bleys Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Poszukuję w miarę taniego zasilacza, gdzie priorytetem jest cisza. Może być nawet i <400W, obecna delta 400 daje radę jednak cwierka dość uciążliwie(80mm wetylator, dość niski więc ciężko z wymianą(normalne 80 mają 25mm a ten jest niższy) i wydziela się dość sporo ciepła w oko wpadł mi Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) gdyż jest modularny i podono cichy(?) komp to Cel 550 + 4 dyski, czasami podłączam radeona 4850. Pozdrawiam. Rafał Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Moze być chociaż ja do tego zestawu bym brał max 400W ale bez modularnych kabli: http://www.morele.net/zasilacz-fortron-atx-400-60apn85-416828/ Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 a jak wygląda sprawa z jego gośnością? biore pod uwagę nawet i mniejsze niż 400w gdyby nie koszty przejscia na mitx(na intelu 1150) to bym szedł zapewne w pico-psu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 To są ciche zasilacze, więc spokojnie można brac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Ok a czy istnieje jakaś alternatywa modularna przy tej mocy (wiem, że najlepsza sprawność jest przy ok 50% obciążenia, do czego nawet przy 400 będzie mi daleko( "gra jest warta świeczki"?)) Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Częściowo modularny to http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx-series-430w-atx-modular-80-plus-bronze-cp-9020058-eu-541538/ Ja decydowałbym się jednak na http://proline.pl/?p=SEA+G-SERIES+G-360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Czyli ten Seasonic najlepszy z w/w? Nie potrzebuje super sprawności. Przekracza trochę budżet tym bardziej, że tego mam darmowa wysyłkę z Moreli (gdzie ten SS jest i tak sporo droższy) Jeżeli jest sporo cichszy od pozostałych to rozważe dołożenie tych 50zl. Pozdrawiam Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Do 200W powinno być cicho, powyżej będzie słyszalny. Sam musisz zdecydować. Możesz zerknąć na test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szembor5 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Corsair CX nie jest cichy, a w tej cenie jest jeszcze TT Smart SE 530W. Można też pomyśleć o CM G450M (DC-DC, podobna kultura pracy do BQ L8, a jest lepszy elektrycznie od tego BQ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Tego TT podałem w propozycji w 1 poście. Oostatecznie na placu boju pozostały BQ L8 (300,350,400) i ten TT. (SS Gold jednak trochę za drogi..) Który cichszy? teoretycznie BQ po opiniach bardzo pozytywnych( których nie ma za dużo -morele, skąpiec, ceneo a o TT jest masa pozytywnych) z drugiej strony modularność TT to spory plus. Rzut monetą? czy coś jednak przeważy? Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szembor5 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Tak jak mówiłeś, BQ będzie cichszy, a TT modularny. Jakie masz chłodzenie na CPU, lub karcie? Obstawiam, że coś głośnego. Jeśli jest tak jak mówię, to ciężko będzie Ci usłyszeć TT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Na CPU jest Spartan więc jest dość cicho, grafa to SAPPHIRE HD 4850 512MB(wersja z niebieskim pcb) ale normalnie jest wyłączona, a jak już potrzebuje ją do odpalenia np.: gry, to mi hałas nie przeszkadza. Najważniejsze żeby było cicho w Idle. Obecnie Zasilacz jest drugą najgłośniejszą rzeczą(Delta 400), najgorszą jest obudowa(jakiś 10letni tracer) która przenosi drgania z dysków(Samsung F1 + WD-AAKS + WD-EZEX + wsparte Plexem M5s) i strasznie rezonuje(co najlepsze jak podłączony jest tylko 1, którykolwiek HDD to nie ma problemu, ale wystarczą jakiekolwiek dwa na raz i już jest masakra) Dlatego zmieniłem ją na CM Silencio 352 - którą właśnie odebrałem - na początek martwi mnie jej waga, wydaje się być strasznie lekka( 4.3kg wydawało się dużo a tu taka lekka - a raczej do siłaczy nie należę ;) ) Zobaczymy co będzie jak poskładam wszystko. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Wygrał TT z ekonomicznego powodu - zapewne łatwiej będzie go sprzedać przy zmianie na mitx- szczególnie, że większość ludzi jest mniej zorientowana w tym temacie i "530w modularny" powinien znaleźć szybciej nabywcę. Chociaż z moim zapałem do zmian, kto wie kiedy to nastąpi;) Pozdrawiam, R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2014 To nawet nie o to chodzi. Ale jakbyś kiedyś chciał zmienić bebechy to masz zasilacz, który spokojnie poradzi sobie z mocnym zestawem na i5 i R9 290. Także nawet jak sprzedaż to znajdą sie chętni. Owszem w tym zestawieniu zasilacz 350-400W lepiej się by sprawdził w rachunkach za prąd, ale czy te różnice byłby aż tak wielkie. Ten SS to dobra opcja, ale IMO za droga jak na taki komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...