-=SETH=- Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 WitamKupiłem ssd intela 530 z tego co widzę pracuje wolno chyba w SATA IProblem w tym że w lapku jest SATA II. Są jakieś sterowniki nforce do tego mcp79 żeby to przyspieszyć lub ręcznie wymusić SATA IIW BIOSie mam ustawione AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Co to za lapek ? A na jakiej wersji portu pracował wcześniej klasyczny HDD ? Z tego co widzę MCP79 to Nvidia ION G1 , może ten chipset ma jakieś limity - teoretycznie obsługuje SATA II . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=SETH=- Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Jest to Asus K70IO Dysk śmiga w SATA II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Wrzuć dwa screeny jeszcze, jeden z CristalDiskInfo (pamiętaj o zmianie jednostek na dziesiętne-wartość RAW) oraz screen z ATTO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=SETH=- Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie wiem dlaczego wyskakują tutaj jakieś astronomiczne sumy.... W Intel SSD Toolbox wszystko jest ok. Np. są 2h działania... Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez -=SETH=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak, dysk na 100% pracuje w Sata 1. Wina chipsetu że źle rozpoznaje urządzenie albo SSD Intela ma jakąś luke w firmware. Sprawdź czy masz najnowszy bios w lapku i czy firmware w SSD też jest najnowszy. Jeśli aktualizacja nie pomoże to znaczy że ten SSD niezbyt współgra z tym chipsetem. Który swoją drogą jest kiepski jak wszystkie chipsety Nvidii. Zdecydowanie tu bym bardziej widział problem a nie w SSD. Co do CDI, tu też jest wszystko OK. Też są np 2h działania. Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=SETH=- Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 BIOS najnowszy ver. 220 Soft SSD też DC32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Napisze to co ci napisałem prv, ten chipset to promil chipsetów na rynku więc Intelowi wisi a nvidia już dawno o nim zapomniała. Nie spodziewałbym się poprawy aż do wymiany laptopa na nowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...