Skocz do zawartości
Hakuryutei

Pc do gier 3000-3500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupic pc do gier tylko nie znam sie za bardzo na pod zespolach i jak by mi ktos mogl pomoc ^^ chciałbym zeby ten komputer posiadał gtx 680 ( tyle jest tych gtxów 680 - msi, asus. ze nie wiem jaki najlepszy do gier) i i5 4690k ( no chyba ze jest jakis lepszy procesor intela w tej cenie) Generalnie Chciałbym właśnie coś takiego jak jest w zestawach purepc z sierpnia (3000 zl intel) -http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_sierpien_2014?page=0,13 tylko ze niestety jest w tym zestawie radeon (przeszedlem troche z radeonem i nie chce miec z nim nic do czynienia) albo gtx 760 a jednak 760 jest slabszy od 680 a cena prawie taka sama.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Hakuryutei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Fortis jest za słaby do OC 4690K, który się bardziej grzeje niż mój i5 2500K.

Sam niedawno go zmieniłem na HR-02 i różnica ok 12'C. Do tego ten Chieftec nienajlepszy. Piterr3 powiedzmy sobie szczerze dałes słabe chłodzenie i do tego dość głośnie w porównaniu do HR-02 w innym temacie to samo. Pisze to jako użytkownik tego i tego chłodzenia i uszanuj to zanim znów zaczniesz wypisywać że Cie aktakuje w jakiś sposób, bo już to raz zrobiłeś w innym temacie. To nie o to chodzi. Chodzi o jakoś/cena. G550M jest cichutki ma niezłe bebechy.  A jak za drogo to ten co Tesel polecał też bedzie lepszy.  650 do tego zestawu jest zbędne. Chieftecowi bym nie ufał pod tym względem.

HR-02 lepszy IMO. Może wziąć wersje ze 120mm wentyleem, ale do takich grzaek jak Haswell lepiej wziac coś solidnego jak ww. HR-02. Chyba że to ma być delikatne OC to wtedy wersja 120mm.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli to tak ? http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1150-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/ . Wole zainwestowac tam pare zl wiecej niz potem martwic sie o to ze mi sie przegzewa czy cos ^.^ tylko czy mi sie to wszystko zmiesci w tej obudowie ?

Edytowane przez Hakuryutei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Fortis jest za słaby do OC 4690K, który się bardziej grzeje niż mój i5 2500K.

Sam niedawno go zmieniłem na HR-02 i różnica ok 12'C. Do tego ten Chieftec nienajlepszy. Piterr3 powiedzmy sobie szczerze dałes słabe chłodzenie i do tego dość głośnie w porównaniu do HR-02 w innym temacie to samo. Pisze to jako użytkownik tego i tego chłodzenia i uszanuj to zanim znów zaczniesz wypisywać że Cie aktakuje w jakiś sposób, bo już to raz zrobiłeś w innym temacie. To nie o to chodzi. Chodzi o jakoś/cena. G550M jest cichutki ma niezłe bebechy.  A jak za drogo to ten co Tesel polecał też bedzie lepszy.  650 do tego zestawu jest zbędne. Chieftecowi bym nie ufał pod tym względem.

HR-02 lepszy IMO. Może wziąć wersje ze 120mm wentyleem, ale do takich grzaek jak Haswell lepiej wziac coś solidnego jak ww. HR-02. Chyba że to ma być delikatne OC to wtedy wersja 120mm.

Jak jest za słaby? To nie jest i5-2500K, który nie ma gluta. Kolego, w przeciwieństwie do Ciebie wiem co piszę ;)

Zresztą, co ja będę się tu rozpisywał  skoro wszystko zostało opisane w tym temacie:

http://forum.pclab.pl/topic/976804-Test-ch%C5%82odze%C5%84-na-platformie-Intel/

Liczy się docisk do czapy, który minimalnie może pomóc w schłodzeniu CPU.

PS. Przetestowałem kilkadziesiąt coolerów CPU na SB. Jeżeli Fortis jest głośny, to ja jestem baletnicą ;)

Chłodzenia z wentylatorami SPC są jednymi z najcichszych na rynku.

Cytuję:

Tym o to sposobem po zobaczeniu takich wyników doszedłem do wniosku że nie ma najmniejszego sensu testowania kolejnych chłodzeń. Glut jak był tak pozostał, nadal problem z odprowadzaniem ciepła. Suma sumartów nie ważne ile wydasz na chłodzenie 150zł czy 300zł ważne by chłodzenie jak najbardziej docisnąć do IHS.
Edytowane przez piterr3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz nie zaglądam na głupawego PCLaba dla gimbusów,  więc nie miałem okazji tego poczytać. Sytuacja może być inna gdy zdejmiemy IHS'a. Ale dobrze mieć to na uwadze. Z ciekawości sprawdze tą teorię, bo wciąż mam to chłodzenie w szafce. Kiladziesiąt chłodzeń powiadasz ? ;)

A  ja testowałem swojego i widocznie trafiłem na głośniejszą wersję. Cóż życie... EOT

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupawego? Są tam treści unikalne, które jak widać mogą wpłynąć w pozytywny sposób na Twój zasób wiedzy :)

No ba! Zdjęcia IHS pomaga i to zdecydowanie, ale ile osób zdecyduje się na ten zabieg? 

Testowałem oba Fortisy i były cichutkie - sprawdzałem poziom hałasu sonometrem w porównaniu do be quiet'ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.pclab.pl/topic/979238-Mam-robaczywe-PS3/page__st__20?s=eda90dffe5ba554c752356ff15ae0af5

Już nawet nie o autora tematu chodzi. Przykładów było więcej. Ja i pewnie nie tylko ja na tym forum uważam że PCLol to niezły lol i  z mojej strony EOT. Sorry za OT.

Co do tematu to HR-02 i tak warto rozważyć, bo moze w przyszłości zmieni procesor. Kto wie co Intel zrobi w przyszłej generacji. Po za tym ten glut jest nieco lepszej jakości niż w i5 4670K. Takze dociśnięcie chłodzenia i tak nic nie da skoro odprowadzenie ciepła moze być wieksze na  HR-02.   Myślę że i tak warto dołożyć do lepszego chłodzenia. Co do IHS'a to ja bym się zdecydował, ale to po testach. Jak faktycznie temperatury są jeszcze znośne na tych nowych Haswell'ach to może lepiej nie ryzykować. 

Z drugiej strony procki rzadko się psują, więc ew odsyłanie na gwarancję przestaje mieć znaczenie.  Miałem sporo procesorów i żaden póki co mi nie padł.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam złożony komputer lecz obawiam sie że ten zasilacz w zewstawie będzie za słaby, o to ten zestaw http://www.morele.net/inventory/info/LJ8FKi/ prosił bym o znalezienie jakiegoś mocniejszego (jakies 600w?) no chyba ze ten w zupełnośći wystarczy. Bede robił OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradzic sobie poradzi, ale dolozylbym do CM'a G550M (rewelacyjnie trzyma napiecia, przetwornica DC-DC) lub Fortron Raidera 550W jesli nie zalezy ci na modularnym okablowaniu.

Roznica w cenie niewielka a w obu przypadkach dostajesz m.in 5 lat gwarancji (TT Smart SE - 3 lata), oba w pelni "kompatybilne" z Haswellami (stany C6/C7) - z TT Smart SE bedziesz musial to wylaczyc w biosie, FSP to 80+ Silver.

FSP ok. 215 zł, CM ok. 250 zł.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz spokojnie da radę - ma 492W na linii +12V a I7 4770K + GTX770 wcale tak prądożerne nie są .

I7 2600K@4,7 Ghz i GTX770 zasilane przez Corsair AX 1200W z certyfikatem 80+ Gold ( sprawność ~90 % ) bierze od 300 do 350W zależnie od wersji karty , referent bierze ~300W , MSI TF ~345 W .

Uwzględniając sprawność PSU wychodzi ~310 W realnego poboru mocy .

Trochę większy pobór mocy jest w testach gdzie jest I7 3960X czy inny 6-core na LGA2011 ale nawet po OC procka na 4,5+ Ghz i OC kart pobór mocy oscyluje w okolicach 400W ( ~360W po uwzględnieniu sprawności zasilacza ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam złożony komputer lecz obawiam sie że ten zasilacz w zewstawie będzie za słaby, o to ten zestaw http://www.morele.net/inventory/info/LJ8FKi/ prosił bym o znalezienie jakiegoś mocniejszego (jakies 600w?) no chyba ze ten w zupełnośći wystarczy. Bede robił OC.

mógłbyś rozważyć skorzystanie z toptechcashback'a np. wymieniając mobo na Asusa Z97-K dostałbyś 180zł, więc całość wyszłaby Cię o ~100zł taniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi