Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam.W październiku zaczynam studia (budownictwo) i rozważam zakup laptopa, mam w związku z tym kilka pytań.Szukałem w internecie różnych informacji, tematów dotyczących zakupu laptopa oczywiście nie brakuje jednak chciałbym żeby laptop był dopasowany do pracy w programach z branży.Kwota którą moge przeznaczyć to 2500-2600zł. Mam kilka typów, prosiłbym o komentarz do nich oraz ewentualne zasugerowanie czegoś lepszego w tej cenie.1.Samsung ATIV Book 2 http://www.x-kom.pl/p/148409-notebook-laptop-15-6-samsung-ativ-book-2-i5-3230m-16gb-750-win8-gf710m.html#lub ten sam, lecz z dyskiem SSD kosztem RAMu :2.Samsung ATIV Book 2 http://www.x-kom.pl/p/148410-notebook-laptop-15-6-samsung-ativ-book-2-i5-3230m-8gb-120750-win8-gf710m.html3. Lenovo Y510P http://www.x-kom.pl/p/161441-notebook-laptop-15-6-lenovo-y510p-i5-4200m-4gb-1000-dvd-rw-gt755m.html?partnerid=100180188&sm12=NTk=&ts=1407392616&token=3a2453d86ff4584c93af030d14fa33c64. Lenovo G510 http://www.x-kom.pl/p/171840-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-i7-4700mq-8gb-1000-dvd-rw-win8-hd8750m.html#5. Lenovo Z510 http://www.x-kom.pl/p/183236-notebook-laptop-15-6-lenovo-z510-i7-4702mq-8gb-1000-dvd-rw-gt740m-braz.html#Jeśli chodzi o Samsungi - lepiej postawić na ten dysk kosztem ramu ? Mają one tylko USB 2.0 - czy brak 3.0 można uznać za dużą wade? Jest to znaczna różnica ?Za dwoma ostatnimi przemawia i7, jednak znowu G510 ma błyszczącą matryce, a Samsung matową. Naprawde ciężko mi się zdecydować, dlatego piszę tutaj by dowiedzieć się który laptop w tej cenie byłby najlepszy.Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Do pracy szukałbym czegoś z matrycą FullHD np Acer V5 561G z niskonapieciowym i5, 8GB RAM, matową matrycą FHD. Dużym plusem jest dysk SSD lub V3 572G z mocniejszą baterią ale bez SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Dzięki za szybką odpowiedź.Obawiam się jednak że niskonapięciowy i5 może okazać się za słaby na programy CADa. Często w wymaganiach można znaleźć informacje że najlepiej 4 rdzenie, a i5 to minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) 4 rdzenie do Cada? Przecież to jest oprogramowanie JEDNOWĄTKOWE :D Na studiach nie będziesz miał tak bardzo skomplikowanych projektów, które potrzebowały by ogromnej mocy obliczeniowej. W cadzie wydajność zwiększa się poprzez specjalizowane karty FirePro i Quadro a nie procesorem (rdzeniami). Jeśli nie zależy Ci na matrycy to jest jeszcze Dell 5537 z procesorem i7 ulv (wydajność wątku niewiele słabsza od zwykłego i7 4core), 8GB RAM, bardzo mocna bateria, do 10-12h pracy na jednym ładowaniu więc wytrzyma cały dzień wykładów bez podłączania do prądu. Dobra jakość wykonania. Do tego wzorowy serwis i 2 letnia gwarancja domowej naprawy Dell. Konsultant dell przyjeżdża do Ciebie na następny dzień od zgłoszenia usterki. Na studiach to dość istotne bo nie musisz rozstawać się na długi czas z laptopem w razie awarii. Standardowa gwarancja to 2-3 tygodnie serwiss. Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobrze wiedzieć o tym procesorze, po przeczytaniu paru tematów myślałem że faktycznie potrzeba bardzo mocnego procka do Cada, dzięki :) Co do matrycy to skłaniałbym się jednak w strone tej matowej, natomiast co do rozdzielczości to chyba pozostane przy HD, wiadomo że FHD byłaby znacznie lepsza jednak to znowu dodatkowe koszty.Mam pytanie dotyczące producentów - których można zaliczyć do tych najlepszych? Rozumiem, że to sprawa dość indywidualna, ale każdy jakieś tam doświadczenia ma więc chętnie je poznam :)Widze że o Dellu piszesz dość pozytywnie, na jakich producentów zwracać jeszcze uwagę prócz Della ?I prosiłbym również o odpowiedź dotyczącą USB w tym Samsungu - brak tam 3.0 jest tylko 2.0. Czy różnica jest bardzo istotna ?Pozdrawiam Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Kacper1609 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o producentów to ciężko powiedzieć, o jakości świadczy produkt a więc konkretne modele. Jedne lepsze, drugie gorsze. Dell ma ten plus, że daje dobrą gwarancją i ma bardzo dobry serwis (jeden z lepszych). Co do USB to kwestia indywidualna, osobiście bardzo rzadko korzystam z jakiegokolwiek USB (pendrive itp.). Róznica w transferach miedzy USB 2.0 a 3.0 jest bardzo duża pod warunkiem, ze masz sprzęt zgodny z USB 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji, mam na to jeszcze sporo czasu, ale coś mnie skłania w kierunku tego Samsunga http://www.x-kom.pl/p/148410-notebook-laptop-15-6-samsung-ativ-book-2-i5-3230m-8gb-120750-win8-gf710m.html Czy można ten model uznać za dobry? Pytam, ponieważ szczerze mówiąc nie siedze w temacie zbyt głęboko i ciężko mi samemu ocenić czy poszczególne części są dobre, bo przecież same cyferki się nie liczą.Wracając jeszcze do tematu USB - o ile wolniejszy transfer jest do przeżycia, to czy może nastąpić taka sytuacja, że w przyszłości sprzęt zgodny czy też dedykowany do 3.0 nie będzie współpracował z tym laptopem ze względu na to że w nim jest tylko 2.0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Samsung ogólnie robi mało awaryjne laptopy, Jeśli nie masz zamiaru na nim grać to będzie ok tym bardziej, że posiada SSD. Sprzęt zgodny z USB 3.0 zazwyczaj działa na USB 2.0 tylko wolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o granie to pewnie w jakieś mniej wymagające tytuły się zdarzy pograć, w każdym razie zdecydowanie nie jest to laptop kupowany typowo pod granie. Ale tak z ciekawości zapytam, które części wypadają słabo pod względem gier? Czy po prostu jako całość, taka specyfikacja jest za słaba na najnowsze tytuły?Chciałbym również zapytać o baterie z tego Samsunga - 6-komorowa, 4400 mAh, Li-Ion. Jak tak przeglądam różne laptopy to zdarzają się i większe i mniejsze wartości mAh, ale ogólnie mówiąc jak wypada ta bateria? Na ile mniej więcej godzin pracy wystarczy?I jeszcze jedno pytanie - decydując się na wersje z 8gb ramu, gdybym w przyszłości chciał zwiększyć to nie będzie żadnego problemu? Wystarczy kupić odpowiednią pamięć i zamontować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Zdecydowanie słaba karta graficzna do gier (wydajność nowej integry HD4600). 4400mAh to jest standardowa wielkość baterii. W trybie oszczędzania energii wyciągnie troche ponad 5 godzin, z wifi ponad 4 godziny. Jeśli zdecydujesz się na wersje z 8GB ram to już nie rozbudujesz. Laptop posiada 2 sloty na pamięci RAM (obsadzone 2x4GB) Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Rozumiem, a czy ewentualna wymiana wchodzi w grę? Tzn gdybym teraz kupił wersje z 8GB (2x4GB), to będe mógł wymienić te 2x4 na 2x8gb ?I drugie pytanie - chciałbym zasięgnąć opinii na temat sklepu x-kom. Często widze na forum linki prowadzące do ich sklepu, ceny mają bardzo przystępne, nieraz nawet o kilkaset złotych taniej w stosunku do konkurencji jednak nigdy wcześniej nie słyszałem o tym sklepie, czy jest to w pełni zaufany sprzedawca i czy nie ma później np. w przypadku awarii problemów z gwarancją itd ? Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Kacper1609 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Nie ma najmniejszego sensu (nieopłacalne), co masz zamiar robić, że 16 GB Ci potrzebne? W X-KOM korzystałem parę razy z gwarancji (3x kierownica Logitech G27) oraz laptop Asus X53. Problemów nie było, kierownice wymienione od reki. Laptop wrócił naprawiony ze standardowej gwarancji. Tak poza tym to za gwarancję jest odpowiedzialny producent sprzętu a nie sklep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Z tą wymianą ramu to było czysto teoretyczne pytanie, byłem po prostu ciekawy czy taka wymiana jest możliwa :)Szukam jeszcze odpowiedzi na pytanie dotyczące tych dysków. W wyżej wspomnianym Samsungu, gdzie jest HDD i SSD jeden z tych dysków jest w środku laptopa a drugi jest zewnętrzny na USB? I czy oznacza to że cały czas trzeba nosić ze sobą ten zewnętrzny dysk podpięty na USB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie. Dysk zewnętrzny używasz jak pendrive. Trzymasz na nim co chcesz i podpinasz kiedy jest taka potrzeba. W tym wypadku warto mieć usb 3.0 bo transfery na 2.0 będą wolniejsze https://www.youtube.com/watch?v=uAR0dx5N62A Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, z tego co wyczytałem to aby operacje wykonywane na komputerze przebiegały szybciej należy system mieć na dysku SSD, czy nie oznacza to w takim wypadku że musi on być na stałe podłączony do laptopa?Najmocniej przepraszam jeśli wypisuję tu jakieś głupoty, staram się zrozumieć sens tego rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Dysk SSD z systemem znajduje się wewnątrz laptopa. Dysk HDD jest podłączany przez USB :) Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Aaa, teraz rozumiem :)Jestem Ci ogromnie wdzięczny za pomoc, nie spodziewałem się że uzyskam tyle odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania i to w tak krótkim czasie :)Jak przyjdą mi do głowy kolejne wątpliwości i pytania to wiem gdzie się zgłosić :DPozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Przyszło mi do głowy jeszcze kilka pytań, więc będe wdzięczny za dalszą pomoc :)1. Prosiłbym o polecenie jakiejś dobrej myszki w przystępnej cenie. Myśle też tutaj również o myszce do aktualnie posiadanego komputera stacjonarnego. Nie potrzebuje sprzętu z najwyższej półki, zależy mi jedynie aby miała na boku dwa przyciski (przywykłem już przy tej myszce do przechodzenia do poprzedniej/następnej strony za ich pomocą).2. Druga sprawa czy razem z laptopem konieczny jest zakup podstawki chłodzącej?3. I ostatnia - dotycząca przedłużenia gwarancji. Widziałem, że x-kom oferuje przedłużenie do 5 lat. Ile może kosztować takie przedłużenie przy laptopie w cenie 2500-2600zł ? I czy w ogóle warto ?Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 1. W tej sprawie lepiej zadać to pytanie w odpowiednim dziale http://forum.purepc.pl/forum/75-klawiatury-myszki-joysticki-itp/ 2. Laptopy o takiej wydajności nie wydzielają tyle ciepła aby była potrzeba używania podkładki chłodzacej 3. Nie warto. To jest nie tyle gwarancja co ubezpieczenie przez firmę trzecią. Można poczytać w sieci o różnych kwiatkach ze strony takich firm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Dobrze wiedzieć odnośnie tej gwarancji, pytałem właśnie dlatego że trafiłem już na pare tematów gdzie ludzie mieli problem z tą gwarancją.Co do podkładki to nawet przy dużym obciążeniu podzespołów jest ona zbędna ?Wracając jeszcze do tematu dysku i USB. Mowa w dalszym ciągu o tym Samsungu http://www.x-kom.pl/p/148410-notebook-laptop-15-6-samsung-ativ-book-2-i5-3230m-8gb-120750-win8-gf710m.html. Biorąc pod uwage moje dotychczasowe doświadczenia myśle że 120GB dysku SSD wystarczy mi do codziennego użytku, a HDD będzie wykorzystywany do rzadziej używanym plików, w każdym bądź razie napewno nie będzie konieczne, by był podłączony non stop. Jednak czy w momencie gdy będe z niego korzystał używając plików i danych zgromadzonych na tym dysku HDD komputer będzie mocno zwalniał ze względu na to USB 2.0? Np. w porównaniu z pracą na moim aktualnym komputerze stacjonarnym? Z tym ze tutaj dysk jest w środku komputera, nie przez USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Podkładka jest całkowicie zbędna, to nie jest laptop gamingowy. Dysk na USB 2.0 jest wolniejszy od dysku podłączonego nawet do SATAI. Jak masz zamiar trzymać tam pliki, filmy itp. to da się z tym żyć. Komputer zwalniać nie będzie tylko będziesz miał niższe transfery na dysku zewnętrznym. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) del Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez montex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Rozumiem że przy przerzucaniu plików z HDD na SSD i odwrotnie będzie się to odbywało wolniej niż miałoby to miejsce przy USB 3.0. A jak wygląda sprawa, gdy na tym zewnętrznym HDD będą zainstalowane programy czy gry? Czy praca w programach lub też granie w gry zainstalowane na HDD może być mniej płynne, będą z tym jakieś problemy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Jeżeli zainstalujesz na tym dysku programy czy gry to oczywistym jest, że będą działać wolniej. Nie korzystałem z dysku na USB 2.0 w ten sposób więc ciężko powiedzieć czy jest to uciążliwe. Po przyzwyczajeniu do dysku SSD każdy HDD będzie wydawał się strasznym mułem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 A czy jeśli kiedyś, w przyszłości zdecydowałbym się kupić zewnętrzny dysk SSD zamiast tego HDD, to czy będzie jakaś poprawa szybkości, czy USB 2.0 jest przeszkodą, która wiele w tej kwestii nie zmieni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Nic to nie zmieni. Możesz kupić Ativ Booka 4, który posiada USB 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Posiada USB 3.0 ale za to procesor i3, brak SSD, brak napędu, nieco słabsza bateria. Ciężko będzie podjąć decyzje co ostatecznie kupić, idealnym wydawałby mi się ten Ativ Book 2, gdyby tylko posiadał USB 3.0. Że też nie mogli tego wpakować do tego laptopa <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Do takiego zastosowania nie ma znaczenia. i3 od i5 rożni się jedynie brakiem trybu turbo, które w określonych sytuacjach podnosi lekko taktowanie oprócz tego jest to dokładnie to samo. Zobacz to: Samsung AtivBook 4 + Crucial M500 240GB + Obudowa na HDD USB 3.0 Razem wychodzi: 2417 zł W sklepie Ci zamontują dysk SSD oraz przeinstalują na niego system. Wystarczy w polu uwaga o to poprosić. Zyskujesz 2x większy dysk (do dysku zewnętrznego będziesz rzadziej sięgał), dysk HDD na USB 3.0 kosztem minimalnie słabszego procesora (w takim zastosowaniu nie zauważysz różnicy), Minus to brak napędu. Osobiście nie pamiętam kiedy z niego korzystałem za to laptop jest lżejszy i smuklejszy (2cm grubości zamiast 3) Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1609 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Napewno jest to też opcja do rozważenia, dzięki.Moje wahania wynikają przede wszystkim z faktu, że nie potrzebuje kilkaset GB miejsca na dysku, nawet w tym momencie na komputerze stacjonarnym mam zajęte około 120GB, przy czym znajduje się tu wiele niepotrzebnych plików. Nie mam też zamiaru robić z laptopa śmietnika, przez co tak jak wcześniej pisałem myśle że te 120GB SSD do codziennego użytku byłoby wystarczające, a zewnętrzny HDD pełniłby raczej role magazynu rzadziej używanych plików, a tym samym w przypadku przerzucania od czasu do czasu plików nieco dłuższy czas czekania nie byłby znowu taką tragedią. Dlatego też zastanawiam się nad tym, czy warto przywiązywać dużą wagę do posiadania USB 3.0, bo szybką prace systemu, programów i gier i tak zapewniałby ten wewnętrzny SSD. Czasu do namysłu jeszcze troche jest, musze to dobrze przemyśleć :)A, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dysku :)Napisałeś, że mógłbym kupić ten SSD Crucial 240GB i poprosić o zamontowanie w sklepie. Czy gdybym jednak wybrał Ativ Book 2, to czy w przyszłości, gdyby jednak miejsca na dysku zaczęło brakować a nie chciałbym tracić na szybkości korzystając z HDD, byłaby możliwość kupienia większego SSD, jak choćby ten który podałeś i włożenia go do laptopa zamiast tych 120GB które tam będą ?Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Jeśli masz zamiar trzymać tam tylko pliki to nie ma nad czym się zastanawiać. Dysk ssd zawsze można wymienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...