Skocz do zawartości
karol.w

Jaka płyta główna dla i5-4590 i MSI Radeon R9 270X?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, jaką płytę główną powinienem kupić do owego procesora i tej karty graficznej? O ile ten procesor nie ma możliwości podkręcania o tyle Radeon R9 270X Gaming od MSI ma taką możliwość.

Z tego co się orientuje to procesory, które mogą być podkręcane potrzebują też takiej płyty głównej ale nie wiem jak to jest z kartą graficzną. W sumie nie wiem czy będę się bawił w O/C z kartą graficzną, ale jeśli już to czy jest to możliwe na płycie głównej bez mnożnika overclockingu?

Ogólnie jakieś propozycje płyty głównej, bo jest to taka część w komputerze o jakiej mam najmniejszy zasób wiedzy. Możliwie jak najtańsza ale żeby była dobra, jakie firmy polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dobrych i tanich płyt jest Asrock H81M za 180 zł , dobra płyta choć to budżetówka .

Trochę drożej jest pełno wymiarowy Asrock B85 Pro4 za 238 zł - lepiej wyposażony niż wersja H81M , po części z powodu swojej wielkości - pełne ATX .

Dalej Asrock B85 Fatalyty za 310 zł  - dobre audio i sieciówka .

Ew. coś na nowych chipsetach serii 9 ( ze wsparciem dla Broadwella ) :

Podstawowa mATX MSI H97M-E35 za 269 zł , pełnowymiarowy Asrock H97 Pro4 za 313 zł czy jego wypasiona odmiana - Asrock H97 Performance za 373 zł - również dobre audio i sieciówka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że na wszystkich tych płytach będę mógł podkręcić kartę graficzną?

A właśnie, jak jest z tymi wbudowanymi kartami sieciowymi i dźwiękowymi w płytach głównych? Czy one się czymś specjalnie w różnych modelach różnią i czy dla zwykłego użytkownika grającego w gry i słuchającego muzyki na komputerze + filmy nie ma to żadnego znaczenia? Zależy mi na dobrej jakości dźwięku ale audiofilem nie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wbudowanych kart - tak jak normalne niezintegrowane karty mają one różne klasy jakości .

Od najtańszych budżetówek spotykanych w płytach low end po w miarę sensowne konstrukcje ze średniej półki ( szczególnie przy kartach muzycznych ) .

Do tego dochodzi kwestia zakłóceń EM i ekranowania przed nimi - część kart nie ma ekranowania w ogóle , niektóre mają podstawowe a inne dobrej klasy ekranowanie .

Np. w kartach muzycznych - dobrze wykonana karta ( jak Realtek ALC-1150 w Asrock B85 Fatalyty ) oraz ekranowana ma czysty , niezakłócony dźwięk , wyjście dla dźwięku przestrzennego czy wyjścia cyfrowe / optyczne  i inne funkcje jak np. DTS .

Choć do prostego słuchania muzyki i oglądania filmów powinna ci wystarczy zwykła karta sieciowa wbudowana w Asrocka H81M czy Asrocka B85 Pro4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli zakładając że kupię np. Asrock H81M i będę mieć np. bardzo dobrej jakości słuchawki to czy wbudowana karta dźwiękowa nie będzie w żaden sposób "pogarszała" jakości wytwarzanego dźwięku? I analogicznie z innymi modelami.

Ogólnie na co zwracać uwagę przy zakupie płyty głównej jeśli chodzi o dźwięk, jedyne co zauważyłem to chipset karty dźwiękowej. Czy są jakieś standardy jakości wobec tego?

Myślałem wcześniej o takiej karcie: http://proline.pl/?p=GA-B85M-D3H

Edytowane przez karol.w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Gigabyte to bardzo dobry wybór, wyroznia sie Dual UEFI a to rzadkosc w tym budzecie i moze sie przydać.

Poza tym lepiej chlodzona sekcja zasilania w porówaniu do Asrocków wymienionych wyzej.

Jesli chodzi o uklad Audio za takie pieniadze nie dostaniesz mobo z lepszym kodekiem, znakomita wiekszosc to ALC-892. Jesli nie jestes audiofilem w zupelnosci wystarczy. ;)

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi