karol.w Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Tak jak w temacie, jaką płytę główną powinienem kupić do owego procesora i tej karty graficznej? O ile ten procesor nie ma możliwości podkręcania o tyle Radeon R9 270X Gaming od MSI ma taką możliwość. Z tego co się orientuje to procesory, które mogą być podkręcane potrzebują też takiej płyty głównej ale nie wiem jak to jest z kartą graficzną. W sumie nie wiem czy będę się bawił w O/C z kartą graficzną, ale jeśli już to czy jest to możliwe na płycie głównej bez mnożnika overclockingu? Ogólnie jakieś propozycje płyty głównej, bo jest to taka część w komputerze o jakiej mam najmniejszy zasób wiedzy. Możliwie jak najtańsza ale żeby była dobra, jakie firmy polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Z dobrych i tanich płyt jest Asrock H81M za 180 zł , dobra płyta choć to budżetówka . Trochę drożej jest pełno wymiarowy Asrock B85 Pro4 za 238 zł - lepiej wyposażony niż wersja H81M , po części z powodu swojej wielkości - pełne ATX . Dalej Asrock B85 Fatalyty za 310 zł - dobre audio i sieciówka . Ew. coś na nowych chipsetach serii 9 ( ze wsparciem dla Broadwella ) : Podstawowa mATX MSI H97M-E35 za 269 zł , pełnowymiarowy Asrock H97 Pro4 za 313 zł czy jego wypasiona odmiana - Asrock H97 Performance za 373 zł - również dobre audio i sieciówka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol.w Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Rozumiem, że na wszystkich tych płytach będę mógł podkręcić kartę graficzną? A właśnie, jak jest z tymi wbudowanymi kartami sieciowymi i dźwiękowymi w płytach głównych? Czy one się czymś specjalnie w różnych modelach różnią i czy dla zwykłego użytkownika grającego w gry i słuchającego muzyki na komputerze + filmy nie ma to żadnego znaczenia? Zależy mi na dobrej jakości dźwięku ale audiofilem nie jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Co do wbudowanych kart - tak jak normalne niezintegrowane karty mają one różne klasy jakości . Od najtańszych budżetówek spotykanych w płytach low end po w miarę sensowne konstrukcje ze średniej półki ( szczególnie przy kartach muzycznych ) . Do tego dochodzi kwestia zakłóceń EM i ekranowania przed nimi - część kart nie ma ekranowania w ogóle , niektóre mają podstawowe a inne dobrej klasy ekranowanie . Np. w kartach muzycznych - dobrze wykonana karta ( jak Realtek ALC-1150 w Asrock B85 Fatalyty ) oraz ekranowana ma czysty , niezakłócony dźwięk , wyjście dla dźwięku przestrzennego czy wyjścia cyfrowe / optyczne i inne funkcje jak np. DTS . Choć do prostego słuchania muzyki i oglądania filmów powinna ci wystarczy zwykła karta sieciowa wbudowana w Asrocka H81M czy Asrocka B85 Pro4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol.w Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Aha, czyli zakładając że kupię np. Asrock H81M i będę mieć np. bardzo dobrej jakości słuchawki to czy wbudowana karta dźwiękowa nie będzie w żaden sposób "pogarszała" jakości wytwarzanego dźwięku? I analogicznie z innymi modelami. Ogólnie na co zwracać uwagę przy zakupie płyty głównej jeśli chodzi o dźwięk, jedyne co zauważyłem to chipset karty dźwiękowej. Czy są jakieś standardy jakości wobec tego? Myślałem wcześniej o takiej karcie: http://proline.pl/?p=GA-B85M-D3H Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez karol.w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol.w Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 podbijam, czekam na odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Ten Gigabyte to bardzo dobry wybór, wyroznia sie Dual UEFI a to rzadkosc w tym budzecie i moze sie przydać. Poza tym lepiej chlodzona sekcja zasilania w porówaniu do Asrocków wymienionych wyzej. Jesli chodzi o uklad Audio za takie pieniadze nie dostaniesz mobo z lepszym kodekiem, znakomita wiekszosc to ALC-892. Jesli nie jestes audiofilem w zupelnosci wystarczy. ;) Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...