Skocz do zawartości
PolandMET

Mała POMPA bez magnetycznego wirnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanko z innej bajki.

Jest duzo roznych pompek, fontann ale one wszystkie maja wirnik z magnesem.

Mi potrzeba jakas mała, płaską pompkę, zatapialna lub nie, aby mogla przyjac wode z drobinami metalu. 

Mam taka specjalna pilę do ciecia i tam jest chlodzenie wodą, obieg zamkniety. Jak tnie sie cos metalowego to drobiny osadzaja sie na wirniku i po pewnym czasie taka fontanna staje i trzeba wirnik oczyszczac.

Wy macie pompy w chlodzeniu PCtów wiec wiecie ktore beda dobre. Ja mam w swoim pompy CWU :)

Chyba LaigDC jest dobry albo Swiftech ale on sa dosc drogie.

Zasilanie 12V lub 230V

Prosze o sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

Nie wiem dokładnie jak ten obieg u Ciebie wygląda, ale jeśli jest jakieś miejsce do którego woda spływa po schłodzeniu narzędzia tnącego (coś jakby zbiornik)i z tego miejsca jest ponownie zasysana do pompy to kombinowałbym z umiejscowieniem magnesów w tym miejscu, żeby wyłapywały drobinki metalu i ewentualnie jakieś sitko/filtr na wlocie do pompy. Druga wersja to jakaś pompa zęzowa do łodzi - one często mają wirnik plastikowy, osadzony tylko na cienkim trzpieniu wirnika napędowego. Z tym, że jak coś jest do łodzi, to jest często drogie - zostają jakieś używki na znanym portalu aukcyjnym. Chociaż niedawno znajomy kupił takie coś w markecie ( chyba Jula) i kosztowało 70 PLN - wygląd jak typowa pompa zęzowa do łodzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka, czyli zwykla fontanna leje na tarcze a z tamtad woda splywa do zbiornika gdzie pompa jest zatopiona. Magnes owszem mam, ale jednak po pewnym czasie wirnik ma warstwe magnetyczno-rdzawego kamienia i najnormalnien pompa nie odpala bo wirnik jest zablokowany. trzeba wyjac i zeskrobac. Dlatego kombinuje co by tu zmienic.

Rozmiar musi byc maly oraz przeplyw nie za duzy w granicach 500L/h. Teraz uzywam Aquael 500L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nic na temat pomp bez wirnika, ale  moglbyś zrobić taki myk ?

Do zbiornika, w którym jest zatopiona pompa, opadają opiłki metalu.

Jest to zapewne ferromagnetyk (inaczej żelazo).

Jeżeli jest to ferro. to można użyć gąbki wielkości dłoni i w niej umieścić wlot pompki (taki filtr by się z tego zrobił).

Druga sprawa, to zamontowanie na górze zbiornika z pompką dużego lejka o profilu/kształcie zbiornika (jego górnej części) i u wylotu lejka umieścić silny magnes neodynowy.

Magnes będzie zbierał całe odpady z piłowania, a gąbka na wlocie pompki inne farfocle :P

Magnes jest po prostu filtrem magnetycznym i łatwo po zakończeniu pracy go zdjąć i oczyścić z opiłków.

Na magnes załóż cieniutką szmatkę, abyś nie musiał się męczyć z odrywaniem opiłków od gołego metalu magnesa.

Szmatkę ściągasz, myjesz i zakładasz z powrotem jak skarpetę na nogę :biggrin:

2495190400_1408013416_thumb.jpg

Wiem, że to straszna wiocha jest, ale na pewno skuteczna i praktyczna, jak się dobrze wykona :P

No i tania.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi