wesol Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Cześć złożyłem sobie taki zestaw Intel Core i7-4790K BOX ASRock Z97 Extreme4 Zoltac GTX 570 crucial ballistix 16gb (2x8gb) ddr3 1600mhz CL (9-9-9-24) Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 630W 80+ Bronze (SPS-630MPCBEU) 120gb SSD 5x1TB 7200 Obr./min (4 ustawione na raid 1+0) Po podłączeniu dysków zaczynaj dziwnie klikać, bios ich nie wykrywa, ale zdarzają się momenty w których są wykryte. Działają normalnie, nie posiadają błędów. Obawiam się ze kupiłem za słaby zasilacz. Z wyliczeni ze strony z kalkulatorem wychodzi mi ze potrzebuję 464W, a posiadam 630w, ale to tylko kalkulator. Wiec prośba do kogoś obeznanego czy ten zasilacz wystarczy, czy może na wszelki wypadek dokupić jakiś większy? http://www.enermax.outervision.com/PSUEngine Dyski posiadam z poprzedniego komputera w którym chodziły bez problemu w raidzie. Z góry dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Zasilacz absolutnie powinien byc wystarczajacy, nie widze mozliwosci zeby twoj sprzet pociagnal wiecej jak 400-450W. Na poczatek proponuje reset CMOS, stawiam na jakis problem z konfiguracja RAID. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Dzięki, zresetuje CMOS, to nie może być wina RAID'a gdyż przed utworzeniem również występował problem(dziwne dźwięki i nie wykrywanie). Chyba że mogło to spowodować, informacje na dysku ze starego RAIDa. Gdyż przed przełożeniem dysków zrobiłem backup a później na nowej maszynie formatowałem dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...