Swagger791 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, i jednocześnie mówię że na komputerach mocno się nie znam, chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się kupić ten komputer który znalazłem na olx: http://olx.pl/oferta/komputer-dla-gracza-cztery-rdzenie-CID99-ID6JEbX.html#61394e520e Jeśli nie, bądź zbyt drogo osoba ją wystawiła, chciałbym prosić was o pomoc w poszukaniu naprawdę dobrego komputera, próbowałem szukać, lecz bez skutku.. Myślę nad sposobem kupienia używanych części i złożenie komputera samemu do 900zł (sama skrzynia), np. z tej http://www.ares-elektro.com.pl/uzywane-czesci-komputerowe/ lecz nie wiem jak określić się do moich środków.. proszę o dobre odpowiedzi i jasno wyjaśnione, ponieważ moje wiadomości na temat komputerów są słabe. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Swagger791 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ten komputer to trup w bajeranckiej obudowie, nic raczej z tego nie będzie, do najnowszych gier nie nadaje się żadną miarą, wbrew temu, co pisze sprzedający. Za 900 zł nie kupisz komputera, na którym, pograsz w nowe tytuły płynnie i w dobrych ustawieniach. Pozostaje low i najpewniej obniżanie rozdzielczości. Polecam coś takiego: zasilacz fortron 59 zł obudowa 30 zł procesor pentium dual core g 550 + chłodzenie 120 zł płyta główna ASUS P8H61-M LX3 75 zł ram DDR3 4 GB 89 zł dysk seagate 500 GB 120 zł karta graficzna HD7770 1GB 329 zł Karta graficzna i dysk są nowe, bo to się chyba najszybciej zużywa, reszta używana. Moim zdaniem nie kupisz całego gotowego komputera używanego, żeby był dobry, trzeba kupić części i złożyć samemu. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swagger791 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Dzięki wielkie, bo bym się wpakował i pieniądze poszły by w błoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Oczywiście to, co podałem to nie jest jedyna słuszna możliwość, ale mniej więcej wiesz, czego szukać. Procesor dwurdzeniowy sandy bridge / ivy bridge na socket 155 albo 1150 płyta pod niego tak naprawdę aby w 100% sprawna, bo podkręcać takiego procesora i tak się nie da 4 BG RAM w jednej kostce, żeby nie zając wszystkich slotów kompletem 2x2 Dysk myślę że 500 GB to minimum, szczególnie że nie jest dużo droższy od dysków typu 80 GB, które nie dość, że małe, to jeszcze bardzo wolne, bo stare zasilacz typu tani a dobry: delta, fortron, chieftec, żeby nie kupić jakiegoś no name, bo będą regularne problemy z komputerem obudowę wziąłem najtańszą normalną, jeśli chcesz dołożyć, żeby mieć ładniejszą, to nic nie stoi na przeszkodzie karta graficzna pokroju HD7770 lub GTX650, raczej nic innego nie wymyślisz w tej cenie DVD jeśli potrzebujesz, to kosztuje ok 50 zł Dobre w takim zestawie jest to, że jeśli będziesz chciał, to możesz go potem ulepszyć poprzez wymianę karty graficznej, procesora, dołożenie dysku SSD i drugiej kostki ramu, imo w takiej właśnie kolejności. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 bdb zestaw, jeśli się da radziłbym jednak przeskoczyć od razu na najnowszą podstawkę lga1150 i po licytować trochę :) np. http://allegro.pl/celeron-g1820-box-lga1150-krakow-i4513002540.html http://allegro.pl/asrock-h81m-hds-od-1zl-bcm-kupiona-05-08-2014-gw-i4510312578.html ale raczej będzie trzeba wyłożyć więcej niż na proponowane g550 i h61... Dobre w takim zestawie jest to, że jeśli będziesz chciał, to możesz go potem ulepszyć poprzez wymianę karty graficznej, procesora, dołożenie dysku SSD i drugiej kostki ramu, imo w takiej właśnie kolejności. słuszna koncepcja, ssd przesunąłbym na pierwszą pozycję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Można wziąć SSD pierwsze, albo po GPU / CPU zależy, czy użytkownik dużo gra (wtedy grafa i procek), czy pracuje też w innych programach, wtedy SSD. 1150 ile się różni wydajnościowo od 1155? kilka procent? max 10. a z kupnem płyty za grosze będą spore problemy, CPU też droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 różnica między g550 (sandy bridge), a g1820 (haswell) będzie większa niż 10% co można zaobserwować choćby tutaj cpu i mobo pod haswella na pewno będą droższe (po licytacji) ale może to nie być znacząca różnica... imo warto próbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...