Marvetrick Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich! Mam zamiar kupić laptopa, do ~3.7 tys z systemem(do kupienia bądź wgrany). Jak na razie upatrzone mam dwa modele - MSI Leopard gp 60/70 lub Lenovo y510p. Od początku Lenovo uwiodło mnie swoją stylistyką, jednak te laptopy są już dla mnie trudno dostępne. Interesowały by mnie bardziej modele z i7 niż z i5, jednak lenovo w okolicy są dla mnie nie osiągalne z i7. Natomiast w MSi odstrasza mnie 64 bitowa szyna w karcie graficznej. Laptop przeznaczony byłby dla studenta informatyki oraz niedzielnego gracza lubiącego pograć w kilkuletnie tytuły (przez co nie mających ogromnych wymagań). Zależy mi na płynności w działaniu i matrycy fullHD. tak więc lepiej brać lenovo i5 4200m + gt755m (bądź wersja sli), czy msi i5-4200h gtx850m lub ostatecznie i7-4700mq + gt840m? reszta podzespołów nie sprawia mi problemów w wyborze, natomiast wczesniejsze pytanie nie moze znalesc odpowiedzi. :P Otwarty jestem również na inne propozycje w tym przedziale cenowym(z ciekawym designem laptopa ofc :)! ). Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Marvetrick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Y510p lepiej wykonany od GP60, do tego posiada matrycę z niszą rozdzielczością a wiec lepiej sprawdzi się w grach. MSI GP60 posiada GTX850 DDR3, który ma wydajność GTX760/765m. Trochę słabo do grania w FullHD. GF840 sobie daruj, to słaba karta jak na ten budżet. W tej cenie celował bym w MSI GE60 z i5 (do gier wystarczy) + 8GB RAM i kartą GTX850 DDR5, która lepiej poradzi sobie w rozdzielczości FullHD (o wiele lepszą niż tą w Y510p). Laptop posiada wolne złącze mSata więc w przyszłości możesz dokupić dysk SSD. Jest to najmocniejsza konfiguracja w tej cenie. Lenovo Y510p będzie ok do starszych gier. Procesor i5, 8GB RAM, karta GT755, dysk SSD + HDD (oba wewnątrz laptopa). Do tego dobra jakość wykonania, mocna bateria (5-6h pracy w trybie oszczędzania baterii). Y510p jest coraz gorzej dostepny ponieważ jest zastępowany przez nowe Y50. Posiadam Y510p wiec mam porównanie do innych modeli ;) Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvetrick Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Rzeczywiście, raczej "apacz" wydaje się rozsądniejszym wyborem ;) jakieś inne marki laptopów w tej cenie są godne polecenia jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Witam! Korzystając z bardzo zbliżonego tematu wątku podszyję się nieco. Też stoję przed kupnem laptopa. Ogólnie będzie służył do projektowania/ modelowania, ale na pewno będę chciał na nim zargrać w Wiedźmina 3 :P Po kilku dniach zaznajamiania się z tematem stoję przed wyborem jednego z dwóch poniżej: http://acer.strefamarek.allegro.pl/laptop-acer-v3-772g-i7-4702mq-8gb-1tb-gtx850m-fhd.html http://www.x-kom.pl/p/176326-notebook-laptop-17-3-msi-gp70-leopard-i7-4700hq-16gb-1000-win8x-gt840m.html Moim zdaniem Acer. RAMu zawsze można dołożyć niewielkim kosztem w porównaniu z wymianą grafiki, która to właśnie w Acerze jest wydajniejsza. Co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Jeśli masz zamiar grać w wiedźmina3 to daruj sobie GF840 bo to słaba karta. W tej cenie najwydajniejsza opcja to lenovo Y50 z procesorem i7 i z kartą GTX860. W3 to będzie killer sprzętowy. Co Ci po 17,3" calach jak to jest słabszy sprzęt? Edytowane 9 Października 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Jeśli masz zamiar grać w wiedźmina3 to daruj sobie GF840 bo to słaba karta. W tej cenie najwydajniejsza opcja to lenovo Y50 z procesorem i7 i z kartą GTX860. W3 to będzie killer sprzętowy. Co Ci po 17,3" calach jak to jest słabszy sprzęt? na przykład ten: http://allegro.pl/laptop-gamer-y50-i7-4710hq-8gb-1tb-ssd-gtx860-fhd-i4642017640.html?source=mlt ?? 17,3" przydałby się do rysowania w AutoCadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Istotniejsza jest rozdzielczość a ta w obu laptopa jest ta sama = ta sama przestrzeń robocza. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Racja, wystarczy bliżej usiąść :P Dobra no, dzięki za poradę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Jeżeli ma być 17'' w tej cenie ot tylko Acer V3-772G Przy tym ma on kartę słabszą jakieś 15% względem y50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 kwestia taka, czy jest ona w 100% wykorzystywana w tym lenovo. W jakimś teście wyczytałem że mieli problemy z odpowiednim zasilaniem przy pełnym obciążeniu. Druga sprawa: do tego lenowo trzeba by jeszcze jakiś napęd dokupić. Nie znam się więc wolę zapytać: jest opcja "zamontowania" napędu w tym lenovo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Nie, lenovo ma bardzo ciasną obudowę (smukłą) i wrzucone dużo do środka. To się przełożyło na a) duże temperatury b) brak napędu Jednak jest to najwydajniejszy sprzęt w tej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) No to kapa. Często korzystam z napędu. Mam sporo oryginalnych filmów i płyt audio. Więc oświećcie mnie, proszę, jak zainstalować kupioną grę? Ok, widzę już coś takiego: http://allegro.pl/naped-optyczny-zewnetrzny-samsung-dvd-rw-se-208db-i4674033860.html Edytowane 9 Października 2014 przez Kafar666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Napęd zewnętrzny na allegro to koszt 60zł. Obecnie wszystkie gry są w dystrybucji cyfrowej (steam, origin). Mam pokaźną bibliotekę gier i nie pamiętam kiedy ostatnio używałem napędu. Chyba jeszcze go nie otwierałem :D Lenovo posiada kartę wydajniejszą o 15-20%. Problemy z temperaturami występują po zapuszczeniu furmarka i stressprime, które rozgrzewają każdy sprzęt do czerwoności. Testowałem Y50 w BF4 i miał niższe temp (~70-75oC) niż mój Y510p z gorszą specyfikacją. gtx860 to maxwell o wyższej sprawności energetycznej (mniejszy pobór prądu, niższe temperatury) Edytowane 9 Października 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Upewnijcie mnie jeszcze że te 4 tys na które robiłem długie miesiące nie pójdą w błoto, bo coś się tam przegrzeje, i biorę lenovo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Zobacz sobie w sieci filmiki z pomiarem temperatur W GRACH. Przy temperaturze rzędu 75oC throttling (obniżanie taktowania) nie występuje. Wybór należy do Ciebie. Edytowane 9 Października 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafar666 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 No to gitara. Już się spotkałem z tym "trollingiem" czytając testy :P Dobra, Lenovo wygrywa. Poza tym ma jeszcze 8 Gb SSD "w zestawie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Najwydajniejszy sprzęt w tej cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...