maciejas4 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Serwus.Mam dwa problemy.Dotychczas mój komputer składał się z:AsRock B75 Pro3-MIntel i3-2120Radeon HD7770zasilacz Chieftec 450WDzisiaj dojechały do mnie nowe części:Intel Xeon E3-1230MSI H97M-G43buda Zalman Z1Cała reszta (dysk, peryferia, zasilacz itd.) została taka, jak do tej pory. Za sprawą nowej obudowy zmienił się jeden wiatraczek i doszedł jeden kolejny.Po wrzuceniu wszystkiego do nowej budy i próbie odpalenia wszystkie wiatraczki (cpu, gpu, zasilacz i dwa w budzie) ruszyły na około sekundę, po czym się zatrzymały i generalnie to tyle. Żadnych innych oznak życia od komputera. Kolejne próby przynoszą taki sam efekt. Po odłączeniu od płyty głównej wszystkiego, co możliwe poza CPU, jego wiatraczkiem, kabelkami związanymi z przyciskiem POWER i oczywiście zasilaczem jest dokładnie to samo. Ktoś ma pomysł, co jest grane?To pierwszy problem, pora na drugi :<Zrezygnowany i nieco już poddenerwowany wrzuciłem do nowej budy wszystkie stare podzespoły, nowe części wróciły do pudełek. Nie chciałem pozostać bez kompa. Niestety teraz przestał działać monitor, nie chce wyjść z Power saving mode. Zachowuje się tak, jakby komputer, do którego jest podłaczony, był wyłączony. Monitor jak i kabel VGA są sprawne, wnioskuję to po tym, że po podłączeniu owego monitora do innego kompa wszystko jest OK. Na codzień korzystam z przejściówki VGA-DVI, dzisiaj sprawdziłem inny egzemplarz takiej przejściówki i to nie pomogło, więc wina raczej nie leży po jej stronie. Podłączenie monitora do płyty głównej kablem VGA bez żadnych przejściówek skutkuje tym samym problemem.Po całym dniu walki jestem już załamany i bardzo liczę na pomoc forumowiczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Pierwszy problem, wygląda na zwarcie. Sprawdź poza obudową. Warto sprawdzić też piny pod cpu, czy nie są pogięte. Sprawdzaj na pojedynczej kości ram, raz jednej, raz drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejas4 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Problemy rozwiązane, chodziło o niepodłączoną wtyczkę zasilania do 4-pinowego gniazdka 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...