Skocz do zawartości
Misioor

Zestaw - ocena i ewentualne zmiany

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz o zestawie z PPC za 3 700 zł ?

Czy jakimś innym .

W zestawie z PPC kosztem SSD można dać R9 290 - wersje niereferencyjne np. od Asusa czy MSI są sporo chłodniejsze i cichsze niż referenty .

Ew. przy rezygnacji z OC można mieć i R9 290 i SSD , przy okazji może by starczyło na lepsze PSU niż Thermaltake Smart SE 530 W .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw taki zestaw mi zbudowano ale nie wiem czy jest mi potrzebny ten dysk SSD. Po prostu nie jestem do nich jakoś przekonany. Skrzynka przeznaczona do użytku domowego: multimedia, gry. I tak się zastanawiam czy nie zrezygnować z SSD i dac lepszy procesor czy np kartę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek i karta są dobre - wyżej to tylko 4690K i R9 290X co ma średni sens.

I5 4690K to nie tylko droższy procek ( o ~160 zł ), to także droższa płyta na Z87/Z97 i ew. dodatkowe chłodzenie do procka - box nie wystarczy przy kręceniu I5 .

Przewaga wydajnościowa R9 290X nad zwykłym 290 nie jest aż tak wielka aby dopłacać , zresztą dopłata to 300-400 zł .

A SSD to ogromny komfort pracy - najlepiej zostaw tak jak jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesel bez urazy, ale ten Twój zestaw jest słaby. Procesor nad wyrost, karta to samo wystarczy 290 i lepiej żeby to był ASUS lub MSI.  Pamięć może wziąć tańszą. Do tego słabsza obudowa i brak SSD.

Moja propozycja za 3630zł z dyskiem SSD R9 290 + I5 4590:

http://www.morele.net/inventory/info/Rp0EUo/

Lub ten zestaw co sam wybrał autor tylko dysk do wymiany jak Reyden radził.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek i karta są dobre - wyżej to tylko 4690K i R9 290X co ma średni sens.

I5 4690K to nie tylko droższy procek ( o ~160 zł ), to także droższa płyta na Z87/Z97 i ew. dodatkowe chłodzenie do procka - box nie wystarczy przy kręceniu I5 .

Przewaga wydajnościowa R9 290X nad zwykłym 290 nie jest aż tak wielka aby dopłacać , zresztą dopłata to 300-400 zł .

A SSD to ogromny komfort pracy - najlepiej zostaw tak jak jest .

Ale na tej płycie będe mógł spokojnie wymienić np za rok procek? Bo jak patrzyłem jakie procki współpracują z tą płytą to jest 4690 . Czyli po co miałbym brać inną płytę? Btw chyba i tak zostaję przy swoim ustawieniu jak coś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi