Skocz do zawartości
ArTmol

[1500PLN] Komputer do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Planuję zakupić komputer do gier w kwocie 1500PLN, ponieważ mój laptop z Core 2 Duo już pada. Myślałem żeby kupić używane podzespoły ale to liczy się z uszkodzeniami itp. więc boję się. Drugą opcją byłoby kupno jakiegoś i5 ale wtedy bym użytkował go na zintegrowanej a kupno grafiki by dopiero nastąpiło na kolejne wakacje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę być chamski albo coś,ale zawsze można wejść na główną i sprawdzić zestawy komputerowe :) przykładowy http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_sierpien_2014?page=0,5     tylko trzeba dobrac obudowę a to dodatkowe koszty chyba ze możesz dołożyć ok 300 i wziąć zestaw za 1700 plus obudowa np Zalman z3 plus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/inventory/info/HGA2b5/

Zestaw za 1590 zł z dość dobrym zasilaczem, który sobie spokojnie poradzi z R9 280x czy nawet 290. Jak za drogo to możesz na razie wywalic napęd i potem dokupić. Chociaż ja polecam zamiast oszczędzania wziąć lepszy zasilacz tak dla pewności:

http://www.morele.net/inventory/info/pBZzOU/

Wyszło 1576 zł, ale z jeszcze lepszym zasilaczem.

Zestaw jest gotowy do pracy. Wystarczy potem dokupić druga kość RAM i jakąś karte wedle uznania i funduszy i ew napęd DVD jak z niego teraz zrezygnujesz do czego namwaiam, bo tego rzadko się używa. Lub dołożyć te 55 zł do drugiego zestawu z XFX.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z używkami jest różnie - mogą podziałać długo a mogą też podziałać kilka dni lub miesięcy .

Opcja brania I5 w tym budżecie to średnio sensowny pomysł , piszesz że masz laptopa czyli nie masz praktycznie żadnych części które możesz wykorzystać w nowym kompie a nowy I5 to koszt ~650 zł . płyta ~200 zł , 4GB ramu DDR3 - 140 zł , dysk 1TB - 200 zł , nagrywarka - 60 zł , buda - 130 zł i zasilacz drugie 130 zł .

1 500 zł to na styk .

Opcja z zestawem za 1 300-1500 zł lepsza , masz już dobrą kartę , do tego jakaś buda i gotowe .

Potem jak będziesz miał kasę to wymieniasz tego Pentium na I5 .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak. Reyden ma racje, ale z drugiej strony i tak czeka Cie wymiana procka na i5, a procki nie tanieja tak szybko. Jak masz chęć przeboleć sie na integrze to uważam że lepiej wziać odrazu zestaw na i5 a potem dokupić grafikę. Mnien na tym stracisz, bo używane procki i tak trzeba sprzedać taniej, a do czasu wymiany to taki 4460 tak bardzo nie stanieje. Znam to z autopsji. Mój i5 2500K długo trzymał cenę w sklepach ;)

Co do pytania to i to powinno być mocne.

Moim zdaniem używki to nie jest najlepszy pomysł. Brak gwarancji. GTX 460 lubiły sie psuć. Płyty tez lubią się psuć. Jedynie chyba procki rzadko padaja. Co nie zmienia faktu że ten gotowiec z OLX jest średni i bym go nie brał.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola to konsola. Służy głównie do grania i dla innej grupy graczy co bardziej grają rekreacyjne w weekendy. Dlatego jak widzisz ja mam i to i to. W tej kwocie lepiej wziać kompa bo jak brać TV to jakiś lepszy ;) 

Masz jakiś monitor do tego zestawu ? 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na PC gry tez kosztują. A jak dobrze się zakręcić to używki na PS3 można kupić już od 40 zł. Nowości używki za 100-120 zł. No chyba że trafi się jakas perełka po premierze. Tak było z The Last Of Us gdzie kupowałem uzywkę za 200zł, a po przejściu odsprzedałem za 190 ;)  Mimo wszystko lepiej wziąć coś z Pentium + 260x do tego monitora. Konsola Ci się szybko znudzi jak będziesz miał mało gier, a na kompie zawsze można coś pooglądać online czy pograc w różne darmowe gry. Jest tego troche. Komp jest bardziej uniwersalny. Ogólnie lepiej mieć jedno i drugi jak kogoś stać.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi