abrakader225 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam! Kolejny problem z tym komputerem :p Specyfikacja: CPU : i5-3350P @3.1Ghz MOBO: MSI B75A-G43 GPU: MSI GeForce GTX660 TWINFROZR III 2GB DDR5 RAM: 4 GB GoodRAM 1333Mhz DDR3 PSU: SilentiumPC Deus G1 500W 80Plus Bronze Case: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black Podczas grania, obojętnie w jaką grę, grafika potrafi czasem wyrzucić losowy czarny ekran na około 5 sekund. Po czym jakby na nowo się uruchamia i gra toczy się dalej. Dźwięk nie freezuje, postać nawet porusza się dalej mimo czarnego ekranu. Kiedy mam uruchomionego OBS stream sam się wyłącza podczas gdy mam czarny ekran.Podejrzewam najnowsze sterowniki Nvidii, chociaż nigdy na starych wersjach nie grałem. Może macie jakieś rozwiązanie? Albo polecicie mi chociaż jaki "numer" sterownika wypróbować? Pozdrawiam :) EDIT: Dodam, że temperatury nie przekraczają 50-55 stopni. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez abrakader225 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 A jak tam zasilacz się miewa? Napięcia podaje stabilne? Za bardzo to on się przy Twoim konfigu nie obciąży, ale i tak warto sprawdzić. Deus deus kosmateus może spalić Ci kompa :twisted2: (overclock.pl/articles/show/id/627,15,15,podsumowanie) Sterowniki weź oczywiście najnowsze ze strony nvidii, tylko nie bierz sterów beta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Po 1 podałeś link do testu innego modelu. Po 2 to jeden z najlepszych zasilaczy jakie w życiu miałem... To nie jest jakiś Ibox czy Feel za 60zł... Jest w pełni stabilny. Cały sprzęt ma tylko rok. Poza tym jeżeli polecasz komuś najnowsze sterowniki NV to widać, że mało z nimi obcowałeś. NV ma regułę. Najnowsze stery działają najlepiej na najnowszych grafikach, a do starych dobierajcie sobie jakieś starsze rewizje. (Przykład: zysk ponad 20fps z samej zmiany sterów na moim starym GTX260) Jednak nie mogę znaleźć jakiś dobrych dla 660. Mało kto poleca na innych forach, a jak już poleca to ciągle ten problem występuje :/ Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez abrakader225 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Może spróbuj sterów ze strony MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Ok. Sprawdzę. Później dodam rezultaty testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Po 1 podałeś link do testu innego modelu. Po 2 to jeden z najlepszych zasilaczy jakie w życiu miałem... To nie jest jakiś Ibox czy Feel za 60zł... Jest w pełni stabilny. Cały sprzęt ma tylko rok. Poza tym jeżeli polecasz komuś najnowsze sterowniki NV to widać, że mało z nimi obcowałeś. NV ma regułę. Najnowsze stery działają najlepiej na najnowszych grafikach, a do starych dobierajcie sobie jakieś starsze rewizje. (Przykład: zysk ponad 20fps z samej zmiany sterów na moim starym GTX260) Jednak nie mogę znaleźć jakiś dobrych dla 660. Mało kto poleca na innych forach, a jak już poleca to ciągle ten problem występuje :/ Jeśli nie chce Ci się sprawdzić napięć, Twoja sprawa - żyj dalej w przekonaniu, że to "jeden z najlepszych zasilaczy jakie w życiu miałem". To miło że darzysz takim zaufaniem swój zasilacz, ale na Twoim miejscu po prostu sprawdziłbym napięcia. Co do sterowników, piszę z własnego doświadczenia. Nigdy nie doświadczyłem problemów, bo do starej karty zainstalowałem najnowszy sterownik (oczywiście przeznaczony do tej karty). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 A brałeś pod uwagę "widzimisia" monitora- jest już dość leciwy- miałeś problemy z gammą. Czy podczas tych 5 sekund monitor nie przechodzi w stand-by? Polecił bym Ci sprawdzić PC na innym monitorze ale pewnie nie masz nic innego pod ręką. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Ten problem z gammą był wywołany przez crash gry. Teraz nie mam z nim żadnych problemów. Poza tym nie wyłączałoby mi to stream w OBS, bo OBS używa obrazu z okna, a nie monitora. Mogę go nawet wyłączyć i nie pauzuje mi to streama jakoś. Więc wykluczyłem ten problem. BTW. Jeszcze nie testowałem tych sterów od MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Zmiana sterów na te od MSI nie pomogła. BTW> Monitor podczas tego "black screen" nie wyłącza się, czy też nie przechodzi w stan uśpienia. Czy to może być wina przejściówki DVI>D-sub? Chociaż w sumie nie dzieje mi się to nigdy w CS:GO i LoL'u. Generalnie dzieje się to w grach single player... Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez abrakader225 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...