Skocz do zawartości
kucyk

Filmy - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Obejrzałem wczoraj Aeon Flux i holender, kolejny film którego jednoznacznie nie potrafię ocenić, z jednej strony na maxa przebajerowany, z drugiej ma w sobie to coś co mnie trzymało do samego końca, fabuła mimo że już gdzieś większość była jakoś tak dziwnie wciąga, no i gra aktorów jest w miarę na poziomie, gdyby nie te przebajerowane skoki i niektóre akcje. Ale ogólnie jestem na TAK ;)

Ocena 7+/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polowanie na Czerwony Październik - 8+/10

Karmazynowy Przypływ - 7/10

K-19 Owdawiacz - 10/10

syckie 3 widziałem i ocene bym odwrócil:

the hunt for red october - 10/10

k19 widowmaker - 8+/10

karmazynowy przyplyw - 6-7/10

a co do GreenStreetHooligans.. nie, nie dalbym mu 10/10 :/ 8/10 tak, bo film nawet, i nawet na banie siada, ale jak dla mnie zbyt cukierkowo sie konczy. nie podoba mi sie ten happy end :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam film Lost

http://www.filmweb.pl/Film?id=89071

Moim zdaniem film warty obejrzenia. Dla tych co nie slyszeli o tym filmie dodam ze ten film nie ma nic wspolnego z serialem jaki leci m.in. na ABC.

7/10

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wieczorem widzałem Half Light z Demi Moore....przez pierwsze 45 minut filmu byłem przekonany, że oglądam film, który ukazuje dramat matki, która straciła dziecko, później całkowicie zwątpiłem w to co oglądam (kto oglądał będzie wiedział o co chodzi), a na końcu...hmmm.....w sumie troche rozczarowanie...ocena 2/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polowanie na Czerwony Październik - 8+/10

Karmazynowy Przypływ - 7/10

K-19 Owdawiacz - 10/10

A tego ostatniego nie widzialem, to chyba wszystkie najbardziej znane filmy o tej tematyce no jeszcze zostal Das Boot, jezeli sie nie myle :)

Dzisiaj w Gazecie Wyborczej Imie Rozy - film genialny 10/10 jak dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego ostatniego nie widzialem, to chyba wszystkie najbardziej znane filmy o tej tematyce no jeszcze zostal Das Boot, jezeli sie nie myle :)

Dzisiaj w Gazecie Wyborczej Imie Rozy - film genialny 10/10 jak dla mnie :)

Imie Rozy jest doskonale - ale przydaje sie lektura ksiazki wczesniej, bo mozna polowy watkow nie zalapac.

Co do filmow o lodziach podwodnych:

Das Boot zdecydowanie najlepszy - chociaz panu, ktory postawil Karmazynowemu 9+/10 na pewno sie nie spodoba, bo i za dlugi, i za malo akcji, i za ciezki klimat.

Byl jeszcze jeden film - na podstawie scenariusza Aronoffskiego (tego od PI i Requiem for a dream) - o lodzi bioracej na poklad troje rozbitkow, w tym kobiete - ale nie pamietam tytulu. Tez mocna rzecz, choc juz dosc fantastyczna. Dla mnie jakies 6-7/10.

Karmazynowy klasyfikuje w dolnej poleczce - moze 4-5/10. Do obejrzenia, ale nic ponadto.

A skoro przy tematyce morskiej jestesmy: wyjdzmy na powierzchnie i obejrzmy Piratow Polanskiego. Spokojne 8/10, moze wiecej (za poczatek i koncowke).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl jeszcze jeden film - na podstawie scenariusza Aronoffskiego (tego od PI i Requiem for a dream) - o lodzi bioracej na poklad troje rozbitkow, w tym kobiete - ale nie pamietam tytulu. Tez mocna rzecz, choc juz dosc fantastyczna. Dla mnie jakies 6-7/10.

To bylo cos w stylu "Glębia" - kobieta byla lekarzem, drugi z rozbitkow to niemiec/jeniec. O ten film chodzi ?

Ostatnio go tutaj opisywalem, ze mnie milo zaskoczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imie Rozy jest doskonale - ale przydaje sie lektura ksiazki wczesniej, bo mozna polowy watkow nie zalapac.

Co do filmow o lodziach podwodnych:

Das Boot zdecydowanie najlepszy - chociaz panu, ktory postawil Karmazynowemu 9+/10 na pewno sie nie spodoba, bo i za dlugi, i za malo akcji, i za ciezki klimat.

Karmazynowy klasyfikuje w dolnej poleczce - moze 4-5/10. Do obejrzenia, ale nic ponadto.

A skoro przy tematyce morskiej jestesmy: wyjdzmy na powierzchnie i obejrzmy Piratow Polanskiego. Spokojne 8/10, moze wiecej (za poczatek i koncowke).

YYY wszyscy mnie skrytykowali :D

A czy mi sie spodoba Das Boot to nie wiem, musze obejrzec, to dopiero stwierdze czy jest dobry :)

A co do Polowania na Czerwony Pazdziernik, w tym filmie nic sie nie dzieje, poza rozmowami ambasadorow, kolacjami, i rozmowami z zaloga... wieje nuda... a co do realiow prawdziwej bitwy, to Polowanie na Czerwony Pazdziernik baaardzo odbiega od realiow, scena w ktorej torpeda znaduje sie w odleglosci 300 m...

Karmazynowy Przyplyw rowniez jest nierealistyczny, jak kazdy film... ale klimat ma swietny Denzel Washington zagral wysmienicie, film trzyma w napieciu przez caly okres jego trwania, a tego brakuje Polowaniu na Czerwony Pazdziernik, stad niska ocena, mozna usnac przy tym filmie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiss Kiss Bang Bang - yhmm... jest to taki kryminal lat '80 w pryzmacie parodii. wiekszosc akcji jest raczej robiona na "haha" niz na ciekawy film. wogole dialogi to no comment.. a ogolnie to brakuje mu "tego czegos". imo 2/5

z napisami ogladałes, czy po ang? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Transporter 2 - dopiero obejrzałem.....IMHO lepszy od jedynki, łatwe, lekkie kino nie wymagające zbyt intesywnego myślenia, niektóre akcje w filmie troche za bardzo przesadzone jak dla mnie. ale Jason Statham jak zwykle świetnie wcielił się w rolę.....ocena 3/5

na dzisiaj w planach Lord Of War i zobaczymy co jeszcze .... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciśnienie (Below).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm. co do czerwoniego pazdziernika - fabula jak przystalo na clansego - po prostu ciekawa. przynajmniej dla mnie. sprawa ktora wynosi ten film ponad inne jest genialna gra aktorska. odbiór tego filmu zalezy bardzo od upodoban widza. mnie osobiscie do dzis siada na głowe scena przemowy do załogi i odspiewania hymnu. a widzialem film... z 20 razy? byl czas ze ogladalem go co tydzien :)

co do sceny torpedy w odległości 300m - chodzi ci o motyw z uzbrojeniem sie torpedy czy modyw z masywem neptuna? jesli chodzi o uzbrojenie sie torpedy to nie od dzis wiadomo jak funkconuja wszelkiego rodzaju pociski kierowane (w tym torpedy). mierzy sie odległość od celu i ustawia moment w którym ma się uzbroić - zeby przypadkiem nie wybuchla wczesniej. no i Marko wiedzac to wykorzystal ten kruczek, zblizajac sie do torpedy by sie nie mogla uzbroic.

a drugi motyw, z masywem... hm. pasuja ci takie motywy z samolotami? to czemu nie pasuje z lodzia podwodna? co prawda, w filmie wyglada to dosc kaskadersko, bardzo ostry zwrot przed masywem, w ksiazce to tak nie wygladalo. ale zakladajac wykorzystanie stateczników i zmiane kierunku ciagu silnikow manewr jest bardzo realny (tak samo jak zawracanie zaglowka w miejscu o 180' - swoja droga fajna zabawa :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a drugi motyw, z masywem... hm. pasuja ci takie motywy z samolotami? to czemu nie pasuje z lodzia podwodna? co prawda, w filmie wyglada to dosc kaskadersko, bardzo ostry zwrot przed masywem, w ksiazce to tak nie wygladalo. ale zakladajac wykorzystanie stateczników i zmiane kierunku ciagu silnikow manewr jest bardzo realny (tak samo jak zawracanie zaglowka w miejscu o 180' - swoja droga fajna zabawa :D)

Ehh nie chodzilo mi o sama scene z samolotem, ale o komizm sytuacji z niszczycielem podplyniecie, niemieckich marynarzy, i pozniejsza akcja, poscig za lodzia, i wystrzelenie tylniej torpedy, tez troszke malo realistyczne, ze wzgledu na to ze kadlub niszczyciela jest bardzo waski z przodu, no ale sama akcja fajna :)

Sam zwrot az tak efektowny jest bardzo malo realistyczny, nie posiadam dokladnych danych ile wezlow max mogly rozwinac okrety podw. w tamtych czasach przy sporym przeciez zanurzeniu, a to nie jest bez znaczenia... caly manewr byl przesadzony moim zdaniem, juz U 571 trzymal sie bardziej realiow.

PS. Udalo sie komus kupic specjalne wydanie Gazety Wyborczej ? Mi niestety nie, wszystko wykupili...

Edytowane przez Ecuadoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciśnienie (Below).

Bingo!

Co do Lord of War - mile zaskoczenie. Tak jak nie lubie od jakiegos czasu N.Cage'a tak w tym filmie mnie przekonal. Na tyle, ze odswiezylem sobie Wild at heart (Dzikosc serca) D.Lyncha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U-571 lol ten film to wielkie klamstwo jak mozna ogladac cos co przeczy faktom historycznym i jeszcze odbiera sukces polakom :/ :( o ile myslimy a o tym samym filmie a raczej myslimy :(

ja dalbym 5/10 (4+/10)

Wiesz nie oceniajmy filmu przez pryzmat pewnych niescislosci historycznych, mozna dojsc do absurdu.

Kazdy wyksztalcony czlowiek wie ze to byl sukces m.in polskich kryptologow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz nie oceniajmy filmu przez pryzmat pewnych niescislosci historycznych, mozna dojsc do absurdu.

Kazdy wyksztalcony czlowiek wie ze to byl sukces m.in polskich kryptologow.

Dokładnie! Amerykanie lubią sobie czasem koloryzować, lubią gdy film jest bardzo patriotyczny ;) Oni po prostu tacy są i nikt tego nie zmieni! Uwielbiają, gdy filmy, muzyka buduje w rodakach poczucie wielkości ich państwa. Zresztą prawdziwy specjalista nigdy nie wywyższa się swoimi osiągnięciami, gdyż wie, że ten kto chce, ten zna prawdę...

Ecuadoo, ile Ty masz lat? Twoje wypowiedzi są wysoko rozwinięte pod względem merytorycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

the business- świetny film, jak ktoś grał w vice city to od razu wsiąknie w klimat bo jest zabójczy

wogóle brytyjskie kino trzyma poziom: descent, dog soldiers, snatch, lock stock and two smoking barrels, football factory nie dobijają efekciarstwem tylko solidnie wykonaną robotą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ostatnio oglądanych:

Historia Przemocy: 7.5/10 - porządne kino, jak zwykle od Cronenberga (aczkolwiek jestem nieco zawiedziony).

Edukatorzy: 7.8/10 - oceniam film, nie ideologie w nim zawarta, bo z tą sie nie zgadzam (zresztą rezyser chyba też jej nie popieral :lol: ).

Gnijąca Panna Młoda Tima Burtona: 8.9/10 - świetna animacja poklatkowa, specyficzny czarny humor wyczuwalny w kazdej scenie, miłośnicy talentu Burtona nie bedą zawiedzeni.

EDIT:

Użytkownicy mi sie pomylili i skasowalem czesc posta:>

Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też edukatorów ogladalem, jak dla mnie film dobry 7.5/10, zgadzam sie w całości tu z und3rem.Wczoraj widziałem Kolacje z arszenikiem tu 7/10. Musze przyznać, że oba chociaż traktują podobny problem są filmami całkiem innymi.

Edytowane przez gummy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi