Skocz do zawartości
kucyk

Filmy - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Wojna Harta - w ramach odświeżenia filmografii Bruce'a ;) - dobry film wojenny z minimalną liczbą bum bum ... Szkoda że fabułę znałem wcześniej :/ ... Solidne 8/10

Tears of sun - 8.5/10 - oklepane, schematyczne patetyczne, ale jakże rajcujące kino :) Zawsze wolałem Bruce'a od Leo :D

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos juz byl w kinie na Sunshine?

Dzisiaj w Wyborczej mial bardzo dobra recenzje i w sumie neci mnie, zeby sie na niego przejsc. Tym bardziej, ze w piatek wyjezdzam i juz pewnie nie bede mial okazji zobaczyc tego w kinie. Warto?

1/10 - 1 za widok merkurego przelatujacego przez slonce , reszta D N O , biegaja po tym statku ciagle nie wiem po co, akcja tefinitywnie stoi,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deja Vu - 7,5/10 film bardzo przypdal mi do gustu...jak dobrze poczytac zniechecajace wypowiedzi a potem milo sie rozczarowac. Film jest troszke zakrecony i mozna sie pogubic ale wkreca i trzyma w napieciu.

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby - 7,5/10 dla fanow Willa Farrella i tego specyficznego chumoru pozycja obowiazkowa-moim zdaniem koles jest wspolczesnym monty pythonem - bezsens i absurd na calego w najlepszym wydaniu-mozna nauczyc sie modlic a przy okazji zwijac ze smiechu nie kumajacy bazy uznaja to za dno ale taka to specyfika.

Tenacious D: The Pick of Destiny - ?/10Film z zalozenia mial byc chyba utrzymany w absurdzie ale mi to kompletnie nie podeszlo nie oceniam filmu bo go po prostu wylaczylem-chyba juz mam dosc spiewajacego Jacka Blacka - to nie School of Rock a do Nacho Libre tez mu wiele brakuje.

Edytowane przez Yearman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deja vu - zapomnialem, ze mialem cos skrobnac o tym filmie. Mnie sie rowniez podobal. Zadnych rewelacji, dosc sporo bledow merytorycznych ale jak sie nie zwraca na nie uwagi to mozna przyjmowac te wyssane z palca teorie i calkiem przyjemnie spedzic czas przed TV. Oczywiscie zadnych zaskoczen nie ma bo fabula jest tak prosta, ze sie domyslamy wszystkiego.

Podejrzany - swietny film z Genem Hackmanem, Morganem Freemanem oraz Monica Bellucci. Az sie dziwie, ze nie skusil mnie ktos na ten film wczesniej. Swietna, boska gra aktorska dwoch producentow Hacmana i Freemana. Bellucci tez nie pozostaje daleko w tyle. Widzialem ja w kilku produkcjach i tylko w tym lub (zapomnialem tytulu ale akcja dzieje sie we wloskiej miesciniep odczas II WŚ). Ona ma ladnie wygladac i to robi najlepiej. Ale kilka kwestii miala zadzwiwiajaco dobrych.

Koncowa jest swietna i az sciska w tylku - 9/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem ja w kilku produkcjach i tylko w tym lub (zapomnialem tytulu ale akcja dzieje sie we wloskiej miesciniep odczas II WŚ).

Ta mieścina to Castelcuto, a film nosi tytuł Malena. Również polecam zarówno Podejrzanego (zapomniałem o tym filmie, a on zacny jest przecież), jak i wspomnianą już Malenę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Wind That Shakes the Barley (Wiatr buszujący w jęczmieniu) - Intrygujący i mocny temat dobrze zrealizowany. Ciekawa fabuła daje do myślenia. Może niektóre momenty są niepotrzebnie przeciągane.. Piękne widoki, dobre role i mocne zakończenie. -4/5 (minus za moim zdaniem słabą muzykę, mogłoby być jej więcej)

w niedzielę postaram się coś napisać o Sunshine bo wybieram się do kina w sumie za pół darmo (trzeba jakoś wykorzystać te punkty z Era Premia ;])

Abandoned, The (Porzuceni) - wow... w końcu po obejrzeniu kilku/kilkunastu filmów, zwanych horrorami - coś dobrego. Ciekawa historia, niezwykły klimat i efektowne wykonanie. Nie ma to jak obejrzeć go po północy w pokoju ze zgaszonymi światłami. Nie ma co... daję 4/5 ;o

Edytowane przez R.i.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One upon a time in America (Dawno temu w Ameryce)

Film, dzielo sztuki. DeNiro w lepszej roli niz w Ojcu Chrzestnym.

Klimaty zywcem z gry MAFIA (tzn. MAFIA brala garsciami z klimatu tego filmu). Nie wiem jak opisywac ten film. Strasznie dlugi, w wiekszosci dluzyzny ale w taki sposob przedstawione, ze ogladajac ten pona 3 i 1/2 godzinny film w godzinie 23:00 - 2:30 nie przymknalem oka ani razu a zabieralem sie do niego spiacy. Dla mnie arcydzielo Sergio Leone`a.

PS. A muzyka zaslugije na najwyzsze laury - Morricone.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj obejrzalem "Escape from Alcatraz" - widac ze pb sie troche na tym wzorowal. Film niezly nawet, chociaz jakoś łatwo ta ucieczka im poszla... ot zrobienie jakiejs dziury, wejscie na dach i tyle. No ale jest to film dosc stary, wiec mozna wybaczyc [;. Poza tym warto obejrzec dla samego Eastwooda [;

Dzisiaj chyba obejrze Reservoir Dogs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sunshine ( W stronę słońca - tłumacze sie popisali :damage_wall: ) 2/10.

Nie ma w tym filmie ani horroru, ani na dobrym poziomie s-f. Większość rzeczy, jakie widziałem w filmie zupełnie nie przedstawiało czegokolwiek- widzisz i nie wiesz właściwie o co chodzi :lol: Cały czas biegają, świrują coś.....zupełnie nie trzyma się to kupy. Jeden koleś z Radia Maryja ewidentnie lubi zimę i chce, żeby ludzkości było zimno w tyłki i chce wszystko sp... Oczywiście wiadomo, że się to skończy z wiadomym skutkiem ;)

Film chce trochę zedrzeć z Solaris i Event Rozinon (naprawdę polecam :rolleyes: ), co nawet na określenie "podróba" nie zasługuje

Jeżeli ktos oglądał "Podróż do wnętrza ziemi", który mimo skrajnej głupoty (zero realizmu, ale przynajmnije trochę efektownie) zasługuje na te 5/10, to moze swobodnie to "coś" odpuścić, bo razi wręcz jak od letniego słońca B-)

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peaceful Warrior (Siła spokoju) - Nudny i w sumie nic nie wnosi w śwat filmu. Opowieść jak to młody chłopak uczy się od starszego mędrca życiowego... Marne 2/5

Sheitan - Obejrzałem i nie wiem o czym ten film w ogóle jest. Wywołuje skrajne emocje. Kompletne DNO i strata czasu. Daję plus za bardzo ciekawą grę V.Casella. Czyli ogólnie +0/5

---------------------------------------

jutro idę do CC jak mówiłem wcześniej za pół darmo i do wyboru mam dwa filmy: PERFECT STRANGER oraz SUNSHINE i nie wiem co wybrać. wdg imdb.com 4.9/10 vs. 7.1/10 no ale koledzy wyżej oceniają w miarę nieciekawie Sunshine więc nie wiem. (raczej tylko te dwa filmy wchodzą w rachubę)

Edytowane przez R.i.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Music and Lyrics (Prosto w serce) - Myślałem, że będzie coś lepszego (po zapowiedziach) a tu taka tania pseudo romantyczna komedia. A nudnaaa.... i przewidywalna. Aktorstwo też marne. 2/5 za miłą końcówkę.

a mi sie podobal ;] dałbym mu 3+/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był juz ktoś na "Wakacjach Jasia Fasoli"? Dziewczyna chce na to iść, a mi sie to nie za badzo usmiecha :-|

może ze 3 lepsze akcje, a tak po za tym nuda, da się obejrzeć ogólnie ale nic specjalnego

The Fountain i Letters from Iwo Jima - widział ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, tam nie ma nic siesznego. Nie polecam.

może ze 3 lepsze akcje, a tak po za tym nuda, da się obejrzeć ogólnie ale nic specjalnego

Jakby to ująć, nie miałem wyboru i wpływu na jaki film idziemy <_< I poszlismy na Jasia Fasole. No i mam mieszane uczucia. Z jednej strony film poraża humorem, z drugiej zaś to tylko kompilacja większości odcinków serialowych. Jak pisał kucyk, da sie obejrzeć, ale nie jest to nic co trzeba zobaczyć koniecznie. Jeżeli ktos lubi Jasia Fasole - pozycja obowiązkowa, jeśli nie - można iść i się posmiać ale nie spodziewajcie się od filmu niczego wielkiego. Odemnie 5.5/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po Heat.

Film mi sie ogolnie podobal. Poczatek troche nudny, szczegolnie pokazanie zycia osobistego gangsterow i policjantow (to ze są tak samo spaprane itp), potem sie rozkreca, pare rzeczy mnie wkurzalo, film mnie nie zwalil z nóg, ale ta oslawiona strzelanina byla niezla.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Big Nothing - świetna czarna komedia. Krótka, ale dynamiczna :) 8/10

A dla mnie to taka rzemieslnicza robota. W porzadku, da sie przyjemnie obejrzec, ale jak sie nie obejrzy to tez sie duzo nie straci :] Edytowane przez Jin*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perfect Stranger (Ktoś całkiem obcy) - jako że miałem dylemat na co iść (to czy Sunshine) los zdecydował.. i co?? zawód... niestety. Ogólnie film jest bardzo nudny co dodatkowo podkreśla gra aktorska H.Berry która jest w tej produkcji fatalna. B. Willis też zupełnie niczym nie zaskakuje. Plusami są jednak pewne wątki które gdzieś w połowie się rozgałęziają. No i końcówki się takowej nie spodziewałem. Także 2/5 ;]

Żałuję i to bardzo, bo mogłem iść jednak na tego SUNSHINE, przynajmniej nacieszyłbym oko efektami wizualnymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbass przelec pare stron do tylu, to zobaczysz ze jednak dał ;)

The Fountain

Pi i Reqiuem Dla Snu zrobiły na mnie ogromne wrazenie. Interesujace hstorie ukazane w genialnej formie. Na Źródło czekałem z zapartym tchem odkad tylko się o nim dowiedziałem. Liczylem ze tym razem Aronofsky pokaze cos jeszcze lepszego. Oprawa audio-wizualna to istny majstersztyk, to poprostu trzeba zobaczyc, a w szegolnosci uslyszec. Dziwie sie ze w kinach tak szybko usuneli to z repertuaru. Przyznam sie ze sam ogladalem ten film w domu, poniewaz mimo szczerych checi w pobliskich kinach nie wyrobilem sie na zaden z kilku seansow. Jesli chodzi o czesc wazniejsza czyli fabule i wszystko z tym zwaiazane - zbyt namiaszane, przekombinowane i zrobione na siłe. Masa odniesien do roznych religii swiata, ze w grunice rzeczy w kazdej z nich chodzi o to samo, ze smierc to zmartwychwstanie zycie wieczne szczyt szczescia itd... myslalem o tym juz od dawna, temat bardzo interesujacy, jednak sposob przedstawienie tego w tym filmie, do mnie nie trafil. Na pochwale zasluzyl Hugh Jackman, ktory zagral rownie dobrze jak w Prestizu ( swietny aktor sie z niego robi ;)). Ocenka wystawiona glownie za sietna oprawe i gre aktorska.

8/10

Oldboy

Zaczynam coraz bardziej doceniac azjatyckie kino. Film od samego poczatku zaciekawia widza, a akcja dosyc szybko sie rozkreca. Mamy okazje poznac historie przecietnego czlowieka, ktorego najwiekszym problemem okazal sie za dlugi jęzor. Film zostal swietnie nagrany, masa zarabistych ujec i pomieszana chronologia, ktora w tym wypadku wyszla na plus. Gdy pod koniec siedzimy zadowoleni w fotelu, myslac ze wiemy jakies jest rozwiazanie, wiemy dlaczego i kto, dostajemy kubeł zimnej wody na łep. Tak naprawde nic nie wiemy. Koncowka mnie zgniotła, zmiazdzyla, zponiewierala i wyrzucila. Bylem (i jestem) w szoku.

9.5/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi