Skocz do zawartości
kucyk

Filmy - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Drabina Jakubowa raz na jakiś czas leci w godzinach raczej nocnych na TVP1/2 wiec, może fartem, niedługo poleci. A film ciężki bardzo, ale warty zobaczenia.

@Costi

Jak pierwszy raz przeczytałem w gazecie "Drabina Jakubowa" myślałem że to film o jakiejś rosjance Jakubowej z wyjątkowo durnym imieniem :lol2:

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszla tez na DVD, powinna byc w wypozyczalniach.

Swoja droga, ten kto z Drabiny Jakuba zrobil Drabine Jakubowa, musial miec chyba chwilowy reset mozgu... IMHO to brzmi idiotycznie.

A może by tak trochę się zastanowić nad tym tytułem?

Człowieku to ze Starego Testamentu. Żeby mieć pełen pogląd na ten film, warto byłoby zacząć od interpretacji tytułu.

Inaczej dlaczego właściwie zwie się Drabina Jakubowa - ten kto w ten sposób przetłumaczył tytuł wiedział co robi.

Jakubowa drabina - żart. wysokie i strome schody.

Etym. - z Biblii (Gen. 12-19); patriarcha Jakub widzi we śnie drabinę sięgającą nieba, po której wchodzą i schodzą aniołowie.

@Agnes

Manipulacja to zacna broń reżyserów. Niestety nie dałem się nabrać, a te "złe uczynki" bohatera musiały zakończyć się tragedia i absolutnie nie przyklaskiwałem im. Najgorsze jest to, że ofiarą musiała zostać TA jedna osoba > to dość proste, miała najwięcej do stracenia. Przy okazji... niech gnoja męczą wyrzuty sumienia.

pozdr.

Edytowane przez MeWho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ogladal ktos z was taki film Imperium słońca ?

Szukajka nic nie znalazla :P.

Wlasnie znalazlem na filmbwe.pl tlumaczenie scenariu8sza pulp fiction

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Zgadzam się z tym że Marcellus sprzedał duszę Panu Lucyferowi :) Dostał w zamian władzę, pieniądze(jest przecież miliarderem) i piękną żonę. Kiedy przyszła pora by Marcellus oddał duszyczkę ten odzywiście się zbuntował. So Szatan wysłał swoich podwładnych ziomków(Brett, ten z grzywką itp.) po duszę Wallace'a. Ziomki przyszli do Wallace'a pod pretekstem zrobienia jakiegoś ciemnego interesu. Marcellus nie miał pojęcia, że są wysłannikami Szatana i skusiła go perspektywa zarobienia kupy szmalu więc zgodził się zawrzec z nimi deal. Kiedy to miało nastąpić ziomki wyssali przez malutką dziurkę w karku duszę Marcellusa tylko sobie znanym sposobem, schowali ją do walizki i uciekli. Ale wśród ziomków był Marvin...Marvin był to znajomy Julesa z jego młodzieńczych lat, wychowywali sie razem w murzynskim gettcie. Ale kilka lat przed tym kiedy Jules zaczął pracować u Marcellusa, Marvin zginął w strzelaninie gangów(sam był bowiem gangsterem). No więc Marvin po śmierci trafił do piekła i przypadek sprawił, ze był on jednym z ziomków Szatana, którym została powierzona misja odzyskania duszy Grubego. Marvin wiedział, że jego kumplowi z dzieciństwa może dostać się po [gluteus maximus] od pozbawionego duszy Wallace'a więc zdecydował się mu pomóc. Pomogli mu w tym jego sami kumple, którzy po zdobyciu walizki z zawartością, pewni siebie zapragnęli skorzystać z jednej z ziemskich uciech jaką jest niewątpliwie jedzieniae niezdrowego żarcia :))) Kupili więc hamburgery, frytki i gazowane napoje,a następnie skitrali się w jakimś mieszkaniu by tam to spożyć i się zrelaksować(nie mieli łatwego zycia usługując Szatanowi). Marvin to wykorzystał i zawiadomił o miejscu ich pobytu Julesa, umówili się, że otworzy im drzwi ok. 7:25. Widać było zaskoczenie ziomków gdy rozpoznali znajome twarze.. widać też było łatwośc z jaką Jules załatwił inteligentnego,ale ciotowatego Bretta swoją typowo-murzyńsko-krzykliwą gadką :) Po małych problemach z dostarczeniem walizki, Wallace odzyskał swoją duszę. Ale Szatan to gośc z klasą,on nie daje tak łatwo za wygraną, postanowił uprzykrzyć nieco życie Big-manowi :) Sprowadził na jego drogę Zeda i Maynarda... A ci wiadomo już co Marcellusowi zrobili...hehe Wracając do sytuacji z pokoju kiedy Jules i Vincent nie zostali trafieni żadną z kul jednego z ziomków Szatan, tak, TO BYŁ PIEPRZONY CUD ( and I want You to acknowledge it :D ) Bóg naprawdę zatrzymał te kule. Chciał nawrócić na lepszą drogą panów bandytów-Vega i Winsfield, chciał dać im do myślenia. Jules to zrozumiał i postanowił zejść ze złej drogi, Vincent niestety nie, i dlatego dzień później wiadomo jak skończył... To dowód na to że w "pulp ficiotn" wystąpił i Bóg i Szatan ;) jeżeli chcecie coś jeszcze wiedzieć o "PULP FICTION" to śmiało pytajcie :) Jeżeli twierdzicie, że mam bardziej popieprzone pomysły niż sam Mistrz Tarantino to wezmę to za komplement :D See Ya 'round and stay outta troble, You crazy kids. =D

LOL!

Pulp Fiction w 30 sek?

http://www.angryalien.com/0605/pulpfictionbuns.asp

Dobre [;

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ogladal ktos z was taki film Imperium słońca ?

Szukajka nic nie znalazla :P.

Warto obejrzeć chociażby ze względu na wyśmienitą role Bale'a (zwłaszcza, ze był to zdaje się jego debiut kinowy).

Nieeeee!!!!!!

http://www.filmweb.pl/Powstanie,ameryka%F1...s,News,id=30229

Ja błagam, błagam, tylko nie ten film, tylko nie ta powieść... :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Sorry, a to Amerykanie nie mogą juz zrobic dobrego filmu? Z tego co widzę w tym newsie, to nie wiadomo jeszcze nawet kto będzie rezyserowal remake, wiec nie ma co panikowac. Troche niepokojąca jest informacja, ze tworcy zamierzają odstąpic od filozoficzno-fantastycznej wymowy filmu na rzecz dramatu, jednak nie przesądzałbym jeszcze sprawy. Takie "odświezenie" moze Piknikowi dobrze zrobic (nawet jesli kolejna ekranizacja okaze się slaba, to przynajmniej czesc osob sięgnie po swietną, moim zdaniem, ksiazke).

Ps.

Na forum php było swego czasu ograniczenie dot. wstawiania emota :mur: w takich ilościach - dałoby sie wprowadzić je na ipb?:/

EDIT:

Ktos, kto pisał newsa z posta Sarkazza był chyba jakims debilem - w ostatnim zdaniu zawarł dokladne zakończenie ksiązki :lol: . Jednak wczoraj news został wyedytowany i juz nie ma podanego zakończenia :)

Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlugo przymierzalem sie do ostro krytykowanego Kodu Leonarda Da Vinci. Dzis jednak z powodu braku niczego innego postanowilem osobiscie sprawdzic co z tym filmem jest nie tak.

Nie czytalem ksiazki, nie wglebialem sie w ten modny ostatnio temat, ale film niczego sobie. W sam raz na taki wieczor jak ten.

Jakas teoria spiskowa + zagadki + chodzacy bialy szkieletor + nawet fajniutka policjantka, a raczej...(a nie pisze, bo moze ktos jeszcze nie ogladal ;)).

6/10

A jutro wkoncu Skrzynka Umarlka i Skok Przez Plot, na duzym ekranie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superman: Powrót - prosze ten zasrany hollywood niech juz nie tworza remakow bo nie trak szlafi.

No ja pierdukam co za cudaczny film. Z 20 lat temu to on pasowal ale nie teraz. Kevinowi brakuje chyba kasy do zycia, ze w takim czyms zagral.

L.I.P.A. - 2/10 (1 za efekty, niektore).

No i oczywiscie koncowa mowiaca, ze to nie koniec :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ogladalem Piratow z Karaibow 2 i nie zgodze sie z przedmowca. Film uwazam za slaby, troche szarpany, moze miedzy innymi dlatego, ze ogladalem go o 2 rano. All in all, filmu nie polecam. 4/10

Casanova Ten film tez ogladalem wczoraj i moge w sumie powiedziec, ze jest calkiem znosny, zarty na kiepskim poziomie, ale co jak co, rozrywka w sam raz, ktora nie wymaga wiekszego skupienia. 5/10

Wedding crushers Jedna z lepszych komedii jakie ostatnio widzialem. Szczerze polecam, kupa dobrych gagow, lektor rowniez bardzo dobry, aczkolwiek z napisami oglada sie lepiej, poniewaz niektore wyrazy musialy zostac ocenzurowane. Jeszcze raz: polecam. 8/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Visitation - nie dotykac, jedynie Furlong wybija sie w tym zenujacym horrorze. Az szkoda, ze chlopak musi sie babrac w takim kale

Clerks II - dotykac [; spodziewalem sie popluczyn (szczegolnie po Jersey Girl - filmie "nie dla krytykow"), jednak wyszlo naprawde dobrze. Chyba nawet troche bardziej komediowo niz w jedynce.

Porch Monkey 4 Life!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy ma być premiera filmu ''World Trade Center'' słyszałem ze 8-9 sierpień, ale ani widu ani słychu(czy jak to tam sie pisze ;]) o tym filmie?

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piraci 2 calkiem niezli. Na poziomie jedynki. Kilka scen przeoczylem, bo 05, trzebalo rozlac ;p

8/10

Przed Piratami byl Skok Przez Plot. Spodziewalem sie czegos wiecej. Filmik przecietny, nic smiesznego... nie warto tracic czasu ani kaski.

4/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem dzis Leona zawodowca (2 raz ;]) i Memento.

Drugi film swietny, polecam, pierwszego komentowac nie musze ;).

Jutro czeka mnie Traffic, Fight Club i Tajemnice L.A.

Biore sie za klasyki ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piraci z Karaibów 2 - jakos po tym filmie byłem mocno znużony, jak dla mnie zbyt długie to. Nie brakuje jednak widowiskowych scen 7/10

Bandidas - przyjemna komedia. Nie ma tu wielkiej fabuły, dramaturgii a jednak oglądało się dośc fajnie 7/10

Final destination 3 - wierna kopia pierwszej czesci. Nie dodano absolutnie nic nowego, jedynie bohaterowie giną w jeszcze bardziej absurdalny i widowiskowy sposób. Jak dla mnie temat juz wyczerpany prosze o nie kręcenie kolejnej częsci 4/10

Ona to on - podobnie jak w przypadku Bandidas lekka komedyjka. Choc historia naciągana do bólu :/ Z głównej bohaterki nijak dalo sie zrobic chłopaka :P Nawet Photoshop by nie pomogl. 6/10

Scary movie 4 - z pewnoscia lepsze niz 3 część, która byla imho fatalna. Ta jest troszkę lepsza, choc sceny typu maltretowanie staruszki ogląda sie z niesmakiem. 5/10

Lucky number slevin - wreszcie jakiś porządny film. 8/10

The Fast... Tokyo Drift - na pewno najgorsza z 3 części. Slabe aktorstwo. Ale popatrzec na samochody nie zaszkodzi :) 6/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Final Destination 3- 4/10 Mam nadzieję, że nie będzie następnych części, bo sceny śmierci są już przegięte ( "krematorium"). Można obejżeć dla zakończernia trylogii, ale i bez tego wiadomo co w tym filmie będzie.

Hooligans- 6/10 Trochę się rozczarowałem. Za lekko to się oglądało i wierzyć mi się nie chce, że wszyscy angielscy hoologani to takie w sumie normalne chłopaki, co tylko czasem komuś dla rozrywki w ryja dadzą i to dla innej ekipy. Ja nawet nie widziałem u żadnego z grupy GSE glanów, czy martensów. A moze to tylko u nas hooligani( kibole) to łyse naziole? Poza tym bardzo żucało się w oczy, że większość aktorów została tak dobrana, aby "Frodo" ;) nie wydawał się taki malutki, jaki jest w rzeczywistości. Taka banda halflingów g. by komu zrobiła, no ale to jest fikcja filmowa :)

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam do was takie male pytanko. Ostatnio z kolezanka sobie robie wieczorne horrorowe sensne jednak ciezko trafic na jakis mocny i straszny film :( Jak narazie jestesmy po:

-Fredi Kruger vs Jason - lipa

-Łowca demonow - lipa x2

-Miasteczko Salem - to juz nie tyle straszne cos dosc ciekawe (lepsze niz te 2 poprzednie)

Znacie moze tytuly jakis dobry filmow ? Napisze co odpada bo juz widzielismy wczesniej:

Pila 1 i 2

egzorcyzmy emilie rose

Venom

boogeyman

Ring 1 i 2

Teksanska masakra pila bla bla bla

blair witch project 1 i 2

Descent

Grudge

:( Reszty nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*ZIBI_PL wiele tytułów będzie się powtarzać, bo tak jak juz wspomniałeś ciężko o coś dobrego w tym gatunku, może nie typowe horrory, ale do dreszczowców (na bardzo wysokim poziomie) moge zaliczyć - Lśnienie (jak i pewnie 98% tego forum) i film na podstawie książki S.Kinga o kobiecie, która jest obsesyjnie zapatrzona w pisarza, ktory ulega wypadkowi samochodowemu, ona go znajduje i "opiekuje" się nim, zapomniałem tytułu, ale ktoś zaraz na pewno podpowie. doskonały film, trzymał w napięciu do końca, a jedna scena na zawsze wryła się w moją podświadomość ;)

interesujący (ale tylko interesuący, nic ponad to) wydawał mi się film (i znów nie pamiętam tytułu) z D.Fanning i panem De Niro, dało się zobaczyć.

the eye - z japońskich horrorów i polecany wcześniej shutter.

a z oglądanych wczoraj polecam serdecznie - Lucky number slevin i bardzo serdecznie, bardzo (!) running scared.

a co do Slevina - nie zauważyliście podobieństwa do Leona, bo dla mnie podobieństwa są ogromne, choć zdecydowanie mi to nie przeszkadzało, ba! dodawało smaku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

film na podstawie książki S.Kinga o kobiecie, która jest obsesyjnie zapatrzona w pisarza, ktory ulega wypadkowi samochodowemu, ona go znajduje i "opiekuje" się nim, zapomniałem tytułu, ale ktoś zaraz na pewno podpowie. doskonały film, trzymał w napięciu do końca, a jedna scena na zawsze wryła się w moją podświadomość icon_wink2.gif

Zapewne chodziło o Misery: http://www.filmweb.pl/Misery,(1990),o,filmie,Film,id=1237

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK obejrzalem Tajemnice L.A (L.A. Confidential).

Moze miejscami film troche kiczowatowy (koncowka) ale jako calosc to dobry film.

Bardzo podobala mi sie rola Guy Pearce'a i Russell Crowe'a. Film ma specyficzny klimat i miejscami zaskakuje. Jak ktos nie widzial to lepiej niech oglada, klasyk, a ja dopiero dzis go obejrzalem. Jutro biore sie za fightclub ;), albo moze i zaraz?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam do was takie male pytanko. Ostatnio z kolezanka sobie robie wieczorne horrorowe sensne jednak ciezko trafic na jakis mocny i straszny film :( Jak narazie jestesmy po:

-Fredi Kruger vs Jason - lipa

-Łowca demonow - lipa x2

-Miasteczko Salem - to juz nie tyle straszne cos dosc ciekawe (lepsze niz te 2 poprzednie)

Znacie moze tytuly jakis dobry filmow ? Napisze co odpada bo juz widzielismy wczesniej:

Pila 1 i 2

egzorcyzmy emilie rose

Venom

boogeyman

Ring 1 i 2

Teksanska masakra pila bla bla bla

blair witch project 1 i 2

Descent

Grudge

:( Reszty nie pamietam

Polecam ROSE RED, swietny film, troche długi ale na prawde świetny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi