Skocz do zawartości
kucyk

Filmy - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Stranger Than Fiction (Przypadek Harolda Cricka) - ciekawy film, muszę przyznać; choć moim zdaniem zakończenie mogłoby wyglądać nie co inaczej to jednak chyba całość wymusiła takie jakie jest. +3/5

Ghost Rider - DNO dno i jeszcze raz dno! zjeb*li ten film totalnie, miała być ekranizacja komixu Marvela - wyszła kiepska parodia; wszystko w tym filmie jest żałosne; dialogi, efekty sfx, N. Cage - cieńkooo; nawet nie zauważyłem że tam była wogóle muzyka ;o 0/5 i koniec! NIE POLECAM

Edytowane przez R.i.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres napisał(a):

Ostatni król Szkocji - filmy o Afryce ostatnio dosc popularne. Zawsze dobrze sie sprzedaja i tym razem jest nieinaczej. Reklama reklamą i nagrody nagrodami ale Forest Whitaker zagral tutaj nadzwyczajnie. Juz w Ghost Dog byl genialny a tutaj tylko potwierdzil swoj talent. Sam film mniej dynamiczny niz np. Hotel Ruanda ale nadrabia to gra aktorska Whitakera, naprawde. Akcja z zona Amin`a pod koniec miazdzy - 8/10 (w glownej mierze dzieki grze Foresta).

Dokładnie tak jak kolega wyżej, ale warto. Swoją drogą dyktatorzy XX wieku to jednak byli nie obliczalni*

Pasowało by tu inne słowo no ale wiecie. :wink:

Flight of Fury nie no porażka na całej lini co sie dzieje z tym Segalem, mało akcji, nic nadzwyczajnego. Szkoda tracić czas. :mur:

Edytowane przez kamilo23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scanner Darkly - świetny film, dosyć nowatorsko nakręcony, książka lepsza (efekty specjalne warte miliony dolarów tworzone w czasie rzeczywistym :) ale film dosyć wiernie oddaje powieść Dicka, włącznie z "listą" na końcu. Edytowane przez BeerdMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eQ. napisał(a):

The Queen - 8/10 i oskarowa świetna rola Helen Mirren

Ostatnio widziałam ją w innym filmie, w tv puszczali "Dziewczyny z kalendarza". Cóż to za przesympatyczny film! Humor nienachalny, bez gagów, a przecież niejeden raz zdrowo się zaśmiałam. Widok mężów siedzących w pubie nad piwem, gdy żony (nie pierwszej młodości) pozują do rozbieranych zdjęć - BEZCENNY.

Serdecznie polecam.

A tak przy okazji - z tego samego typu, no, może już nie tak humorystycznego, to niebawem będą w tv "Gusta i guściki". Pamiętam, że bardzo mi się podobało.

Kaeres napisał(a):

Absolutne co musisz zobaczyc to:

1. Siedmiu samurajow

2. Zabójca Shogunów (Shogun assassin)

Po prostu klasyki, jeden lepszy od drugiego i na odwrot ;)

Słabo się znam, ale może by jeszcze dołożyć Rashomona? Uwielbiam ten film. Tylko nie wiem, czy się wpisuje w kanon samurajowaty. Edytowane przez Agnes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Copying Beethoven (Kopia Mistrza) - Świetnie zrealizowany i wyreżyserowany film przez A. Holland. Genialna rola Ed'a Harris'a. W pewnym momencie przeszły mnie ciarki po plecach; co dziwne czytając recenzje na necie - nie tylko u mnie ;o Bardzo mi się podobał. 4/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres napisał(a):

Wytlumaczcie mi cel zmieniania tytulow przy tlumaczeniu jezeli sens sie nie zmienia ?

Może teraz napisze głupote, ale słyszałem że by przetłumaczyć tytuł kropka w kropke to trzeba zapłacić za licencje... Możliwe że teraz walnąłem gafe, ale co mi tam : P

W Pogoni za szczesciem - wczoraj byłem na tym w kinie. Podobno Will Smith miał pokazać że umie też grać filmy poważne. Wg. mnie udało mu się to. Oczywiście końcówka przesłodzona jak to bywa w filmach produkcji amerykańskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sleepers - bardzo dobry dramat, poruszajacy trudna tematyke. Swietna gra aktorow, szczegolnie ksiedza w ktrorego wcielil sie Robert DeNiro.

8/10

K-Pax - Swietny filmik z wciagajaca historia. Mimo iz planete z ktorej pochodzil Prot, znamy tylko z jego opowiesci, probujemy sobie ja wyobrazic. Nie potrzeba do tego zniewalajaych efektow specialnych ani komputerowej grafiki. Wszystko dzieje sie w naszej glowie. Momentami tak jak ludzie z psychiatryka, chemy dostac sie na K-Pax, by poznac zyjacy w prawie i sprawiedliwości swiat oraz ich osiagniecia, jednak gdy dowiadujemy sie o tym ze nie ma tam rodzin, przyjazni i wiezi takich jakie panuja na Ziemi, przestaje sie nam to tak podobac. Do samego konca nie wiadomo czy Prot rzeczywiscie pochodzi z odleglej planety, ale odpowiedzi jednoznacznej i tak nie ma. Ja stawiam na to ze K-Pax istnieje ;) Goraco polecam.

9/10

Confidence - Przekręt doskonały - przegladam sobie filmu jakie mam na plytkach i natknalem sie na ten bardzo udany film układankowo-sensacyjny. Bardzo ciekawy sposob narracji łaczacy prawie koniec z poczatkiem. Sama koncowka dosyc zaskakujaca, jak to w takich filmach bywa. Kto nie widzial niech poszuka i obejrzy bo warto.

7.5/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świadek Koronny - Nie wiem dlaczego wszyscy tak najeżdżają na ten film. Mi osobiście przypadł do gustu, o niebo lepszy niż ostatnie polskie pseudo-produkcje, a to że akcji w nim za dużo nie ma nie przeszkadzało. Duży plus za SEC 500 :) 8/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deja Vu - LOL LOL LOL! Co za film! ;o Historia wyssana z palca - od momentu pokazania pewnego urządzenia film przechodzi w gatunek SCI-FI; połączenie motywów z filmów takich jak "Strażnik czasu (z J.C.VanDamem)" czy "Terminator 2". Z drugiej strony ciekawe kino akcji, choć bardzo przewidywalne. No ale najlpeszy moment w całym filmie to chyba jak Denzel popier**la Hummerem z tymi gadżetami ;ooo Dam takie -3/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poca napisał(a):

(...) Oczywiście końcówka przesłodzona jak to bywa w filmach produkcji amerykańskiej.

A jaka ma byc skoro to film na faktach ? ;].

btw. 7/10 Pursuit of Happyness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xpektor napisał(a):

K-Pax - Swietny filmik z wciagajaca historia.

Zgodzę się, znakomity. Zaczęłam od filmu i przyznam się, że odczucia miałam podobne do Twoich. Potem kupiłam sobie książkę, przeczytałam, wrażenie pozostały niezmienne. Czy K-Pax istnieje, czy prot jest stamtąd - takie pytania się tłuką w głowie po skończeniu książki.

A potem kolega mnie namówił na dwie kolejne części tejże historii, które napisał Brewer, czyli "Na promieniu światła" i "Światy prota". No i ta ostatnia wywróciła mnie do góry nogami. Przy okazji rozstrzygnęła dla mnie kwestię istnienia bądź nieistnienia K-Pax.

Przepraszam, że tak nie na temat, w sumie wepchałam się z książkami w temat filmowy...

.:Solid_Snake:. napisał(a):

jakie byście polecili filmy na romantyczny wieczór?

Zarowno w kinie jak i z "videoteki" ;)

"Przed wschodem słońca", "Zakochany bez pamięci", "Nikita".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Hills Have Eyes nowa wersja fajna , podobal mi sie poczatek ,prawie jak w falloutcie i to miasteczko post nuklearne z mutantami miodzio no i piekna Emilie de Ravin, szkoda ze nie pokazali dalszych losow bohaterow ale druga czesc za pasem.

The Hills Have Eyes stara wersja z 1977 nie ktore motymy bardziej mi sie podobaly niz w wersji nowej ale koncowka troche denna no i nie bylo miasteczka tylko jakas jaskinia , i mutanci wcale nie wygladali na mutantow no moze ten lysy tylko :)

http://www.itsonlyamovie.co.uk/COVERS%209/...HAVE%20EYES.jpg

http://z.about.com/d/horror/1/0/m/Q/hills_...erryman1977.jpg

Ogolnie polecam nowa wersja 8/10, stara wersja 6/10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świadek Koronny - Polski film sensacyjny, o mafii, o gangsterach. Podszedłem do niego z dobrym nastawieniem, myslac ze cos sie przełamie w polskiej kinematografii. Niestety tak sie nie stalo. Film garściami bierze z Hollywodzkich produkcji. Moze to wina tego iż wczoraj ogladalem Przekręt Doskonały, w ktorym sposob narracji byl bardzo podobny. Tutaj były gangsta opowiada poszegolne epizody z jego przestepczego zycia, ktore jakos skladaja sie w calosc. Wyglada to tak jakby kilka scen wrzucono do jednego worka i polaczono historia. W przerwach pomiedzy poszczegolnymi opowiastkami mozemy podziwiac mega poważne głebokie spojrzenia Pawła Małaszyńskigo, jak dla mnie troszke mu nie wyszlo. Co innego Robert Więckiewicz, ktory zagral bardzo dobrze. Wkońcu to jeden z lepszych polskich aktorow majacy juz doswiadczenie w tego typu filmach (vinci ;)). Zreszta w samym filmie moglismy zobaczyc cala smietanke polskiej sceny filmowej. Glownie z serialu Na Dobre i Na Zle (moze dostali bonus za wystapienie razem ;>). Muzyke momentami slychac, jednak nie jest ona zbyt ciekawa, jedynie motyw gitarkowy podczas podrozy Mnicha byl dosyc dobry. Nalezy tez wspomniec o zakonczeniu, ktore jest bardzo slabe. Myslalem ze mnie czyms zaskoczy (takie juz mam przyzwyczajenia), np. kropnieciem swiadka czy cos, a tu pogawedka. Slabutko. Gdyby nie "Blacha" byłoby nizej o oczko.

5/10

Edytowane przez xpektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umyka, nie umyka. Średnio raz w tygodniu odpalam sobie trailer w HD i syce się ;]

Właśnie zobaczyłem że film będzie także w kinach iMax...

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi