Skocz do zawartości
kucyk

Filmy - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Crosisowi chyba chodziło o "gniot" w odniesieniu do Ojca chrzestnego ;]

zgoda :wink:

zrobil jeden gniot, nie kojarze teraz tytulu, ale pamietam, ze slabiutki filmik

widocznie nie był tego wart by go pamietac

Jeśli Cię lub kogoś innego uraziłem nazwaniem tego filmu gniotem, to serdecznie przepraszam

ech no..., przestań - ja tam obrazalski nie jestem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj Pan spokój z tym "Mój brat Kain" :o widziałem zapowiedź na tvn porażka ;p ocena na filmweb też nie bardzo :P zresztą nie ważne miałbyć godfather 2 :[ a taka piękna noc się zapowiadała :mur:

Jedyny + to to że na wp w programie na następny piątek jest przewidziany godfather2 o 23:05. A miałbyć dzisiaj :(. ehhh....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ponieważ z zamiłowania jestem historykiem  :D obejżałem Upadek III Rzeszy

jak dla mnie najlepszy fim histroyczny który ukazał upadek hitlera B)

1573171[/snapback]

Jaki jest oryginalny tytul filmu? bo filmweb ani stopklatka nic nie znajduja, badz nieco bardziej precyzyjny na przyszlosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest oryginalny tytul filmu? bo filmweb ani stopklatka nic nie znajduja, badz nieco bardziej precyzyjny na przyszlosc...

1573322[/snapback]

Coś słabo szukałeś :/ 3 pozycja od góry po wpisaniu "Upadek 3 Rzeszy"... A tu masz bezpośredni link...

I to raczej Ty bądź bardziej precyzyjny na przyszłość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj obejrzałem dwa filmy.

Shallow Men - "Płytki facet" - zabawna komedyjka, dobra na relaksację. Naprawdę - myśalałem, że będzie gorszy. Nie obowiązkowy, ale naprawdę przyjemny.

28 Days later - Naprawe fajny. Trochę dziwny, ale wg. mnie bardzo klimatyczny. Trochę szkoda, że kończy się tak, jak się kończy... Ale polecam - dobre kino, nie za mocne. Bardzo mnie wciągnął.

Zabieram się za kolejne filmy już wkrótce ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojciec ch 2 za tydzien w piątek na tvn :mur:

a ten gniot de palmy to mi sie kojarz z misją na mars

XXX state of union uwaga SPOJLERY

no juz od jakiegos czasu nie oglądałem takiego gniotu mega typowy holiłoodzki kicz ! film dla idiotów cz1 była smieszna ale to to juz jest parodia kina akcji .

po kolei :

pocżatek filmu włam do tajnej "bazy" no i pada rozkaz zamknąc śluzy ... tak zamiast nacinac jeden czerwony guziczek wszystkie sluzy pozostaja otwarte i "nieproszeni goscie" czują sie jak u siebie w dom

dalej sam początek i txty sama i icecioty ranią wogule ajs i ten jego sposob bycia taki "cfaniaczek" normalnie żenada

dalej sposob w jaki pozbyli sie vina z XXX ze cos tam zabity na bora bora normalnie chyba brakło im pomysów ( choc znajac zycie i debili którzy pisali ten scenariusz w cz5 XXX powrót Xandra .. reanimuja vina :lol: )

dalej ucieczka z wiezienia i skok na helukopter to było bardziej podobne do cz 1

dalej wchodzą do warsztatu xzbita a tam lalunie prosto z teledysków jeszcze z makeup em czysciotkie udaja że coś grzebią przy furach normalnie miał to być wodotrysk a wyszedł taki debilizm ze hej

dalej skok motorowką na most prosto na woz policyjny no PLIZZZZZ co za żenada

dalej sam wiedząc ze dybia na jego życie wraca do swojego domku prosto w pułapke hmmm co zadebillizm błedas powielany w filmach klasy B

dalej sposob w jaki ajs wyszedł z domu generałka załątwił bezbronnego SWATkomandsa zdązył wskoczyc w jego ciuch i wyszedł do samochodu jakbynigdy nic PLIZZZ żenada

dalej motyw na lotniskowcu , ajs wozem opancerzonym robi manewry jakby jezdził ferrari i unika sobie pocisków z bodajze abramsa

dalej txt jaki sprzedał ajs xzbitowi żeby ten mu pomógł cos w stylu jak "zmieni " sie prezydent to nie bedziesz mógł krasc bryk itp

dajel ajs robi włam do czołgu .. kazda załoga by ich rozwaliła na miesjcu działko pokładowe miotacze gaz i ine bajery w które wyposazaja najnowsze czołgi ale nieee ajs ma sposob :lol:

dalej oglądam i mowie co za bajki jeszcze wymyslili a tu ajs jedzie sobie po autostradzie jakims super autkiem 160 mph ( wnioskuje ze to są mile bo na liczniku pociągu który goni ajs jest wyrażnie mph) (250km/h

i mija samochodziki jakbygrał na symulatorze kierownica robił takie manewry jakby sadził zakrety 90* mało tego przy takiej predkosci wlatuje sobie na tory gubi oponki i popiernicz na felach 350 km/h !! cy ktoś przy zdrowych myslach to łyka ??!!

dalej jeszce koles na lince uwieszony pod helukopter łapie prsidenta wyskakujacego z pedzoćago jakies 200km/h pociągu tysz prowda !

innymi słowy

FILM robiony DLA DEBILI ocena niemozliwa tak jak triki ktore wykonuja w tym "filmie"

Karol .... film o naszym papiezu no nawet im to wysżło choć razi w kilku momentach hmm "niski budżet " , wzruszajaca koncowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update:

@wasiela

Z Godfathera nie żartuj, bo to jeden z najlepszych filmów jakie kiedykolwiek powstały.

1572856[/snapback]

crosis Nie zrozumiałeś mnie ;/ pisałem, że tamten film jest gniotem w porównaniu do chrzestnego [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest po prostu Upadek

1573338[/snapback]

No wlasnie "Der Untergang" czyli Upadek, ale poczekam na wypowiedz kamilo23 bo moze mial jeszcze cos innego na mysli...

1573341[/snapback]

j.w

Mogłem napisać tez po niemiecku tytuł ale jak widać nie trzeba było :D

1573721[/snapback]

Oryginalny tytuł: Downfall: Hitler and the End of the Third Reich ;P Więc ja też nie skłamałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny tytuł: Downfall: Hitler and the End of the Third Reich ;P Więc ja też nie skłamałem ;)

1573779[/snapback]

W kwestii formalnej i dla porzadku, tytul oryginalny to "Der Untergang", tytul polski to "Upadek"

Pozostale tytuly dla innych wersji jezykowych:

Also Known As:

Caduta - Gli ultimi giorni di Hitler, La (Italy)

Declino, Il (Italy)

Downfall (International: English title)

The Downfall: Hitler and the End of the Third Reich (USA)

Untergang - Hitler und das Ende des 3. Reichs, Der (Germany) (working title)

Dodam ze znam ten film i wlasnie dla unikniecia takich pomylek preferuje uzywania nazw oryginalnych lub rozpowszechnionych przez IMDB (np. w przypadku kina azjatyckiego) a ja szukalem filmu "Upadek 3 Rzeszy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem właśnie starszy film "Mocne Uderzenie" i muszę przyznać, że podobał mi się :> Ciekawe pomieszanie gatunków (akcja,komedia) , kolo z wypożyczalni wideo w tym filmie rozwala :D

ocena 7+/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem dzisiaj Mr and Mrs Smith :) Mnie się bardzo podobał , chociaż troche zalatuje bondo-podobnymi akcjami i gadżetami :D . Świetna gra aktorów , fajne efekty . Mógłby być bardziej zlożony jak na film akcji ale i tak mi się podobało całe widowisko .

ocena

9/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr and Mrs Smith - w dalszym ciągu nie obejrzałem :|

Batman - podobał mi się bardzo, dla mnie zdecydowanie najlepszy z dotychczasowych filmów. Może dlatego że gra tam Christian Bale którego bardzo sobie cenię...nie podobała mi się tylko scena śmierci rodziców Bruce'a...jakaś taka dziwna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sin city - jaki związek miał Dwight z Marvem?

1575087[/snapback]

zaden, znal go po prostu z oblesnego baru z widzenia; jego historia to osobny watek w sin city;

obejrzalem Mr.&Mrs. Smith - jak dla mnie film zalosny daje mu 3/10

nastepnie Wojna Swiatow - rozwniez slaby filmik, a moglo to byc swietne widowisko

zaraz biore sie do ogladania Plytko pod ziemia (Zywi zaplaca za cierpienie umarlych) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepnie Wojna Swiatow - rozwniez slaby filmik, a moglo to byc swietne widowisko

Dobra, ostatnia moja wypowiedz na temat Wojny Światow, bo zagorzałych przeciwnikow i tak nie przekonam.

Spielberg popełnił bład, że zdecydował sie potraktować widzow poważnie. "Pożeracze Popcornu" nie zobaczą w tym filmie ani gigantycznych scen batalistycznych, ani oklepanych już do bólu "dylematow" decydentow (czy użyc broni jądrowej?), ani nawet ulubionego zabiegu w tego typu produkcjach, czyli niszczenia znanych obiektow przez Obcych. Dlaczego? Ponieważ Spielberg zrobił ukłon w strone wielbicieli prozy H.G. Wellsa i stworzył niemal idealnie wierną ekranizacje. Wszyscy przeciwnicy wymieniają tutaj jakieś "niedociągniecia", ale ja sie pytam - od kiedy film s-f musi byc w 100% realistyczny?? Zrozumcie wreszcie, ze jesli autor scenariusza miał wizje, zeby sonde Obcych dało sie rozwalić siekiera, to tak ma być i już. Nie wiemy, z czego była ona zrobiona. Gdyby Spielberg ekranizował Waszą ksiązke, to wtedy mielibyscie prawo sie czepiac - w przeciwnym wypadku: NIE. Wizją Wellsa było, żeby Obcy zostali pokonani przez bakterie. Chciał w ten sposob pokazać, ze to nie my (ludzie) obronimy planete, tylko Ziemia obroni nas (stąd także tytuł). Takie było załozenie i nie macie prawa go podważać. Tak po prostu ma być. Koniec dyskusji. Dlaczego w filmie nie było pokazanej walki na innych kontynentach? Ponieważ Wells opisał atak z punktu widzenia zwykłej, przerażonej rodziny. Spielberg idealnie wywiązał sie i z tego zadania. Do wiecznych malkontentow: napiszcie może własna ksiązke s-f o ciekawej fabule, przy jednoczesnym zachowaniu całkowitego realizmu. Nastepnie znajdźcie kogos, kto ową ksiązke zekranizuje (jeśli bedzie dobra, nie powinno byc z tym problemu). Wtedy ja z wielka przyjemnością wytkne Wam wszystkie "niedociągniecia". Oczywiście nikt z Was nie podejmnie sie napisania ksiązki. Nie wiecie nawet, jak sie do tego zabrac. Dlatego uświadomcie sobie jak trudno napisać ciekawą ksiązke s-f i potem nakrecic film na jej podstawie, zanim wytkniecie kolejny "bład". Wytykać bledy kazdy potrafi, a w Wojnie Światow z pod reki Spielberga jest ich wyjatkowo mało. Jak juz pisałem, zdecydowaną wiekszość wymienianych przez Was "niedociągnięc" można wyjasnic, odwołując sie bezpośrednio do ksiązki Wellsa. Co prawda, mając w pamięci świetny Raport Mniejszości, ktory rowniez wyszedł z pod reki Spielberga, a Tom takze miał w nim role głowna, można powiedziec, ze Wojna Swiatow wypada słabiej. Racja, Raport miał lepszy klimat i ciekawszą fabułe. Jednak filmy te są ekranizacjami prozy dwoch zupelnie rożnych pisarzy (Dick i Wells), wiec nie możemy ich bezpośrednio porownywać. Głowna rożnica pomiedzy Raportem, a Wojną Światow jest taka, ze ten drugi został zekranizowany bardzo wiernie - nie było w nim żadnych poważnych odstepstw od ksiązki Wellsa (dlatego własnie napisałem na początku, ze Spielberg potraktował widzow poważnie - jak widac było to bledem:/). Natomiast Raport Mniejszości niewiele ma wspolnego z opowiadaniem Dicka. Jednak moja dygresja zaszła juz za daleko:>. Tytułem podsumowania chce powiedziec, ze Wojna Światow jest nieprzeciętnie dobrą ekranizacja i niewielkie błedy scenariusza nie powinny zatrzeć tego wrazenia. Poza tym wiekszość tych, co krytykuja dzieło Spielberga ogladała film na kompie. Ludzie tacy nie rozumieją chyba, ze marnuja w ten sposob miliony dolarow, ktore twórcy wydali, aby wgnieść nas, widzow, w fotel dzwiekiem oraz efektami specjalnymi. To własnie dźwiek jest potegą Wojny Swiatow i tylko w kinie (albo na DVD i dobrym zestawie kina domowego) mozna w pełni go docenic. Dlatego apeluje - nie ogladajcie tego typu produkcji na DivX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi