Dofgus Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Napisałem temat na konkurującym forum, (dlatego napisane w ten sposób) jednak nie otrzymałem tam pomocy. Zamówienie PC prawdopodobnie pierwsze dni września. Tak, zostało jeszcze dwa tygodnie, ale temat muszę teraz założyć, nie będzie mnie przez nast. półtora tygodnia, komputer muszę kupić od razu po powrocie. Zastosowanie komputera: Przede wszystkim gry - WOT, MineCraft z modami, WarThunder, Fifa 15, Nowe produkcje, wiedźmin 3, GTA5, WD, ale także przeglądanie Internetu, działanie na kilkunastu otwartych kartach w Google Chrome, lekka obróbka zdjęć z telefonu oraz z aparatu, programowanie pod Androida, praca w aplikacjach biurowych, Praca w Windowsie oraz Linuxie Maksymalna kwota jaką dysponujesz: Teraz posiadam 3 000 zł, do września będzie 3 500 zł; sztywna granica, dopłacić mogę 20-30 zł. Z tej kwoty musi zostać coś na peryferia, 50-100zł, ale o tym niżej Których części potrzebujesz?: CPU, RAM, MOBO, Karta Sieciowa Wi-fi, PSU, Case, Cooler CPU, peryferia w postaci mikrofonu, ew. jak się uda myszki. + używana Karta graficzna Czy będziesz podkręcać sprzęt? Oczywiście. Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: 1360 x 768, przez dwa lata nie, jak nie będzie starczać, mam, TV FHD. Monitor to Hanns G HA195ABB, TV Samsung 32". Specjalne wymagania: Przewiewność obudowy, Cisza + to co podałem w zastosowaniu. Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? TAK, HDD 500GB WD Blue, sprawdzony HD Tune, nagrywarka DVD SATA od HP, klawiatura na PS/2 - wymiana jak będzie grosz jakiś, słuchawki, tak jak klawiatura do wymiany kiedyś tam. Własna propozycja zestawu: http://www.morele.ne...ry/info/HcA60q/ Mniej więcej coś takiego. Inne: Obecnie siedzę na XP, jak się uda skombinuję jakoś W7 lub W8. SSD kupię MX100 256GB, jeśli nie wyjdzie nic nowszego, lepszego, opłacalniejszego. Nie wiem jaki model karty graficznej kupić, bez różnicy dla mnie AMD czy NVidia, coś co starczy przez te dwa lata do zmiany monitora. Kupię tam gdzie jest taniej - esc, agito, tech planet, morele. Najlepiej by było jak by to było morele, kody na pendrive'a a nowy przydałby mi się. To chyba wszystko. CPU - na 100% i5-4690K MOBO - tu znak zapytania, Oczywiście chipset Z87/97, możliwość dobrego OC, wejście PS/2, i bez fajerwerków. RAM - skazany na na 1600Mhz i CL9, gdyż kupno wyżej taktowanych jest nie opłacalny, (a był!) więc Crucial Ballistix 2 x 4GB 1600 CL9 Case - na tym nie oszczędzamy, Fractal Design Core 3000 ew. 3300, raczej nic innego konkurującego w tym budżecie nie ma. PSU - podobnie nie oszczędzamy, CM G550W lub 650W, Co wziąć? Cooler - oczywiście Thermalright Macho Karta Sieciowa Wi-fi - podałem pierwszą lepszą, nie wiem czy lepiej na USB czy PCI, zależy mi na dobrym zasięgu i jakości, bez szaleństw też GPU- używka, myślę, że na tą rozdzielczość R9 270 starczy. To chyba wszystko. Komputer składam sam. Proszę o ocenę zestawu i złożenie nowego, jeśli ten nie będzie zbytnio udany. Jakie modele R9 270 brać pod uwagę? Czy trzeba jakies dodatki kupic do blaszaka? Pasta termoprzewodząca czy jakis wiatrak do budy? Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Dofgus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobrze że masz ten telewizor. Nie wyobrażam sobie pracy na 1366x768 :o Po co Ci OC przy R9 270? Wiesz że zyski z tego tytułu będą niewielkie? Zdecydowanie lepiej wyjdziesz jeśli kupisz i5-4590 + B85, a zaoszczędzone pieniążki dołożysz do zakupu GPU. Szukasz fabrycznie wyciszonej obudowy? Spójrz na Corsaira 330R: http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-330r-quiet-mid-tower-usb3-0-black-cc-9011024-ww--603952/ Zestaw i5-4590 + B85: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/ http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-g-b85-dualddr3-1600-sata3-gblan-matx-b85m-g-581279/ Pamiętaj poprosić sklep o zaktualizowanie BIOSU. Inaczej nie odpalisz na tej płycie i5-4590. Usuń z tego zestaw chłodzenie - jeśli dobrze liczę, to na zakup karty będziesz mógł przeznaczyć 1200 PLN. Nie ma sensu męczyć się na monitorze o takiej rozdzielczości. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez piterr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dofgus Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Tak tylko telewizor stoi na innym piętrze, w pokoju dziennym poza tym nie wyobrażam sobie przy nim pracy. Nie stać mnie na nowy monitor FHD, koszt nowego to przynajmniej 350zł, ale żeby cos lepszego kupić 500-6000 no chyba, że mi dasz :E OC. Jest przyszłościowe, i otwiera furtkę o nazwie wydajność. Nie chce brać takiego duetu. Złóż coś już z monitorem FHD ale z OC. Przemyślałem i zrobię tak. http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=62607 mniej więcej coś takiego. Doradźcie co do mobaska i karty sieciowej oraz dopłata do FD core 3300 + używka r9 280X z allegro(ewentualnie czekać na nowe karty graficzne), wyjdzie jakieś 3000zł + peryferia Po Bożym Narodzeniu będę miał przypływ kasy jakieś 450 złociszy, wtedy kupię monitor FHD. Wyjdę na tym najkorzystniej, tak mi sie wydaję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 No z R9 280X jakoś to wygląda ;) Nie wiem, dlaczego ale ucięło mi znaczną część posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dofgus Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Teraz pozostaje kwestia płyty głównej i karty sieciowej. Pomożecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dofgus Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ale także karty graficznej, jakie modele r9 280x są warte uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Gigabyte i MSI. Gigabyte najlepiej w rev. 1.0, a MSI 1.1, 1.2. Mogłem pomylić się w oznaczeniu MSI ;) Na trzecim miejscu XFX z dwuletnią gwarancją. Unikałbym Asusa i pochodnych Vertexa. Gdzie masz router? W dalszej odległości od PC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dofgus Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 5-15m cięzko mi okreslić, chyba lepeij wziąc wn851nd - dwie anteny i większy transfer danych jest. Mam jeszcze taką antenę kwadratową na usb, starym komputerze jej uzywałem i bylo bdb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dofgus Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Tak szukam na alledrogo to najwięcej jest gigabyte oraz msi. Gigabyte + większa wydajność na stockowych zegarach + Chłodniejsza + Mniej zżera prądu MSi + Cichsza + Po OC wydajniejsza + Lepiej się kręci I co tu wybrać Czym się różni Gigabyte rev. 1.0 od 2.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dofgus Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Coraz bardziej myslę też o poczekaniu do stycznia z kupnem karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...