Skocz do zawartości
Jacek198

Najlpeszy Cooler Waszym zdaniem ?

Jaki jest twoim zdaniem najlepszy cooler pod Socket A ?  

1. 1. Jaki jest twoim zdaniem najlepszy cooler pod Socket A ?

• ThermalTake Volcano 11
      10
    • Zalman CNPS 7000 Cu/Al-Cu
      12
    • Whisper Rock IV
      0
    • ThermalTake 7+
      13
    • CoolerMaster XDream SE
      8
    • CoolerMaster Aero 7+
      4
    • CoolerMaster HHC-001
      2
    • Igloo 2500/Pro
      6
    • Falcon Rock II
      12

Rekomendowane odpowiedzi

...Liczy sie wydajność !!

ile razy mozna - wg wszystkich serwisow ktore robily porownania najwydajniejszym colerem AC jest radiator ThermalRight SLK-900U (z tych latwo dostepnych w Polsce) ale jest o wiele cichszy - choc zawsze mozna zalozyc na SLK-900U jakiegos cichego PAPSTa i mamy mieszanke wybuchowa (najlepszy radiator + cichy wentylator) :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to Ze SLK-900U jest najlepszy to chyba wiadomo ale kto kupi cooler za 300 zeta ?? A mi poprostu chodzi jakie jest zdanie użytkowników. Bo testy w sieci niby są ale i tak można je o kant d*** roztrzaskać. Już wiele razy sie naciełem z testemi w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to Ze SLK-900U jest najlepszy to chyba wiadomo ale kto kupi cooler za 300 zeta ??

fakt skoro za 199zl mozna miec CNPS-7000Cu :P

A mi poprostu chodzi jakie jest zdanie użytkowników. Bo testy w sieci niby są ale i tak można je o kant d*** roztrzaskać. Już wiele razy sie naciełem z testemi w sieci.

w takim razie cala ankieta "o kant d*** roztrzaskac" bo na jakiej podstawie maja userzy wyrokowac ze np Volcano 11 jest lepsze/gorsze od Igloo 2500/Pro czy myslisz ze duzo jest ludzi na forum ktorzy mieli mozliwosc osobiscie porownac ze soba osiagi wszystkich wymienionych coolerow :?: no chyba ze maja zgadywac :P ale IMHO wtedy jednak lepiej zaufac serwisom ktore zrobily bezposrednie starcie kilku coolerow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to nikomu nie wierzyć. Myśle ze idą łapówki równo za fałszowanie testów :!: :evil:

Ja robiłem testy V11, V7+ i Aero 7+ oto wyniki:

Dane z pierwszego dnia testów przeprowadzone na Athlonie 1700+@2325MHz (1,625v):

Temperatura otoczenia: 25°C

Temperatury po 15 min United Devices Agenta

V11: 56°C

v7+: 54,5°C

A7+: 56°C

Temperatury w po 15 min siedzenia w biosie

V11: 47°C

V7+: 43,5°C

A7+: 46°C

Dane z drugiego dnia testów przeprowadzone na Athlonie 2000+(1,65v):

Temperatura otoczenia: 26°C

Temperatury po 15 min Hot CPU Testera

V11: 49°C

V7+: 46,5°C

A7+: 49,5°C

Wszytkie testy na paście Titan przeprowadzone.

© Copyright by Jacek198

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde, w tej ankiecie chyba bardziej chodzi o własne preferencjie niż o wydajność(nie każdy ma dostęp do tych wszystkich coolerkóff). Ja mam straszny dylemat co do coolerka :( Że sie sam zacytuje :

Tylko nie wiem, czy jak się przerzuce na V7Silent lub V9, to mi coś da  A co do zabaweczek typu V11 i V7+, to boje się ich dzwięku :D, a na trybie low to nie wiem jaka wydajność jest w porównaniu do mego Titanka  Jak widać problem mam straszny :D A i cena się liczy. V7 Silent można mieć już za 92 zeta, 9 za 99zł 11 za 129zł a 7+ widziałem na promocji za 139zł  Sam nie wiem co zrobić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://overclockers.com/articles373/

Jak widac SLK 900 wydajnosc dobrego chlodzenia wodnego (jak tam widac tylko 3 najlepszej roboty bloki wodne go bija)

Cena 35-50$

SLK 800 tez swietny cena <35$

Wszystkie bez wiatraka w POL brak, a jak juz to cena bedzie super kosmiczna

A zobaczcie z ciekawosci Intel latwiej sie daje chlodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde, w tej ankiecie chyba bardziej chodzi o własne preferencjie niż o wydajność(nie każdy ma dostęp do tych wszystkich coolerkóff). Ja mam straszny dylemat co do coolerka :( Że sie sam zacytuje :

Tylko nie wiem, czy jak się przerzuce na V7Silent lub V9, to mi coś da  A co do zabaweczek typu V11 i V7+, to boje się ich dzwięku :D, a na trybie low to nie wiem jaka wydajność jest w porównaniu do mego Titanka  Jak widać problem mam straszny :D A i cena się liczy. V7 Silent można mieć już za 92 zeta, 9 za 99zł 11 za 129zł a 7+ widziałem na promocji za 139zł  Sam nie wiem co zrobić :(

No wiadomo troche zawsze przy wyborze coolerka liczą sie indywidualne preferencje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według testu WIZZARD'a FR2 jes tskuteczniejszy niż X-Dream, ale nie-SE. do 1700+ stykną, na dużo mocniejszych prockach wytrzymują w cywilizowanych temperaturkach.

a z tych najdroższych to Zalman 7000 tylko nie wiem czy jest duża różnica między Cu a Al-Cu. a 30zł w cenie to ponad 10 piwek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale trzeba dodac ze ten Zalman CNPS-7000Cu nie jest domyslnie przewidziany pod Socket A. Podobno niektore plyty maja mozliwosc instalacji, ale na innych w gre wchodzi tylko modyfikacja.

Znowu namaciliscie mi w glowie, bo chcialem nabyc CoolerMaster HHC-L61 Silent i miec spokoj 8) ale widze ze nie da rady i do samego konca bede kombinowal co kupic :P

btw. orientuje sie ktos moze czy ten Zalman wejdzie do Shuttle AK31 v3.1 :twisted: :twisted: :twisted:

/edit

Tak patrze ze sporo osob glosowalo na XDreama SE... Z czystej ciekawosci - czy te osoby maja tego coolera czy sugeruja sie recenzjami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według testu WIZZARD'a jest trochę gorszy od spire falcon rock II, cena taka sama. ogólnie jest lepszy ale głośniejszy więc testy były na obu wyciszonych - małe obroty.

Mowisz o XDream? Ale chyba o zwyklym, bo w ankiecie jest SE, ktory jest niedostepny w Polsce i nie kosztuje tyle co FR2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale trzeba dodac ze ten Zalman CNPS-7000Cu nie jest domyslnie przewidziany pod Socket A. Podobno niektore plyty maja mozliwosc instalacji, ale na innych w gre wchodzi tylko modyfikacja.

Wiem ale jeśli płyta głowna ma dziury koło socketu to można tego Zalmanika bez problemu zamontować 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jakos mam sentyment do V7+ :wink: ,a tak na powaznie to troszke nie chce mi sie wierzyc zeby taki igloo 2500 kopl tyle V7+ :? Po wakacjach mam zamiar nabyc Bartona 2800+ ,wiec nowy wentyl mile widziany.....tylko wlasnie pytanie jaki :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale trzeba dodac ze ten Zalman CNPS-7000Cu nie jest domyslnie przewidziany pod Socket A...

btw. orientuje sie ktos moze czy ten Zalman wejdzie do Shuttle AK31 v3.1  :twisted:  :twisted:  :twisted: ...

jezeli plyta wygladajak tu http://tweak.pl/tweak/ilustracje/plyty_glo...huttle_ak31.jpg to powinien pasowac

jak przoczyles linki do modow to masz tu (1 a troszke nizej 2 z fotka) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=342...er=asc&start=10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jakos mam sentyment do V7+  :wink: ,a tak na powaznie to troszke nie chce mi sie wierzyc zeby taki igloo 2500 kopl tyle V7+  :? Po wakacjach mam zamiar nabyc Bartona 2800+ ,wiec nowy wentyl mile widziany.....tylko wlasnie pytanie jaki  :?:

Hehe :D Też mi się jakoś nie chce wieżyć :D Może będe miał tego Igloo 2500(bez Pro), to możne znajdę kogoś z V7+ w Krakowie w celach testowych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jakos mam sentyment do V7+  :wink: ,a tak na powaznie to troszke nie chce mi sie wierzyc zeby taki igloo 2500 kopl tyle V7+  :? Po wakacjach mam zamiar nabyc Bartona 2800+ ,wiec nowy wentyl mile widziany.....tylko wlasnie pytanie jaki  :?:

Hehe :D Też mi się jakoś nie chce wieżyć :D Może będe miał tego Igloo 2500(bez Pro), to możne znajdę kogoś z V7+ w Krakowie w celach testowych :D

moze pogadaj ladnie ze Spiderem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

looknijcie TU . jak widać igloo 2500 pro mimo tego, że ma 10dB mniej niż V7+, to go pokonuje :D a igloo 2500 ma 20dB mneij i niewiele przegrywa :D

Hehe, ten test troche podniósł mnie na duchu - w/g niego moje stare V7 (bez plusa) jest całkiem wydajne w stosunku do innych coolerow tylko, ze buczy jak .... (ale to juz wiem :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi