Skocz do zawartości
animashi

[do 3000 zł] Laptop biurowy +CAD +Photoshop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup laptopa, jednak mam dylemat odnośnie wyboru. Sprzęt pełniłby funkcję komputera domowego, sporadycznie korzystałbym z niego na zewnątrz, ale chciałbym aby był w miarę mobilny (ekran 15,6", niezbyt ciężki). Przeznaczenie to głównie przeglądanie internetu (wbrew pozorom potrafi to zamulić komputer, przy 30 zakładkach, youtube, itd.), najbardziej wymagającymi programami będzie oprogramowanie typu CAD oraz Photoshop. Chciałbym, aby wszystko działało płynnie. Nie gram w gry, więc nie stanowi to kryterium wyboru. Po długich poszukiwaniach znalazłem następujące modele, różniące się ceną i nieznacznie parametrami:

Moje główne pytanie dotyczy tego, który z modeli wybrać, gdyż sam nie jestem pewien jakiej mocy potrzebuję. Nie chciałbym, aby komputer zamulał, ale z drugiej strony po co płacić za wydajność, z której nie skorzystam. Lepiej dopłacić parę stówek i mieć spokój oraz wygodę?

Kolejna sprawa, biorę pod uwagę możliwość, że za 2-3 lata będę chciał sprzedać komputer - to nie jest pewne, bo jeśli będę zadowolony z pracy komputera i nie będę miał takiej potrzeby to zostanie, jednak zakładam możliwość sprzedaży. Moim zdaniem, łatwiej byłoby sprzedać tańszy komputer, bo ludzie kupując sprzęt z rynku wtórnego, w większości patrzą na cenę, a później na parametry.

Wybrałem Asusa, ze względu na przyzwoity stosunek ceny do jakości. Jeśli macie jakieś ciekawsze propozycje w przystępnej cenie, proszę o informacje, z chęcią sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pracy z grafiką celuj w coś co ma jak najlepszą matrycę, reszta jest na drugim miejscu. Za 3200 masz MSI GP60 z procesorem i5, 8GB RAM i kartą GF840 (a więc nie jest to sprzęt gamingowy). Do tego matryca bardzo dobrej jakości (PLS Samsunga - IPS) o rozdzielczości FullHD. W przyszłości warto zainwestować w dysk SSD na mSata i zamontować w środku.

Taniej z matrycą IPS masz Acera V5-573G z i5 ulv (wydajnosc i3), 8GB RAM i dobrej jakości obudowę (2cm grubości i 2 kg wagi).

Oprócz tego warto zainwestować w dedykowany monitor o ile go nie posiadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pracy z grafiką celuj w coś co ma jak najlepszą matrycę, reszta jest na drugim miejscu. Za 3200 masz MSI GP60 z procesorem i5, 8GB RAM i kartą GF840 (a więc nie jest to sprzęt gamingowy). Do tego matryca bardzo dobrej jakości (PLS Samsunga - IPS) o rozdzielczości FullHD. W przyszłości warto zainwestować w dysk SSD na mSata i zamontować w środku.

Taniej z matrycą IPS masz Acera V5-573G z i5 ulv (wydajnosc i3), 8GB RAM i dobrej jakości obudowę (2cm grubości i 2 kg wagi).

Oprócz tego warto zainwestować w dedykowany monitor o ile go nie posiadasz.

Nie szukam laptopa ściśle graficznego, jedynie zaznaczyłem, że od czasu będę korzystał z CADa i Photoshopa (raczej proste projekty) i oczekuję w miarę komfortowej pracy. Nie chcę, aby te programy były wyznacznikiem. MSI jest całkiem ciekawą propozycją, lecz opis sugeruje, że jest dedykowany do gier, nawet jeśli można go wykorzystywać do innych celów. Acera nie lubię. Znalazłem ciekawą ofertę  co o niej myślicie? 

http://allegro.pl/laptop-lenovo-hd-y510p-i7-3-4ghz-8gb-1tb-gt755-2gb-i4536683485.html procesor i7

http://allegro.pl/dla-gracza-lenovo-y510p-i5-8gb-1tb-sshd-gt755m-2gb-i4531343197.html i5 procesor i5

do laptopa podłączam zewnętrzny monitor, więc matryca nie jest problemem. Chciałbym też, aby w komputerze było miejsce na dysk SSD, który już posiadam (najlepiej w zatoce napędu, w ostateczności wyciągnę zamontowany dysk z komputera).

koniecznie musi to być lapek skoro aż tak mocno nie zalezy ci na mobilności?

Musi to być laptop, gdyż właśnie z tego powodu sprzedałem komputer stacjonarny ;)

Edytowane przez animashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie laptopa z i5 i jedną kartą graficzną w tym wypadku GT 755M, jeżeli będzie brakowało mocy w tym modelu można dokupić i7 + dodatkową kartę graficzną z zasilaczem, lecz, wtedy temperatury karty, jak i procesora bez modowania obudowy będą powyżej 90'C+ oczywiście model, o którym mówimy, czyli y510p z i5 + GT 755M będzie chłodniejszy od zestawu z i7 +SLI, zwracam uwagę, tylko że z prostą modyfikacją obudowy można zbić temperatury w UB o 15'C +/-, tak jak, to wygląda w moim laptopie. Do takich zadań jak Ty wymieniłeś polecam i5 + GT 755M. i7 będzie się grzała, bo jest dość nieciekawie z obudową w tym modelu. W modelu y510p z i7 + SLI jest też możliwść zamontowania nowych dysków SSD na złącze M.2. Dysk fabryczny (SSHD) jest bardzo wolny i lubi się przycinać a pamięć express cache jedynie pomoże mu w uruchamianiu troszeczkę szybciej systemu aniżeli programów i gier.

Na tą chwilą i5 + GT 755M wydaje się rozsądnym wyborem. Szukałbym z innym dyskiem niż ten co jest wsadzony fabrycznie (SSHD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szukam laptopa ściśle graficznego, jedynie zaznaczyłem, że od czasu będę korzystał z CADa i Photoshopa

W Photoshop byłoby fajnie gdyby wyświetlanie nie było tragiczne pod wzgl. barw ... a z tego co widzę, to wszystkie TN w laptopach wyświetlają pod wzgl. wierności tragicznie. Tak, że dobrze tu kolega radził - patrz na PLS / IPS i omijaj TN.

Co do CAD ... fajnie do tego mieć duży ekran wysokiej rozdzielczości ... mam w pracy 15,6" 16:9 i to po prostu jest maleńkie ... wyraźnie mniejsze od jakiegoś 15.x" 4:3.

do laptopa podłączam zewnętrzny monitor, więc matryca nie jest problemem.

... aha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi