Skocz do zawartości
SR-71

[post #8] Płyta głowna pod i5 4460 lub i5 4440

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój obecny sprzęt to:

Asus B75-M LlX

G 2030

Asus HD 7790

4 GB Kingston.HyperX 1600

Problem w tym, że procek nie daje rady w takich grach jak Crysis 3 i BF4, nie mówiąc już o nadchodzących produkcjach.

Zastanawiam się czy sprzedać mobo i procek i kupić jakąś tanią płytę H81 i i3 4150, czy po prostu wymienić procek na i5 3350P.

Chodzi o to, czy ten i5 będzie znacznie lepszym rozwiązaniem wartym dopłaty ok 200zł więcej niż do i3?

A może już nie warto się pchać w i5 Ivy Bridge , tylko sprzedać mobo + procek i kupić mobo na h81 i haswela  np. i5 4440

Dodam,że z czasem zamienię grafię na coś pokroju R9 270.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Raczej się  zdecyduję na ten i5 3350P, bo tak jest najprościej w mojej sytuacji .

Sądzę, że z 2-3 lata nie będzie wąskim gardłem nawet z kartą R9 270.

Mam jeszcze tylko  2 pytania, czy ram mi wstanie z nim w trybie XMP 1600 MHz, bo z pentiumem działa tylko 1300 MHz i czy opcje turbo się właczą na tej płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5 3350P oraz płyta obsługują ram 1 600 mhz , o ile G2030 mógł nie pozwalać na pracę na 1 600 mhz to tutaj nie powinno być problemu .

Turbo jest nie zależne od płyty - nie ma znaczenia czy masz najtańszą budżetówkę na H61 czy wypasioną płytę na Z77 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję taniej płyty pod i5 4460.lub i5 4440.
Nie zależy mi na 4 bankach pamięci ani 6 gniazdach sata w B85, tylko na solidność wykonaniai i bezawaryjności

Waham się pomiędzy Asus H81M-Plus i 2 Gigabajtami : GA-H81M-HD3 i GA-B85M-D3H.
Ta GA-B85M-D3H wydaje się najlepsza, bo ma czterofazowe zasilanie z radiatorem , ale czy ma to jakieś znaczenie przy procesorze z zablokowanym mnożnikiem?

A może jest jakieś lepsze mobo do 250 zł?

I Jeszcze jedno czy po włożeniu zablokowanego procesora będą na tych płytach aktywne opcje podkręcania, chodzi mi o to żeby obniżyć napięcie VCore, które z reguły jest za wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dziwnie działa forum ostatnio.

Zakładałem nowy temat a tu został on dopisany do starego i zmienił jego tytuł.

Ale mniejsza o to.

Napiszcie jeszcze czy przy zablokowanym i5 w tych płytach jest aktywna opcja regulacji Vcore i czy jest sens dopłacania do płyty z 4fazowym zasilaniem skoro procek nie będzie kręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ !

• Użytkownik ma prawo do założenia kolejnego wątku w tym dziale jeśli minęły przynajmniej 2 miesiące od daty napisania ostatniej odpowiedzi w jego poprzednim wątku. W przypadku założenia większej ilości wątków w określonym czasie zostaną one połączone, a użytkownik zostanie ukarany według PSO za powielanie istniejących wątków.

Coś dziwnie działa forum ostatnio.

Zakładałem nowy temat a tu został on dopisany do starego i zmienił jego tytuł.

No dziwnie działa to forum, tematy połączone a ty nie zostałeś nagrodzony wg PSO. W tym problem?

Co do tytułu, możesz go zmieniać wg uznania -Jak tytułować tematy w dziale co kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi