Nookie128 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam! Ni stąd, ni zowąd po jakichś trzech latach mój ASUS P5K3-Deluxe wyzionął ducha. Hulały na nim takie podzespoły jak: 2x2 GB DDR3 Kingston HyperX, Q6600, GTX 280. Q6600 przy graniu latał na 3,4GHz, w momencie uszkodzenia płyty ustawione miał nominalne taktowanie i lekko obniżone napięcie, więc raczej nie był przyczyną całego zajścia. Do rzeczy. Stoję przed dylematem co zrobić z tym fantem. Gram głownie w Battlefield 3, gdzie sprzęt dawał sobie radę po OC i swobodnie mogłem grać na niskich detalach w FullHD. Zastanawiam się czy nie sprzedać procka i przesiąść się na coś nowszego. Do wydania mam maksymalnie jakieś 200-300zł + kasa ze sprzedaży q6600. Z nowych procesorów chyba jedynym wyjściem jest Pentium G3420. Z używanych nie bardzo się orientuję, ale oczywiście też wchodzą w grę. Czy operując taką kwotą dam radę złożyć lepszy, albo przynajmniej taki sam (wydajnościowo) zestaw, czy szkoda zachodu i kupić jakąś płytę i w przyszłości pomyśleć o czyms nowym. Proszę o radę i ewentualne propozycje :) Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Nookie128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Tu idealnie pasowałby Pentek 3258 + H81 z opcją OC. Na BOX użytkownicy G3258 podkręcają go pod 4.0 GHz. Z tanich i fajnych płyt do podkręcania: http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-g-b85-dualddr3-1600-sata3-gblan-matx-b85m-g-581279/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-dualddr3-1600-sata3-hdmi-matx-ga-h81m-hd3-606110/ Teraz tylko trzeba sobie zadać trud i sprawdzić, czy opcje OC działają również po aktualizacji BIOSu ze wsparciem dla H-R + G3258. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez piterr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nookie128 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Mam możliwość kupić AMD FX 8150 i płytę asus m5 a99Fx pro od znajomego za 500zl, ale akurat w BF3 kuleje wielowatkowość. Wspomniany post wyżej G3258 osiąga na maks detalach średnio 64fps, a ten AMD jakieś 35. Warto się w to pchać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam! Ni stąd, ni zowąd po jakichś trzech latach mój ASUS P5K3-Deluxe wyzionął ducha. możesz napisać jakiego zasilacza używałeś? marka i model Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez pierwszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nookie128 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Popularny niegdyś fortron 750W. Modelu dokładnie nie pamiętam, a sprawdzić nie mam jak, bo w pracy jestem. Ale jeden z polecanych na forum modeli. Nie wspominałem o zasilaczu, bo raczej wykluczyłem jego winę. Przez długi czas ciągnął owy zestaw, grafika i procek podkręcone, to wątpię żeby uszkodził płytę na obniżonym napięciu procka i stockowych zegarach jego i grafiki. Edit Płyta ożyła... Tak jakby :P Miałem jakieś przeczucie żeby jeszcze raz spróbować ją podłączyć. Zrobiłem to na pająka i odpaliła. Zadowolony zamontowałem spowrotem do kompa i... Nie odpaliła. Pobawiłem się jeszcze RAMem i wygląda na to, ze jeden slot szwankuje i przez to płyta nie odpalała. Wydało mi się to dziwne bo pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie i przekładanie kości gdy komp nie odpalił. No ale nic, trzeba aie cieszyć, a kasę przeznaczę na grafikę :) Temat do zamknięcia. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Nookie128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...