DawidElo2 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Obecnie mam 8gb, a mianowicie: Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Black KHX16C9B1BK2/8Chciałbym dokupić trochę więcej ( tak żeby było 16gb). I teraz moje pytanie czy obojętnie jaki ram dokupię 2x4gb czy 8gb i obojętnie jakiej firmy to czy wszystko będzie śmigać jak należy ? Czy będzie jakaś różnica w wydajności jak kupię jedną kość 8gb czy dwie po 4gb ? Jakbyście mogli polecić jakieś dobre pamięci ram w miarę przystępnej cenie :)Moja płyta główna to: MSI Z87-G43 Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez DawidElo2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 A co robisz że chcesz mieć więcej ramu ? Do gier nie ma sensu - obecne gry nawet nie wykorzystują w pełni 8GB ( większość nie przekracza 4GB ) a co dopiero 16 GB . Ram może być dowolny , najlepiej aby to był 1 600 mhz CL9 - może to być kość 8GB albo zestaw 2x4GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidElo2 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 A co robisz że chcesz mieć więcej ramu ? Do gier nie ma sensu - obecne gry nawet nie wykorzystują w pełni 8GB ( większość nie przekracza 4GB ) a co dopiero 16 GB . Ram może być dowolny , najlepiej aby to był 1 600 mhz CL9 - może to być kość 8GB albo zestaw 2x4GB . Ogólnie przeznaczeniem sprzętu to są w większej części gry. Czasem jakiś film zmontuje i zrenderuję, pobawię się graficznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Jak w zdecydowanej większości grasz to nie ma sensu dokładać ramu . Do amatorskiego montażu filmów czy zabaw grafiką wystarczy 8GB . Napisz jeszcze jaki masz procek i kartę graficzną . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidElo2 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Jak w zdecydowanej większości grasz to nie ma sensu dokładać ramu . Do amatorskiego montażu filmów czy zabaw grafiką wystarczy 8GB . Napisz jeszcze jaki masz procek i kartę graficzną . CPU: i5 4670 GPU: Gigabyte GTX780 3gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisu82 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jeżel chcesz dokupić ramu dla lepszego samopoczucia to niema sprawy tylko musi mieć tyle samo mhz i takie same opuźnienia czyli tak jak napisał kolega wyżej. A co do gier to największe zużycie pamięci odnotowalem podczas gry w watch dogs troszke ponad 6gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 jak masz ciśnienie kup jakieś g.skille 2133mhz albo 2400mhz lub kingstony z mojego siga, tylko jak patrzę na zużycie ramu w moim kompie to nie widzę sensu, a też bawię się w gry 1440p i czasem coś z edycją video, także nie ma sensu więcej jak 8gb na tą chwilę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 A zaoszczędzona kasę odłożyć na dysk SSD jeśli jeszcze nie posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 IMHO najpierw niech kręci obecny ( bo 1600 CL9 poleci na rozsądnych opóźnieniach na 1833 ). Albo wymienia cepa za dokładką na K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidElo2 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Obecnie posiadam pamięć Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit i chcę dołożyć kolejne 2x4gb. Wybrałem te http://www.morele.net/pamiec-hyperx-savage-2x4gb-1866mhz-ddr3-cl9-hx318c9srk2-8-661439/ ( HyperX Savage 2x4GB 1866MHz DDR3 CL9). sądzę, że są one lepsze od moich obecnych ale czy będą współgrały z obecnymi ( taktowanie, żadnych problemów itd?), czy lepiej dokupić dokładnie takie same jak mam teraz ? Nie chce też "wysokich" tych kości ram ponieważ obecne mieszczą się na styk z coolerem (Scythe Mugen 4 Rev.B). Jakie polecacie taktowanie pamięci do gier, montażu filmów/renderingu ? Jak coś moja płyta główna MSI Z87-G43.Z góry dzięki Edytowane 17 Października 2014 przez DawidElo2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...