Skocz do zawartości
Akozz

Monitor 24" do gier, GB2488HSU-B1 vs XL2411Z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie od 7 lat używam Samsunga 226BW, 22", 1680x1050, 16:10, 2MS, TN, 60Hz, HDCP. Głownie do gier PC i konsolowych oraz normalnego użytkowania, internet, filmy itp. Jestem z niego zadowolony i szukam czegoś co zapewni mi identyczną jakośc obrazu lub ewentualnie lepszą. Planuję wydać maks 1200zł.

Potrzebuję monitora:

• 24", 16:9, 1920x1080
  • Wejście słuchawek, ewentualnie głośnik oraz bardziej rozbudowane opcje audio. Chciałbym podłączyć konsolę i wyprowadzić dźwięk.
  • Czas reakcji 2ms lub mniej
  • Jedno lub najlepiej dwa wejścia HDMI
  • Barwy, czernie itp. nie gorsze niż w moim obecnym monitorze, ewentualnie lepsze. Preferują raczej ciepłą tonację kolorów ale bez przesady.
  • W miarę możliwości 120Hz
  • HDCP

Mam dwa typy.

Iiyama ProLite GB2488HSU-B1
Podoba mi się w nim szybki czas reakcji, 120Hz a nawet 144Hz(a przynajmniej w teorii), wejście słuchawek, głośniki, dwa wejścia HDMI, spory zakres regulacji ustawienia ekranu.
Na minusy to wiadomo, TN i wszystko co z tego wynika, kąty, kolory itp. Kąty nie problem, siedze na wprost i się nie wiercę. Kolory ? sam nie wiem, całe życie mam TN i nie narzekam, więc zakładam, że nie będzie gorzej niż na 7 letnim samsungu...

BenQ XL2411Z
Plusy podobne jak iiyama, szybka matryca, wejście słuchawek, spory zakres regulacji ustawienia ekranu, HDMI już niestety tylko jedno wejście.
Minusy to z tego co słyszałem ten benq nawet jak na TN ma bardzo słabe kolory, ale czy to prawda nie wiem.

Zwracam się więc z uprzejmą prośbą o poradę. Znalezienie zwłaszcza jakichś informacji o tej iiyamie jest mega wyzwaniem i nie wiem co o niej myśleć.

Zastanawiałem się też nad iiyama ProLite XB2483HSU-b1, który to jest na AMVA+. Słyszałem że ta matryca łączy zalety TN i IPS ale brzmi to trochę zbyt pięknie... poza tym ma 4ms, na obecnym samsungu mam 2ms i raczej nie chciał bym więcej bo już tutaj dostrzegam momentami smużenie... z drugiej strony to 7 letni monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas reakcji - na to nawet nie patrz, ponieważ to chyba najbardziej niemiarodajny i bezużyteczny parametr ze wszystkich. Każdy producent inaczej go opisuje.

I wiem, że napisałeś "max 1200zł", ale za ok. 1300zł masz Eizo FS2434, który jest bodajże najlepszym wyborem w tej cenie - masz porządną, 8-bitową matrycę IPS (a nie badziewnego TN), głośniki + wyjście słuchawkowe, dużo ilość wejść, hub USB3 i porządną 5-letnią gwarancję.

Edytowane przez Dammeron
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jestem świadomy tego że wartości czasu reakcji podawane przez producentów najczęściej mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Niestety jest on dla mnie jednym z najbardziej istotnych. Mój 226BW niby ma 2ms chociaż w testach widziałem też i pomiary po 4 czy 5, no i jestem w stanie zauważyć to smużenie. Dlatego nie chciał bym żeby był on większy w nowym monitorze. Szkoda że tak jak mówisz najtrudniej go zweryfikować.

Testy i opinie o Benq można jeszcze znaleźć. O Iiyama prawie nic nie ma.

Tego Eizo którego podałeś sobie obadam z bliska, to znaczy poczytam o nim. Jeżeli była by istotna różnica w jakości to jak najbardziej jestem zdania że warto dopłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2ms w Twoim samsungu to to samo co 8ms w moim HP. U mnie jest podany czas reakcji od czarnego do białego, u Ciebie pomiędzy odcieniami szarości. Do tego i tak często nie jest to zgodne z rzeczywistością, tak więc nie zawracaj sobie tym głowy, ponieważ tylko nasiąkniesz głupotami.

A różnica w jakości pomiędzy EIZO, a iiyamą czy tym benq, jest jak porównanie bmw czy mercedesa do fiata pandy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, rozumiem kwestię. Tylko pytanie jak nie kupić monitora na którym potem przy każdym szybkim ruchu zostaje mi jedna wielka smuga, bo jestem na tym punkcie dość wrażliwy. Kolory to istotna sprawa ale mimo wszystko do grania potrzebuję szybkiej matrycy, grafikiem nie jestem. Da się to jakoś zweryfikować inaczej niż empirycznie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 5-letni półprofesjonalny monitor i nie mam problemu ze smużeniem. Może jakieś tam jest, ale nie zwracam na nie uwagi. Da się je wypatrzyć tylko, jak będę specjalnie go szukał. A gram do dziś w pierwszego UT i inne tego typu gry.

Tak więc ze smużeniem to jest tak, jak ze słyszeniem różnicy w cenie u audiofilii - jak się kogoś nakarmi sloganami "bez 120Hz nie da się grać", to będzie to temu komuś bardzo przeszkadzało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi