mikiwaw Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Cześć,szukam laptopa w cenie około 4000zł. Liczy się przede wszystkim wydajność ale zwracam też uwagę na: wykonanie - design nie ma większego znaczenia, plusem byłaby wygodna i podświetlana klawiatura;matryca - preferuję matową ale błyszczących nie przekreślam, rozmiar 15 - 17 cali; dysk - wolę wolniejszy dysk hdd i mocniejsze podzespoły i w przyszłości wymienić na ssd (nie tracąc gwarancji);ram - podobnie jak z dyskiem wolę mocniejszy procesor i grafikę i mniej ramu, pod warunkiem, że jest możliwość do kupienia;napęd optyczny - jakikolwiek lub żaden, blueray mi niepotrzebny;system operacyjny - nie potrzebny. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez mikiwaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Do czego ma być ten laptop? Tylko do gier? Najmocniejsze konfiguracje do gier w tym budżecie to MSI GE60 z procesorem i7 (4 rdzenie), 8GB RAM i karta GTX860. Laptop posiada dobrej jakości matrycę IPS, możliwość rozbudowy (RAM, dołożenie drugiego dysku na mSata) oraz czyszczenia układu chłodzenia. Jest to konstrukcja gamingowa przez co też cierpi na dosyć wysokie temperatury i mozę występowac throttling (zalecana podstawka). Laptop posiada podświetlaną klawiaturę. lub nowe Lenovo Y50 z procesorem i7, 8GB RAM i kartą GTX860. Laptop jest cieńszy od MSI GE60 i ma trochę lepsze temperatury, nie cierpi na throttling w grach. Minusem jest przeciętna matryca oraz brak miejsca na dodatkowy dysk twardy (obudowa typu SLIM a więc zabrakło miejsca). Laptop również posiada podświetlaną klawiturę. Z mocniejszych konfiguracji masz dopiero laptopy za 5k z kartą GTX870 Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikiwaw Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Laptopa potrzebuję na studia informatyczne, więc poza graniem będę też dużo programował i wykorzystywał do nauki. W kwestii dysków to nie przeszkadza mi, żeby hdd był podpięty zewnętrznie i tylko ssd w środku jak już go kupię (tak bym musiał zrobić z tym lenovo). Budżet mogę zwiększyć do 4500 jeśli są jakieś opłacalne modele w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie ma nic innego w tej cenie. Zostają te same konfiguracje. Dopiero od 5k masz laptopy z GTX870. Ja bym brał Lenovo Y50 z SSD 250GB ze wzgledu na mniejsze wymiary oraz niezły układ chłodzenia. Przy takim SSD dysk HDD to nie jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikiwaw Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 A gdybym zwiększył budżet do tych 5000 - 5500 PLN to co byś mi polecił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Wtedy masz dwie opcje. Laptop klasy DTR MSI GT60 z procesorem i7, 8GB RAM i kartą GTX870m. Laptop ma możliwość wymiany CPU i GPU, dostęp do wszystkich podzespołów, lub ASUS G750 z taką samą specyfikacją i lepszym układem chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...