Caleb Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Procesory Haswell-E razem z płytami głównymi wykorzystującymi chipset Intel X99 (LGA 2011-3) od dawna budziły zainteresowanie entuzjastów i profesjonalistów, którzy oczekiwali wyraźnego skoku jakościowego w najwyższym segmencie. Testowany Intel Core i7-5960X posiadający osiem fizycznych rdzeni i obsługujący szesnaście wątków to prawdzie monstrum, jednak oprócz usprawnień architektury za jednym zamachem wprowadza też szereg innych nowości m.in.: kontroler pamięci DDR4. Platforma LGA 2011-3 mająca korzenie w serwerach dedykowana jest przede wszystkim zawodowcom, których komputery zarabiają na siebie ciężką wielogodzinną pracą, natomiast w mniejszym stopniu graczom. Dzisiaj sprawdzimy czy rzeczywiście dokonała się rewolucja na najwyższym szczeblu, jak również co potrafi procesor za niebagatelne 4000 złotych... Intel Core i7-5960X - Test Haswell-E, czyli 8 rdzeni, X99 i DDR4 - PurePC.pl Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Caleb 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 The Intel Haswell-E X99 Motherboard Roundup with ASUS, GIGABYTE, ASRock and MSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 http://www.legitreviews.com/intel-x99-motherboard-goes-up-in-smoke-for-reasons-unknown_150008 Jak ktoś ma deluxe'a to lepiej niech bios zupdatuje.bo Asus znalazł przyczyne uszkodzenia płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkmartin Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Potrzebuje pomocy w ustawieniu pamięci Crucial Ballistix Sport 2400 (4GB). Update - 2666 na strap 125 MHz. Pamięcie udało sie spokojnie podkręcić do 2666 i 2750 CL15 (wyżej jeszcze nie sprawdzałem). Mam tylko 2 moduły. Strap 125 Mhz, napięcie 1,35V mnożnik 1:1 Jednak w takiej sytuacji pobór mocy w idle procesora skacze do 50W W wypadku 2133 jest to zaledwie 15W Przy 2400 około 20W. AI Suite podkręca procesor do 4,1 GHZ z pamięciami ustawionymi na 2133. Pobór mocy w idle 15W Temperatura w idle 38 - 40% na be quit Dark Rock 3. Przy takiej konfiguracji i GTX 460 zasilacz 400W z jedną wtyczką 4pin do procesora pozwala spokojnie pograć w CIV5. Update2 - 2666 na strap 100Mhz. Ustawiłem 2666 CL16 dla strap 100 Mhz, napięcie 1,35V mnożnik 100:133, podniosłem CPU System Agent Voltage Offset +0,150V Nie udało się ustawić pameci na 2600 przy mnożniku 1:1 Odczyt 38703Mb/s latency 64,1 ns. W idle około 30 - 40W Edytowane 11 Listopada 2014 przez darkmartin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkmartin Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Znalazłem taką ciekawostkę. Podobno płyty Ausa z 2011 z tzw Socketem OC to socket 2017 który ma być zgodny z procesoramy Skylake. Taka informacja jest w kontekscie płyty ASUS X99-E WS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkmartin Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Nie. Jeżeli to prawda to płyty X99 asusa obsłużą 3 generacje procesorów. Czyli jest to przyszłościowe i unikalne na rynku rozwiązanie. Pod warunkiem, że to prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkmartin Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Gdyby socket był już na przyszłość, to teroretycznie jest to możliwe. Sam procesor pewnie ma inne DMI 3.0 w stosunku do 2.0 Jednak są to zwykłe 4 linie pci express. W sylake mają być 3.0 a teraz są 2.0. PCI Express powinno być kompatybline wstecz. Pamęci już są DDR4. Raczej wielkich zmian nie powinno być. Ewentualnie zasilanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 takie pytanie czy to normalne ,że 5820k @ 4.5ghz 1.35v VCCIN 2.0v ma temperature w OCCT około 90C na najcieplejszym rdzeniu na wodzie? czy może blok mam źle przymocowany bo nie miałem mocowania pod lga2011 i zamocowałem po swojemu :-) wydaje mi się ,że dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 udało mi się póki co tyle uzyskać, cięzko będzie chyba o lepszy wynik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Szkoda ze te 4,5 na 5820 nie przekłada się np na 5,0ghz 4790k w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) póki co twórcy gier mają kłopot z wykorzystaniem 4 rdzeni i moje 4.7ghz w większości gier wypada lepiej od 4.5ghz Blue do tego polityka intela sprawia że platforma 2011 jest słabo opłacalna do celów rozrywkowych, chyba że ktoś ma w zamiarze +3 karty graficzne lub używa sprzętu profesjonalnie Blue jeśli chodzi o temperatury to mam tak samo na wodzie, choć nie wiem czy twój procek nie ma lutowanej czapki, jeśli tak to faktycznie sporo Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Blue ma swojej roboty mocowanie i pewnie to jest powodem temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 hmm ale oglądałem na innych forach to takie temperatury ten procesor ma... to wg. Was ile powinienem mieć? chłodnica 120.4 i 120.2 , chłodzone cpu i gpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Ja tak tylko się w kolombo zabawialem jeżeli porownywales to tak pewnie musi być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 a co lepsze dzwiekowka z płyty tam jest chyba realtek alc1150 czy sound blaster titanium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2015 napewno sb titanium będzie lepszy ,ale alc1150 gra całkiem nieźle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Jakie maksymalne vcore na codzień mogę zostawić? 1.35 czy może być kapkę wiecej;) na wodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Widzę, że temat kosmicznie popularny. ;) Czy są jakieś przeciwwskazania do zakupu MSI X99 SLI PLUS? Mam głównie na myśli te początkowe problemy z sekcjami. Jedna z najtańszych płyt, akurat by mi pasowało, bo nie zależy mi na żadnych dodatkach, kręcenia procka też nie będzie, bo Xeon będzie siedział w gnieździe. Do tego pamiątki Crucial DDR4 16 GB / 4x4GB / 2400 MHz Ballistix Sport Single Ranked CL16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViNG Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) VCCIN coś pomaga przy OC? 2.0v to dużo? Tak z ciekawości pytam. Powyżej 4.5 (1.3vcore, 1.9 vccin) zaczęły się schodk. Nie orientuje się zbyt dobrze na ile mogę sobie pozwolić na air z pozostałymi napięciami (oprócz vcore). Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez ViNG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkmartin Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2015 Na overclocker.net posiadacze płyt Asusa piszą, że aktualnie strap 100 pozwala taktować pamięci nawet ponad 3000 MHz. Aktualizacja biosu. Podobno intel zminił microcode procesorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBird Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Cześć. Pytanie zdecydowanie wskazujące na zielonego pacjenta: do tej pory wydawało mi się, że kupując Core i7 5820k mogę wrzucić obok niego tak wysoko taktowany RAM, na jaki mnie tylko stać i jaki obsługuje MOBO, ale dotarłem do informacji, że 5820k przyjmuje maksymalnie 2133 mhz. W związku z tym nie ma w ogóle po co pakować tutaj RAMU DDR4 taktowanego wyżej? Nie mogę znaleźć konkretnej, jednoznacznej informacji, a trochę już szukam, również na zagranicznych portalach. I czy możliwości płyty głównej mają tu jakiekolwiek znaczenie? Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/773666-Working-on-a-5820k-OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBird Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Dzięki za próbę pomocy, ale nie potrafię niczego sensownego z tego wątku wyciągnąć. Czy podkręcając procesor jednocześnie zwiększamy to gardło na mhz RAMu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Ale jakie gardło? Osobno kręcisz cpu jednym mnożnikiem, osobno pamięć osobnym mnożnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBird Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Ok, dzięki za wyjaśnienie. Czyli tak jak podstawowe zegary 5820k to 3.3 GHz i je się podkręca w górę, to identycznie jest z częstotliwością magistrali, która fabrycznie ustawiona jest na 2133 MHz i ją również normalnie podkręcamy? Teraz rozumiem. Myślałem, że podkręcanie CPU polega wyłącznie na podkręcaniu zegarów rdzeni - zielony ja :) Dzięki jeszcze raz, jeżeli dobrze zrozumiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2016 Ok, dzięki za wyjaśnienie. Czyli tak jak podstawowe zegary 5820k to 3.3 GHz i je się podkręca w górę, to identycznie jest z częstotliwością magistrali, która fabrycznie ustawiona jest na 2133 MHz i ją również normalnie podkręcamy? Teraz rozumiem. Myślałem, że podkręcanie CPU polega wyłącznie na podkręcaniu zegarów rdzeni - zielony ja :) Dzięki jeszcze raz, jeżeli dobrze zrozumiałem. Wiem ze stare nieco, ale chyba pasuje to sprostowac jakby jakis swieży czytal. Cpu mozesz krecic mnoznikiem bez problemu. Uncore (cache) takze mozesz krecic mnoznikiem (osobno od cpu) Ram takze mozesz krecic mnoznikiem TYLKO ZE, na roznych plytach i roznych wersjach biosu wartosci te moga konczyc sie na 2666 dla defaultowego strapa.Ale moga tez siegac i 3000 i wyzej (najlepiej zapodac najnowszy chocby beta bios).Kreceniem ramu na x99 bym sie jakos specjanie nie podniecal, lepiej znalesc wartosc posrednia miedzy taktowaniem/opoznieniami/napieciem , z tego co czytalem w zaleznosci od opoznien miedzy 2400-3000, no chyba ze mamy jakis wyjatkowe kosci. Mozna tez zwiekszac magistrale, BCLK, albo strap na 1.25x .Po dlugich testach stabilnosci dochodze do wniosku ze najlepiej zostawic BLCK w spokoju jesli zalezy nam na absolutnej stabilnosci i krecic mnoznikami. Magistrala domyslnie ma taktowanie 100mhz (nie 2133!) . Jesli moge cos polecic to 4.0/3.4(uncore) robi chyba kazdy haswell-e na domyslnym napieciu, conajwyzej z leciutkim podbiciem cpu vcore.Skladalem 3 maszyny na H-E, wszystkie bez problemu hulaja na 4.2 1.2v 3.4 uncore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) o 5820k sporo napisano, a jego konfigów z różnymi płytami, ramami jest mnóstwo. 4,5GHz i więcej zależny od sztuki i nie jest niczym ,dziwnym, jak z każdą serią. Reszta to płyta, soft, chłodzenie itd... Edytowane 30 Września 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...