montex Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jak wyżej, tzn. Specyfikacja PC w sygnaturce. Aktualnie jest on podkręcony do 4.0ghz (samym mnożnikiem) BEZ ZMIANY NAPIĘĆ!. I tu mam pytanie. Czy opłaca się ustawić stały mnożnik procesora, czy zostawić domyślny OFFSET (zrzucanie taktów do 800mhz)? Z tego co wiem, na boxowym chłodzeniu (tak, OC na boxowym coolerze) są wysokie temp (60-70c) więc czy jest tego sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 1. Nie masz sygnatuki 2. Nie nie musisz zakładać osobnego tematu dla każdego dylematu. 3. Po to są odpowiednie technologie oszczędzania energii, by z nich korzystać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montex Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jest sygnaturka.. Dodalem zaraz po napisaniu tego posta, widocznie napisales posta gdy ja zapisywalem sygnaturę. :p Czyli uwazasz, żeby zostawić ten offset? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jaki offset? Przecież za zbijanie mnożnika odpowiadają inne funkcje. Offset to sposób ingerencji w napięcia vcore. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Dokładnie. Zostaw tak jak jest. Nie przeszkadza to w pracy w samym systemie. Komp będzie działał tak samo szybko. A w grach i tak wskoczy na max taktowanie. A na prądzie nieco oszczędzisz. Offset to wartość jaka jest dodawna w momencie obciążenie. Czyli wraz z taktowaniem i użyciem CPU wzrasta odpowiednio napięcie lub maleje. Im wyższy offset ustawisz tym więcej będzie dodawać do napięcia bazowego podczas obciążenia. Tak najprościej to można wytłumaczyć. Wspomniałem o tym bo offset też warto ustawić niż napięcie na sztywno. Poczytaj poradniki jak masz z tym problem. Mi na i5 2500K mam bazowe napięcie (podczas spoczynku) 1.096v. A podczas maksymalnego obciążenia 1.325v (tak wiem wysokie). Ale są tez pośrednie w zależności jak wykorzystuję procka. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Podepnę się pod temat, mam mobo asus h81 plus i proca z tematu, mam problem z oc gdyż jak wpiszę mnożnik ręcznie np. 40 to dalej jest 32 tylko w cpu-z pokazuje max mnożnik 40. Opcje oszczędzania energii powyłączane. Bios będę uaktualniał wkrótce ale jest opcja że się uda kręcić? Wiem, że oc zapewniają płyty z chipsetami z ale widziałem na necie zdj gdzie taka sama płyta jak moja tylko micro atx kręci bez problemu mojego proca do 4,5ghz i trochę szkoda, że moja nawet trochę nie da rady. Edytowane 4 Września 2014 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Wgrałem najnowszy bios i się kręci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...