Skocz do zawartości
Gość

Karta graficzna do 350 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Jakieś 2 miesiące temu kupiłem składany komputer (od rodzinnego informatyka ;p) za 899 zł. Dość niedawno zacząłem na nim grać w bardziej wymagające gry w tym w Wiedźmina 2. Mój super szybki nowy komputer na najniższych ustawieniach przy rozdzielczości 1600x900 wyciągał z 5 FPS - ów. Grę skończyłem dzisiaj (oczywiście na dużo niższej rozdzielczości) i postanowiłem choć trochu przykrócić tej męczarni kupując nową kartę graficzną. Tutaj oczywiście mi się nasuwa pytanie czy to choć trochę pomoże komputerowi w grach przy takich parametrach. Budżet tej karty to 350 zł i raczej na tą chwile nie więcej. Od razu się przyznam , że kartę graficzną kupuje po raz pierwszy w życiu , więc w tych tematach jestem kompletnie nie rozeznany.

Parametry komputera to:

Procek: AMD Athlon 5350 2.05 Ghz

RAM: 4 gb DDR3

Karta Graficzna: AMD Radeon HD 8400

Płyta Główna:GA-AM1M-S2P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informatyk znalazł jelenia.

W tej cenie to raczej tylko używki w stylu HD 6950 z allegro, najlepiej z gwarancją jakąś.

Jaki tam masz dokładnie model zasilacza?

Zdjąłem obudowę , sprawdziłem :P i to jest dokładnie ten zasilacz http://www.akyga.com/pl/AK-B1-450.html. A co mieliście na myśli , że zostałem wyrolowany przez informatyka ? Nie chodzi mi o żadne hejtowanie i tłumaczenie go , tylko chciałbym wiedzieć z ciekawości co bym miał za tą cenę i co jest nie za ciekawe w tym sprzęcie (procek,płyta ?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak zwykle Tesel podał zestaw który jest leprzy od twojego pod kazdym wzgledem i cena jest podobna któą wydałeś i wydasz na karte  :)Kup  Radeona 6850/6950 i pograsz w cos tam ale na cuda bym nie liczył,fakt jest jeden kolo moze i jest informatykiem ale na pewno nie nadaje sie do składania kompa,jednym słowem wykiwał Cie na całego,chyba ze powiedziałeś mu do czego ma być ten komputer i zapomniałeś wspomnieć o grach xD 

Edytowane przez Drizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego trupa nie warto nic pchać.  Do tego zasilacz z czarnej listy

Drizz zastanów sie zanim coś napiszesz naprawdę. 6850 to jest aż nadto do tego procka.

Nic lepszego niż 8880GT Radeon 4850 bym tam nie pchał. A i tak trzeba zmienić zasilacz. Ja bym łaskawie oddał ten złom temu informatykowi. Jak ma problem to niech zajrzy do tego tematu to mu się uświadomi że robienie z ludzi jelenia nie jest ok. Albo przyznaj się że kupiłeś to na Allegro i teraz żałujesz.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zasilacz także z czarnej listy wyrobów zasilaczopodobnych. Lepiej unikaj tego informatyka w sprawach komputerów.

Generalnie ten zestaw jest w ogóle nie wart swej ceny. Jest bardzo mało wydajny, nadaje się co najwyżej do biura. Za 900 zł możesz mieć coś wydajniejszego i pewniejszego.

ps. także oddaj tego "kompa" " informatykowi" i weź powyższy zestaw.

Edytowane przez MiG29

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6850/6950 do tego pseudo zasilacza, który ma na naklejce znaczek 450W? Nie dość, że autor kupił dziadostwo to jeszcze chcesz mu zafundować fajerwerki w domu? Genialny pomysł. Do tego ten procesor ma wydajność na poziomie Pentiuma, do gier to się nie nadaje.

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kompa jak oddać nie mam :P. A żeby wydajność w grach chociaż trochę podnieść to oprócz karty coś w miarę normalnej cenie da się tam wykombinować ? I czy da się mieć kartę nvidii przy procku amd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zasilacz i tak do wymiany, więc budżet wzrasta. Tu nie chodzi o to jaką kartę wsadzisz. Samo wieksze obciążenie spowoduje że zasilacz będzie pracował na tzw wyższym biegu. Jak będzie jakieś przepięcie to nie tylko ucierpi na tym zasilacz, ale moze i reszta sprzętu. Uwierz mi że taki przypadki się zdarzają  i zdarzały. Stąd jest lista zasilaczy, których się nie kupuje. Są one bez zabezpieczeń lub ów zabezpieczenia nie zawsze zdadzą egzamin przy większym skoku napięcia. Zmień pierw zasilacz na jakis Fortron 350-400W z Allegro. Np:

http://allegro.pl/fortron-350-80-cichy-activepfc-sata-jak-nowy-12gw-i4546988017.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi