arak Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Witam.Chciałbym Was prosić o pomoc.Posiadam dwa komputery - laptop w moim pokoju oraz komputer stacjonarny w pokoju rodziców.Od prawie roku mam na mieszkaniu sieć wi-fi opartą na modemie z kablówki(Cisco epc-3010) oraz routerze(TP-Link TL-WR740N) Dodatkowo kartę sieciową (TP-Link TL-WN751ND) w komputerze wzbogaciłem anteną (TL-ANT2208C),gdyż ta dostarczona wraz z kartą dawała rezultat sygnału na poziomie 1-2 kresek. Laptop z routerem mam połączony kablem.Mieszkam w bloku z tzw.wielkiej płyty (wytwór prl-u),których konstrukcja jak wiadomo w znaczący sposób może utrudniać pracę z siecią wi-fi.Moja sytuacja jest taka,iż komputer z anteną jest oddzielony od routera o ok 10 metrów i w linii prostej nie napotyka w istotny sposób na przeszkody,gdyż oba punkty(router-komputer) "widzą się"(że się tak wyrażę) poprzez drzwi (pokój-przedpokój-pokój).Obecny poziom sygnału w komputerze jest zadowalający(85-90% czasu pracy z komputerem to siła sygnału jest znakomita) ,ale jednak zdarza się że stan siły sygnału pomniejsza się o jedną kreskę(rzadziej dwie).Być może jest to spowodowane tym iż z tego co zauważyłem pojawiło się w eterze więcej użytkowników z własną siecią wi-fi.Czy zmiana kanału nadawania sygnału może wyeliminować takie spadki sygnału-obecnie kanał w routerze mam ustawiony na Auto(Current channel 1) ? Czy np. zmienić obecne położenie routera?Jednocześnie wyprzedzając trochę przyszłość chciałbym się Was poradzić jaki model routera zakupić.Wiem,że już niedługo w pokoju z "pecetem" będzie małe przemeblowanie i komputer zmieni miejsce na takie,że będzie przedzielony przez 2 ściany.W obawie,że obecny router może sobie nie poradzić biorę pod uwagę zakup routera o lepszych parametrach. Po przeczytaniu wielu pochlebnych recenzji wytypowałem dwa: TL-WR941ND oraz TL-WR841ND. Który z nich będzie lepszym wyborem? Czy może zaproponujecie Państwo zupełnie inny model?Będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zainstaluj innsider-a i sprawdź który kanał jest najmniej oblegany. --ustaw mu kanał na sztywno. 2 Router nie może być wciśnięty w kąt daj mu "przestrzeń". 3 Wszystkie routery mają moc promieniowania znormalizowaną na poziomie 100mW EIRP>Zmiana routera może niewiele dać-- lepiej pomyl nad lepszą anteną --- tylko nie PATYK 10 dBi z allegro bo to łajno . 4. To że spada sygnał to normalne-- inne sieci -- mikrofalówki--inne zakłocenia. -- jak nie zrywa pingu to nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...