Skocz do zawartości
piXa97

Komputer za 1300zł do produkcji muzyki (bez grafiki)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !
Mam w najbliższych planach zakup komputera, jednak musi to być dosyć nietypowy zestaw, ze względu na moje wymagania.
Mój budżet jest bardzo niski - 1300 zł. (ew z groszami, nie więcej niż 1400 zł)

Moje wymagania:

Komputer jak najbardziej wydajny dla programu FL Studio oraz wtyczek VST, zależy mi na dość szybkim renderingu audio itd.

W miarę wydajna zintegrowana grafika.

Nie mam w planach kupna grafiki, więc zasilacz ma byc po prostu stabilny (pod względem grafiki nie bedzie rozbudowy)

W grę wchodzi zakup po jakimś czasie coolera i OC (procesory z odblokowanym mnożnikiem, jeżeli warto, to jak najbardziej jestem otwarty)

Proszę o złożenie komputera dla moich wymagań w tym budżecie. Może oczekuje wiele, ale myślę że jeżeli nie zakładam w tej cenie kupna grafiki, mogę liczyć na coś w miarę wydajnego.

Teraz jeszcze seria pytań:

1. Co lepsze do moich wymagań, AMD czy Intel?

2. Czy warto w tej cenie kupować procesor z odblokowanym mnożnikiem? (później dokupić cooler i podkręcać?)
3. Która integra jest lepsza, ta w procesorach intela czy amd ? (seria R7 vs Intel HD 4400)

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, myślę że dobrze zdefiniowałem swoje wymagania.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 300 zł to mało na procka z odblokowanym mnożnikiem i płytę do niego , chyba że Pentium G3258 + płyty na H81 ze zdjętą blokadą OC ale znowu wydajność Pentium w tych zastosowaniach nie jest powalającą , tutaj o wiele lepiej sprawdzi się I3 czy I5 .

Intel z I5 sprawdzi się  wiele lepiej tutaj , choć 1 300 zł to nadal trochę mało .

CPU : I5 4460 - 679 zł

MB : Asrock H81M - 180 zł

RAM : Goodram 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 269 zł

Za te 3 części zapłacisz ~1100 zł a gdzie klasyczny dysk , obudowa i zasilacz , o dobrej karcie audio czy SSD nie mówię .

A co do pytania o wydajność iGPU - AMD ma lepsze integry ale wydajność ich CPU nadal leży , poza tym nie wydaje mi się żeby karty graficzne coś wspomagały tworzenie muzyki , przynajmniej nie integry .

Więc tutaj wydajność iGPU chyba nie ma znaczenia , skoro ma służyć tylko do wyświetlania obrazu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na wymagania sprzętowe aplikacji, można wysnuć wniosek, że dla tej aplikacji ważna jest tylko szybkość zegara i ilość rdzeni. Zatem z procesorem nie ma co szaleć - tym bardziej w stronę lepszej karty zintegrowanej czy ilości pamięci kesz. Dlatego najlepiej wziąć jakiegoś szybkiego Intela i pamięć RAM o najwyższym taktowaniu (i najniższych czasach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.08.2014 o 22:52, ULLISSES napisał(a):

Patrząc na wymagania sprzętowe aplikacji, można wysnuć wniosek, że dla tej aplikacji ważna jest tylko szybkość zegara i ilość rdzeni. Zatem z procesorem nie ma co szaleć - tym bardziej w stronę lepszej karty zintegrowanej czy ilości pamięci kesz. Dlatego najlepiej wziąć jakiegoś szybkiego Intela i pamięć RAM o najwyższym taktowaniu (i najniższych czasach).

Skoro liczy się szybkość zegara i ilość rdzeni, dlaczego nie powinienem skłaniać się w stronę procesorów AMD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ten jeden mhz jest wolniejszy niż ten jeden mhz w Intelu. Tak najprościej to można napisać. Dołóż jeszcze z parę stówek i coś w stylu Reydena złóż i będzie wydajnie. Na zestaw potrzbujesz min 1600 zł:

Złożyłem coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/wRYHVq/

Nie wiem jak tam sprawa wygląda z kartą audio i sprzętem do tego czy jest wymagana czy nie. Czy integra sobie poradzi w tym programie. To już pytaj ekspertów od tego typu programów i sprzętu. Ja złożyłem samą stację roboczą.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jakie ilości danych się obrabia w takim programie, ale poważnie zastanowiłbym się nad SSD jako głównym dyskiem.

Jak by się udało zmieścić system, program i sample na 120GB, to byłoby nadal niedrogo, a przy tym znacznie szybciej.

Gdy jednak potrzeba więcej miejsca, to pokusiłbym się o 256GB SSD kosztem 4GB RAM - RAM można potem dokupić, jak zauważysz że jednak brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem też nad dyskiem 120gb, i aktualnie mam dość mocno zasyfionego laptopa i 160 gb spokojnie starcza. Myśle że 120 równiez bez problemu może starczyć :). Akurat sampli nie zbieram, jedynie banki do syntezatorów :) Zawsze można rozbudować komputer o dysk hdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie eMachines e525 na jakimś pentiumie chyba, marność taka że głowa mała procesor bodaj 1,6ghz, 2gb ramu i dysk 160gb (starczał). Oczywiście oczekuje dosyć dużego wzrostu wydajności. Jedyne co wystarczało to dysk, większość wtyczek VST w ogóle nie działała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi