piXa97 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Witam !Mam w najbliższych planach zakup komputera, jednak musi to być dosyć nietypowy zestaw, ze względu na moje wymagania.Mój budżet jest bardzo niski - 1300 zł. (ew z groszami, nie więcej niż 1400 zł) Moje wymagania: Komputer jak najbardziej wydajny dla programu FL Studio oraz wtyczek VST, zależy mi na dość szybkim renderingu audio itd. W miarę wydajna zintegrowana grafika. Nie mam w planach kupna grafiki, więc zasilacz ma byc po prostu stabilny (pod względem grafiki nie bedzie rozbudowy) W grę wchodzi zakup po jakimś czasie coolera i OC (procesory z odblokowanym mnożnikiem, jeżeli warto, to jak najbardziej jestem otwarty) Proszę o złożenie komputera dla moich wymagań w tym budżecie. Może oczekuje wiele, ale myślę że jeżeli nie zakładam w tej cenie kupna grafiki, mogę liczyć na coś w miarę wydajnego. Teraz jeszcze seria pytań: 1. Co lepsze do moich wymagań, AMD czy Intel? 2. Czy warto w tej cenie kupować procesor z odblokowanym mnożnikiem? (później dokupić cooler i podkręcać?)3. Która integra jest lepsza, ta w procesorach intela czy amd ? (seria R7 vs Intel HD 4400) Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, myślę że dobrze zdefiniowałem swoje wymagania.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 1 300 zł to mało na procka z odblokowanym mnożnikiem i płytę do niego , chyba że Pentium G3258 + płyty na H81 ze zdjętą blokadą OC ale znowu wydajność Pentium w tych zastosowaniach nie jest powalającą , tutaj o wiele lepiej sprawdzi się I3 czy I5 . Intel z I5 sprawdzi się wiele lepiej tutaj , choć 1 300 zł to nadal trochę mało . CPU : I5 4460 - 679 zł MB : Asrock H81M - 180 zł RAM : Goodram 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 269 zł Za te 3 części zapłacisz ~1100 zł a gdzie klasyczny dysk , obudowa i zasilacz , o dobrej karcie audio czy SSD nie mówię . A co do pytania o wydajność iGPU - AMD ma lepsze integry ale wydajność ich CPU nadal leży , poza tym nie wydaje mi się żeby karty graficzne coś wspomagały tworzenie muzyki , przynajmniej nie integry . Więc tutaj wydajność iGPU chyba nie ma znaczenia , skoro ma służyć tylko do wyświetlania obrazu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piXa97 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Oczywiście nie wliczałem w cenę karty dźwiękowej. Za 1500-1600 zł mogę liczyć na pełny zestaw? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Patrząc na wymagania sprzętowe aplikacji, można wysnuć wniosek, że dla tej aplikacji ważna jest tylko szybkość zegara i ilość rdzeni. Zatem z procesorem nie ma co szaleć - tym bardziej w stronę lepszej karty zintegrowanej czy ilości pamięci kesz. Dlatego najlepiej wziąć jakiegoś szybkiego Intela i pamięć RAM o najwyższym taktowaniu (i najniższych czasach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piXa97 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Patrząc na wymagania sprzętowe aplikacji, można wysnuć wniosek, że dla tej aplikacji ważna jest tylko szybkość zegara i ilość rdzeni. Zatem z procesorem nie ma co szaleć - tym bardziej w stronę lepszej karty zintegrowanej czy ilości pamięci kesz. Dlatego najlepiej wziąć jakiegoś szybkiego Intela i pamięć RAM o najwyższym taktowaniu (i najniższych czasach). Skoro liczy się szybkość zegara i ilość rdzeni, dlaczego nie powinienem skłaniać się w stronę procesorów AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Bo ten jeden mhz jest wolniejszy niż ten jeden mhz w Intelu. Tak najprościej to można napisać. Dołóż jeszcze z parę stówek i coś w stylu Reydena złóż i będzie wydajnie. Na zestaw potrzbujesz min 1600 zł: Złożyłem coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/wRYHVq/ Nie wiem jak tam sprawa wygląda z kartą audio i sprzętem do tego czy jest wymagana czy nie. Czy integra sobie poradzi w tym programie. To już pytaj ekspertów od tego typu programów i sprzętu. Ja złożyłem samą stację roboczą. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Nie wiem, jakie ilości danych się obrabia w takim programie, ale poważnie zastanowiłbym się nad SSD jako głównym dyskiem. Jak by się udało zmieścić system, program i sample na 120GB, to byłoby nadal niedrogo, a przy tym znacznie szybciej. Gdy jednak potrzeba więcej miejsca, to pokusiłbym się o 256GB SSD kosztem 4GB RAM - RAM można potem dokupić, jak zauważysz że jednak brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piXa97 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Myślałem też nad dyskiem 120gb, i aktualnie mam dość mocno zasyfionego laptopa i 160 gb spokojnie starcza. Myśle że 120 równiez bez problemu może starczyć :). Akurat sampli nie zbieram, jedynie banki do syntezatorów :) Zawsze można rozbudować komputer o dysk hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Jak duże ilości renderujesz i na jakim laptopie pracowałeś,jakiego przyspieszenia chcesz,może i3 starczy lub i5 2400 używka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piXa97 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Aktualnie eMachines e525 na jakimś pentiumie chyba, marność taka że głowa mała procesor bodaj 1,6ghz, 2gb ramu i dysk 160gb (starczał). Oczywiście oczekuje dosyć dużego wzrostu wydajności. Jedyne co wystarczało to dysk, większość wtyczek VST w ogóle nie działała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 Idąc po kosztach z SSD wyszło coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/1cetH0/ Warto sobie teraz zadań pytanie, czy i3 wystarczy do FL Studio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piXa97 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 Nie lepiej byloby odpuścić dysk HDD, kupić i5, a później dokupić dysk HDD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...