randy_katana89 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Witam !Mój problem dotyczy nowo zakupionwego sprzętu a właściwie samej karty graficznej :HP Pavilion 17-f040sw Windows 8.1Intel Core i7 4gen 4510U 2 - 3,1 GHz8gbGrafika: nVidia GeForce 840M + Intel HD Graphics 4400Sprzęt posiadam od trzech dni i szukam rozwiązania problemu związanego z grafiką. Mianowicie jako fan gry WOT chcialem kupic sobie troszke lepszego laptopka zeby miec wiecej zabawy, a okazalo sie ze moj komnputer zamiast z karty geforce 840m przy wlaczonej grze w wiekszym stopniu koszysta z karty zintegrowanej co powoduje ze gra sie tnie nawet na srednich wymaganiach ! ( sprawdzalem to programem GPU )Co robiłem : przelecialem wszelkie ustawienia NVIDIA, mam pobrane najnowsze sterowniki, odpalalem gre "z procesorem graficznym NVIDIA", wszystko jest ustawione na jak największą wydajność (bateria itp.), ogólne ustawienia 3D w panalu NVIDIA są ok, gra jest niby zoptymalizowana dla karty GEFORCE, dla pliku wot.exe także jest polecenie korzystania z GEFORCE... niestety nic do nie zmieniło może jest możliwość ustawienia mojego geforca jako karty głównej ? lub zwiększenie procentu jej pracy w stosunku do karty intel ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randy_katana89 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 nie nie poróbowałem możesz napisać coś wiecej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randy_katana89 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 czytałem o tym ale podobne rozwiazania byly opisane dla windows 7 nie znalazlem takiego rozwiazania dla windows 8.1 pomoże ktoś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 " wszystko jest ustawione na jak największą wydajność (bateria itp.)" Czyli korzystasz z baterii grając ? Czy laptop podłączony do zasilania zewnętrznego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randy_katana89 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Czyli korzystasz z baterii grając ? Czy laptop podłączony do zasilania zewnętrznego Czyli korzystasz z baterii grając ? Czy laptop podłączony do zasilania zewnętrznego ? nie korzystam z baterii , bateria jest wyciagnieta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 nie korzystam z baterii , bateria jest wyciagnieta A z baterią? Niektóre firmy robią kombinacje alpejskie tego typu, że pod max obciążeniem lap bierze energię zarówno z zasilacza i z baterii. Nie wiem czy ten HP też ma coś takiego, sprawdź na wszelki wypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randy_katana89 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 próbowałem już wszystkie możliwości dotyczące zasilania podczas gry i nie ma żadnej różnicy czy zasilanie jest z baterii, zasilacza czy z dwóch źródeł jednocześnie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 w sterownikach gforce możesz zdefiniować recznie jaka aplikacja ma korzystać z geforce, sam tak musiałem zrobić ostatnio klientowi któremu zakupiłem acera z 840m do tego windows 8.1 i gra farma która usilnie korzystała z grafiki intela po ustawieniu recznym ustawieniu profilu było ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Spróbuj odpalić jakąś inna gierkę i sprawdź czy korzysta z GT 840M jeżeli nie to trzeba poszperać w ustawieniach bądź co bądź zrobić format jeżeli laptop został kupiony z wgranym windows 8.1 żeby wszystko 'ładnie się zainstalowało od nowa' + polecam jako tako sterowniki 337.88 WHQL dla naszych laptopów to mniejszy narzut sterownika na procesor ;p Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Ma Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Furmark, odpalić Burn-In Test, w oknie z renderem u góry masz nfo co obecnie renderuje grafę: jeżeli przy Open GL Renderer będzie 840M, grafa przełącza się/działa poprawnie;Jak nie to aktualizacja sterowników chipset/intel HD/nvidia bezpośrednio ze strony Intel/Nvidia;+ ew na www HP zajrzeć czy jest aktualizacja BIOS'u do lapka;Jak nie pomoże to kwestia kontaktu z supportem HP czy mieli już takie zgłoszenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randy_katana89 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 ptys mozesz jasniej jak ustawic grafike w sterowniku chodzi o ustawienie w panelu Nvidia czy cos innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 w panelu nvidi masz wszystko przelec po opcjach to nic skomplikowanego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randy_katana89 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 w panelu Nvidi jest wszystko ok ale czy to jest możliwe, że wg. panelu nvidia experience optymalne ustawienia grafiki dla WOT to absolutnie wszystko na najniższym poziomie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 możliwe wot jest słabo zoptymalizowany, a do tego 840m to nie jest karta najwyższych lotów do tego 64bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Wywal nvidia experience. Żadne "optymalne" ustawienia Cię nie interesują (wg Experience "optymalne" ustawienia w FC3 dla mojej gtx780 to średnie). Na sztywno ustawiasz: Panel sterowania Nvidia > Zarządzanie ustawieniami 3D > zakładka Ustawienia globalne > Preferowany procesor graficzny > "Procesor NVIDIA o dużej wydajności" Edytowane 1 Września 2014 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Jeśli jest to wersja z HD to ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=8TnJ23KVHas doskonale obrazuje co twoja karta i procesor potrafi i na jakich wymaganiach są to te same podzespoły tylko że w innym modelu. Edytowane 1 Września 2014 przez Ma Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...