Skocz do zawartości
adonix

Komputer + monitor razem [do 3800 zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym w tym miesiącu zakupić komputer z monitorem 24" IPS.

Szczerze od dwóch miesięcy przeglądam tu wątki i tylko mam większe zamieszanie.

Komputer służyłby przede wszystkim do gier singleplayer, może ew. Battlefield. Głównie single RPG, strategie, sandboxy ale również nowe- Wiedźmin 3, GTAV, Max Payne 3, WD itd.  Oprócz gier to na studia - AutoCad, rzadko 3dsmax (będę się dopiero uczył).

Nie chcę kupować ssd, kolega posiada i odradzał mówiąc że szkoda kasy na te 10 s szybciej włączającego się systemu - wolę przeznaczyć te pieniądze na GPU. Komputer kupuję średnio raz na 8 lat. Lekko bym podkręcał ale jestem laikiem w tym temacie. 

Nie mam jakichś uprzedzeń do Radeonów, choć naczytałem się jak to im skaczą fps. Przeskakuję z notebooka Asus k52af, więc czego bym nie kupił to będzie dla mnie przeskok.

Interesują mnie okolice 3800 za jednostkę stacjonarną z obudową i monitorem.

Z tego co wyczytałem to dobrze zakupić intel 4690k + jakąś mobo z asusa z97 by mieć zwrot 150 zł. HDD caviar blue, obudowa to zalman 3?, 

Jeśli chodzi o płytę główną to nie muszę mieć wejścia na zestaw 7.1, bo takich głośników nie posiadam, wystarczą mi podstawowe porty. SLI raczej nie będę robił żadnego, przynajmniej w ciągu paru lat. 

W przypadku monitora to zależy mi na niezawodności i ładnym obrazie, nie muszę mieć nie wiadomo jak niskiego czas opóźnienia - o wiele częściej gram w gry spokojne niż FPS na multi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 3800 ciężko złożyć zestaw pod OC i z dobrym monitorem. Za te 160 więcej możesz mieć coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/r4QXs5/

Razem ok 3960~

Co do Wiedźmina 3 i GTA5 to nie myśl przyszłościowo bo możłiwe że bedziesz musial ciąć detale w tych grach. Nikt nie wie jakie wymagania będą miały te gry. W reszte pograsz na wysokich/ultra.

Co do SSD to poczekaj tak z rok jak zasyfisz system. Będzie chrupać przy włączaniu niektórych rzeczy.   Ja tam zdecydowanie wolę SSD pod system. Nie tylko system się otwiera szybciej, ale aplikacje błyskawicznie. Ale jak ma być bez SSD to ok.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi