Skocz do zawartości
loksp

Jak uruchomić Dual DDR?

Rekomendowane odpowiedzi

jezeli plyta ma 4 banki to zapewne bedzie to 1 i 3 slot tak jak na mojej MSI Neo2 jesli bedzie miala 6 no to 1 i 4 slot tak powinno byc wg mnie! :D

zreszta pobrobuj i sprawdz przy uruchamianiu kompa powinno pisac czy dziala w trybie dual channel czy single channel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że płyty na Nforce 2 mogą mieć więcej niż 3 sloty na ram Zazwyczaj DUAL DDR działa na pierwszym i trzecim gnieździe tak jak powiedział Thrust

Oczywiście tryb dual DDR działa tylko z takimi samymi modułami pamięci

a tak wogólo to looknik tu http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...html#banki_dual

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli plyta ma 4 banki to zapewne bedzie to 1 i 3 slot tak jak na mojej MSI Neo2 jesli bedzie miala 6 no to 1 i 4 slot tak powinno byc wg mnie! :D

zreszta pobrobuj i sprawdz przy uruchamianiu kompa powinno pisac czy dziala w trybie dual channel czy single channel  :)

8O 8O 8O

BTW do plyty instrukcji pewnie niedawali :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie GA-8PENXP jest az 6 bankow na pamiatki ale jest to plyta przeznaczona dla Intela 865PE z nForce jest inaczej producent oferuje 4 banki, a wiec 1 i 3 bank daje dualDDR 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To plyty pod Intela sa na nForce  8O    8O    8O 8O 8O  8O  8O  8O  8O 

Kurde przespalem cos czy jak  8O  8) 

Pozdro

Dexter

NO ja chyba też jestem jakis nie doimnformowany :lol:
no widzicie panowie, niby my takie spece a takiech rzeczy nie wiemy ;) :P

a wracajac do pytania kolegi: do wlaczenia DUALA trzeba miec 2 kosci pamieci RAM i nic wiecej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj ludzie ludzie widac ze myslec nie potraficie albo do konca zdania przeczytac nie umiecie, przecinka nie dalem miedzy Intel 865PE a nForce a wy od razu zament robicie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam wprowadzasz zamet bo z Twojej wypowiedzi wynika ze chipsety nForce oferuja 4 banki pamieci i jest to prawda tylko ze terminologia jest zle interpretowana. Prawdopodobnie chodzi o sloty pamieci DIMM a tych chipsety nForce maja tylko 3. A jak zauwazyl Pawel_k do uruchomienia Dual DDR wystarcza dwa moduly pamieci najlepiej identyczne zeby nie bylo problemow.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie GA-8PENXP jest az 6 bankow na pamiatki ale jest to plyta przeznaczona dla Intela 865PE z nForce jest inaczej producent oferuje 4 banki, a wiec 1 i 3 bank daje dualDDR  8)

kurde co ty z tymi 4 bankami jest 3 !!!! ;) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o plyte Gigabyte'a która posiada 4 sloty na pamieci. Co do chipu nForce to nie bardzo sie znam na nim ale nic tez nie mowie ze on oferuje 4 sloty, ale tego nie moge zrozumiec 3 sloty!! jak to dziala mam dwie kostki wkaldam robie dualddr no i zostaly jeszcze 2 sloty na pamieci ale mowicie ze jest 3? czyli juz nie zrobie duala??troche to wszystko dziwne, ale z tym chipsetem nie bylem doswiadczony i nie wiem co on oferuje dokladnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj na SINXP 1394 mozna wlaczac 128 i 64 bit DualDDR, plytka jest od Gigabyte ale to raczej kwestia SIS655 niz Gigabyte, na wszelki wypadek sprawdz. Te 64 bit jest dla roznych modulow DDR, jak sie myle to niech ktos mnie oswieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...