Skocz do zawartości
fotjus

Radeon Sapphire 7950 HD - problem ze sterownikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 2 września znajomy złożył mi komputer:

- Intel i5 2500k

- Radeon 7950 HD

- 4 GB RAM

- ASRock P67 Pro3

- Aerocooler Strike X 500 W

- Win 7 64-bit

Początkowo wszystko wyglądało dobrze, jednak po kilku dniach zaczęły wyskakiwać blusescreeny dotyczące problemu atikmdag.sys. Udało się usterkę naprawić zgodnie z poradami internautów. Jednak dzisiaj, tj. 5 września przy włączaniu komputer pokazał dziwne artefakty podczas ekranu "Uruchamianie Systemu Windows" w kolorze czerwonym, po czym monitor się wyłączył a następnie zamiast pulpitu pojawił się niebieski ekran.

Udało mi się przeinstalować sterowniki (wersja 14.4 ze strony sapphiretech) w trybie awaryjnym i znowu wszystko było w porządku, aż do godziny 17. Komputer po długim czasie nieużywania przeszedł w hibernacje i po włączeniu problem znowu się powtórzył ekran zmienił się na biało-błękitne paski, a następnie zrobił się niebieski jak wcześniej, po restarcie znowu wszystko wróciło do stanu pierwotnego.

Dodam, że od początku używania korzystam z kabla DVI - DSUB, ponieważ w monitorze nie mam wyjścia DVI i zauważyłem że od początku korzystania, monitor pulsuje poziomymi pasami (widać to tylko pod kątem), co jest podobne do efektu, gdyby kabel od monitrora był lekko wyjęty, co może być spowodowane albo jakimiś przepięciami albo czymś w tym stylu. Szczerze mówiąc nie wiem, bo jestem zielony w te klocki.

Tutaj nasuwa się moje pytanie, czy ktoś wie co z tym zrobić aby problemy się skończyły, czy jest to wina grafiki, czy też sterowników? A może błędnej konfiguracji systemu lub zasilania?

Bardzo serdecznie proszę wszystkich o zdanie i pomoc w tej kwesti.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi