trevius Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Witam Od pewnego czasu staram się sklecić jakiś zestaw komputerowy, lecz nie mogę zdecydować się na kartę graficzną. Oto wstępny zarys tego zestawu: Procesor - Intel i5 4690k Płyta główna - ASRock Z97 PRO4 Pamięć - G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 Dysk SSD - Plextor 128GB M6S Zasilacz - Corsair CX Series 500W ATX Obudowa -Corsair Carbide Series 300R Compact Black Chłodzenie CPU -Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A - TR145 Pomimo przeanalizowaniu wielu testów i komentarzy nie jestem jeszcze pewny jaką kartę wybrać. Rozważam pomiędzy GTX 760 a R9 280 (obie od Gigabyte) Obie są z podobnego pułapu cenowego i podobnej wydajności (z tego co czytałem), lecz na korzyść R9 280 przemawia to, że ma 3 GB RAM. Natomiast słyszałem, że sterowniki AMD są gorsze od tych nVidia i mogą sprawiać problemy. Komputer nie ma być strikte pod gry, lecz byłoby fajnie od czasu do czasu zagrać w jakieś nowe gry na full detalach. Proszę Was o nakierowanie mnie która kartę wybrać. Jak macie jakieś propozycje i uwagi co do zestawu to też możecie się podzielić. Dziękuje z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Zależy jaka to gra. W Watch Dogs nie pograsz sobie na R9 280 w full detalach, bo mogą byc spadki FPS.W innych będzie różnie .Najnowszy Assassin's Creed lubi zwalniać nawet na radkach R9 290 ze wszystkim na max + AA. W wiekszość gier jednak sobie zagrasz na high/ultra. Czasem trzeba będzie wyłączyć AA. Karte bym brał R9 280. Ew dozbierać do 280x. Może być wersja od Sapphire za ok 975 zł. Ma co prawda 2 lata gwarancji i dość głośne chłodzenie, ale cena nie jest zła i jest to nówka ze sklepu. Inna opcja to używki z Allegro, ale te z kolei pochodza najczęściej z tzw koparek do kopania kryptowalut. Są to maszyny składające się z 2 i więcej ilości tych samych kart. Mocno katowane często w bardzo wysokich temperaturach .Take karty po czasie mogą sprawiać problemy. Potem zabawa z odsyłaniem do serwisu. Więc lepiej wziąć nówkę lub liczyc na farta. O sterowniki się nie martw bo są dobre i nie wiem kto jeszcze rozsiewa takie głupoty. Pewnie ktoś z PClaba, a ta strona nie zawsze ma wiarygodnych i poważnych użytkowników. Więc trzeba brac na niektóre wypowiedzi poprawke. Bierz R9 280/280x. Do tego zestawu jak znalazł. Pomyśl na innym zasilaczem. Np XFX 550W: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-core-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ 16 zł wecej, ale dużo lepsze bebechy i większy zapas mocy. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trevius Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Dzięki za wypowiedź, czekam na opinie innych użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidii Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 770-/+ 280x >760 . bierz tańszego i cichszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 W dobrej cenie masz 280X Tri-x Sapphire ATI R9 280X 3G GDDR5 (384 Bit) 2xDVI,HDM, 2xMini DisplayPort TRI-X, najwydajniejsza opcja w tej kwocie, można śmiało brać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolcze389 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 Możesz ewentualnie zmienić zasilacz http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNUEEKwjAQ$Muei2STpkn9g3j0IB5CmkNobaVpERX$bjZEyUl6mN1lZpiBfcFtnrq1X2B$BtkqDRVIWbO4vpCai3w2DDEtpkgQmPQaZWH$j0sFfpiCpTqKwkLFYpfYnGzdaChYSKJ0WxqE!l0sqZom52mqbRW5JqzXWAOCp4jZLObYzy5ECnkmDt4F7!xzTEbW7JBeeO8H050GE8ZHpBm8P3$HTdM* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...