Skocz do zawartości
quba102

Płyta, procesor, RAM - go grania [do ok 2tys]

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, chciałbym się przywitać na forum. Po dłuższej przerwie w graniu i modyfikacjach komputera wypadłem nieco z obiegu sprzętowego. 

Na tą chwilę poosiadam taki zestaw:

Płyta: MSI G41m-P33 combo

CPU: Core 2 Duo E7200

RAM: DDR2 667mhz 2x2GB (kingston)

GPU: MSI GTX 750TI 2gb gaming 

Dysk: Intel SSD 520 128gb

Zasilacz: be quiet! pure power L8 600W

Obudowa: Xilence (jakiś stary, prosty jak drut model)

Cooler: Termaltake BlueOrb FX

Komponenty zaznaczone na szaro, były niedawno wstawione dla chwilowej reanimacji możliwości sprzętu ale przyszedł czas na przynajmniej pierwsze 3 pozycje z listy.

Wstępnie wybrałem:

Płyta: MSI Z97 Gaming 7

CPU: Core i5 4690K

RAM: G.Skil TridentX 2133mhz CL9 2x4GB

Tutaj moje pytania są następujące: czy wybrana płyta będzie w miarę optymalna czy może wybrać tańszą Gaming 5 np Gigabite Gaming 5 ?

Kolejna sprawa, co da rozbicie ramu na np. 4x2GB, nie mogłem się doszukać czy przynosi to jakieś korzyści wydajnościowe? Zastanawiałem się też na dokupieniem za jakiś czas drugiego zestawu 2x4gb ale nie wiem czy nieparowany zestaw nie będzie miał jakiś odbić.

Jako chłodzenie chciałem wstawić cooler be quiet! dark rock pro 3 lub tańszy dark rock 3. W prawdzie boję się że zabraknie miejsca w obudowie ale to już insza inszość bo można ją stosunkowo niedrogo wymienią ale może się okazać że będzie zawadzać radiatorom sekcji zasilania płyty albo ramom. Może lepiej jakiś inny sprawdzony, wydajny i cichy cooler?

Macie jakieś jeszcze uwagi/rady do zaproponowanej konfiguracji? 

Edytowane przez quba102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym coolerem bequieta to sobie daj spokój, bo szkoda kasy. Mój przedmówca podał dobrą propozycję na platformę. To chłodzenie macho wystarczy, także do mocniejszego OC. Ja bym tylko zmienił obudowę, skoro chcesz się pozbyć starej, tzn. że zwracasz uwagę na ten aspekt - a niektórych interesuje tylko wydajność. Proponuję corsaira, bo jednak silentium nie grzeszy grubością blach czy jakością wykonania. Np taki model:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__12/id_produktu__5414/__Obudowy_Corsair_Carbide_Series_200R_Compact_ATX_USB_3_0/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wziąć w Agito lub Morele:

http://www.ceneo.pl/20301265

Zawsze to parę złotych taniej. Zestaw Dolara jak najbardziej OK. Tylko jak nie ma zamiaru się bawić w SLI to Extreme4 jest IMO zbędna. Do tego wystarczy wziać MSI Z97 gaming 3. Zwłaszcza jak nie potrzebujesz płyty pod SLI.

http://www.ceneo.pl/30277415

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za listę, daje do myślenia.

Czyli w zasadzie procek zostaje na 100%, obudowę również wymienię, prawdopodobnie na któregoś corsaira (podchodzą mi stylistycznie).

Muszę przyznać że w przeszłości padły mi dwie płyty asus'a i dwa asrocki, stad mój trwały uraz do tych producentów, sporo ludzi w komentarzach na morele narzekało na wadliwe extreme4. Cena  (+/- 100zł) nie jest aż tak ważna na tle trwałości i niezawodności.   Z pewnością nie będą robił SLI. Tylko czy warto dołożyć do droższej płyty? Jeśli tak to z jakich względów? Stabilniejsze zasilanie, mocniejszy laminat etc?

Zostaje kwestia nieszczęsnego chłodzenia, nie bardzo umiem ogarnąć który cooler będzie wadził RAMom a który nie, a chciałbym kręcić procka dosyć solidnie nie robiąc przy tym z komputera odkurzacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie MSI dziwnie podaje obsługiwane pamięci wychodzi na to że natywnie obsługuje do 1600mhz a wszystko powyżej w w trybie OC. Teraz nie wiem czy kupować pamięci 1600 i je podkręcać do tego poziomu jw. , czy 2133 i też ruszą? W zasadzie jak podbije fsb to pamięci pójdą wyżej więc z 2133 zrobi się więcej. Zaplątałem się już w tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się nagiąć budżet i ostatecznie skończyłem z zestawem:

Fractel Design Define XL R2

chłodzenie Swiftech H220

MSI Gaming 7 + Core i5 4690K

G.Skill RIpjawsX 2x4gb 2133mhz CL9 (cena zrobiłą swoje)

Na tą chwilę mogę powiedzieć że pamięci spokojnie lecą z deklarowanymi 2133mhz, nawet na 2400 lecą bez bólu, tylko timingi trzeba nieco poluzować. Docelowo zmienię na 16gb  tridentX 2400 cl9 ale raczej dla satysfakcji niż potrzeby.

Procek kręci się ładnie, na razie wszedłem na 4,7ghz przy napięciu 1,295V i chodzi stabilnie, na tym chłodzeniu nie przekracza 70*C w pełnym stresie (prime95, occt), na co dzień zostawię 4,5ghz z przy 1,220V i temp w stresie max 60*C. Jeszcze będę pracował nad stabilnością przy niższych napięciach bo bawiłem się dosyć krótko.

MSI GTX 750Ti spokonie daje się podkręcić na 1250mhz a pamięci na 1500mhz, co w 3dmarku fire strike ostatecznie daje wynik 4605ptk, na razie tyle musi mi wystarczyć, będę celował w GTX'a 970 za kilka miesięcy.

Zdecydowałem się również na chłodzenie wodne, z prostego powodu - nie chciało mi się zastanawiać nad kompatybilnością coolera z ramem, za to dostałem w zamian wysoką wydajność i niezłą akustykę w cenie 50zł wyższej od topowego powietrza, z tego powodu również wziąłem obudowę Fractala.

Skrzynka jest kapitalna, ciężka i solidna jak diabli (16,5kg) miejsca jest w niej od groma i ciut, w końcu nie muszę się cisnąć z komponentami i plątać kabelkami, ogólnie bardzo polecam, choć należy zaznaczyć że mimo blach 1,1/1,2mm po zdjęciu bocznych paneli i koszyka na dyski, trochę pracuje jak się ją skręca a przedni panel nie jest ze szczotkowanego alu tylko plastiku który je imituje, nie mniej jednak robi to bardzo dobrze i cieszy oko. Po skręceniu, solidna jak beton, 

Tyle z wrażeń, pięknie dziękuję za rady. Temat do zamknięcia :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi