Skocz do zawartości
koniMax

[post #5]Płyta główna pod Xeon E5440

Rekomendowane odpowiedzi

Co zmienic aby np. CS GO chodzil na 150+ fps przy fullhd albo dalo sie pograc w BF 3 (obecnie sie nieda).

Zestaw:

G3420

Asrock H81M

4gb 1333mhz

Ati 6670

Corsair 650w

Plextor M5S 128Gb

Do wydania:

200zł+koszt sprzedazy starego badziewia

Wymogi:

Musi byc cicho!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie - sensownych płyt S775 z obsługą DDR3 w tej cenie jest jak na lekarstwo .

INTEL DP45SG Extreme - 179 zł

FoxConn P35 AP-S z DDR2 i DDR3 - 190 zł

Reszta to padaki na chipsetach serii G .

Choć nie wiem jak kwestia OC na tych 2 co wymieniłem .

Dopiero za prawie 300 zł jest DFI UT P45-T3RS .

Co innego płyty na DDR2 , tutaj masz multum dobrych płyt do wyboru .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ztych płyt co podał reyden która będzie lepsza do OC? foxconn czy intel? Mi sie wydaje ze foxconn dużo lepszy ale chcę żeby grała płyta z E5440 i pamięciami DDR3 1333Mhz.

Oc minimum do 3.3Ghz, chciałbym coś powyżej 3.5ghz. Dzięki za rady!

EDIT.

I jak taki XEON E5440 OC 2.9GHZ radzi sobie z Q8200 OC 2.9GHZ. Przy takich samych zegarach ile % na oko będzie wydajniejszy w grach?

Jeszcze porównując XEONA E5440 OC 3.5GHz do G3420 3.2GHz duża różnica będzie?

Obecnie mam tego G3420 ale 2 rdzenie za chiny mi nie wystarczają jeszcze pół roku temu jak miałem Q8200 OC 2.9GHz byłem bardziej zadowolony z wydajności.

EDIT. 2

Jeśli bym jednak przeszedł na starą płytę z DDR2 to jaką wybrać wtedy do 150zł i jakie pamięci do niej (jak najtańsze, 4GB) żeby wszystko grało i procesor można ładnie podkręcić? Kupie w ogóle płytę za 150zł pod DDR2 która podkręci dobrze tego XEONa?

Dzięki za rady!

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xeon ma 3x tyle cache L2 co Q8200 , choć po OC do 2,9 Ghz Q8200 może go dogoni .

Xeon vs. G3420 - zależy od gry , w grach które wykorzystują 1-2 rdzenie to Pentium będzie szybszy , w grach gdzie potrzebne są 4 rdzenie to znowu Xeon będzie górą choć drastycznych różnic nie będzie .

G3420 brak 2 rdzeni nadrabia taktowaniem i ogólnie większą wydajnością 1 rdzenia .

Z dobrych płyt S775 + DDR2 jest np. Asus P5K za 130 zł czy GIGABYTE GA-P35-DS3 r. 2.0 za 140 zł albo dołożyć kilka zł do Gigabyte GA-P35-DS3L v2 za 155 zł .

4GB ramu DDR2 to koszt ~140 zł .

Nie wiem czy jest sens pakować się w stary sprzęt , masz już tego Xeona czy dopiero kupujesz ?

Ram + płyta to ~300 zł , dołóż jeszcze 350 zł i kup I5 4440 .

Dużo lepsza opcja niż bawienie się w S775 .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że budżet jest bardzo napięty i powyżej 400zł wyjść nie mogę, a takie rozwiązanie jest chyba najlepsze i najekonomiczniejsze bo XEON 150zł+ram 100zł+płyta 150zł=450zł, a sprzedaż starych części to 400zł czyli dopłacam 50zł, a 4 rdzenie mam i mogę je na dodatek podkręcić.

Mam pytanie jeśli chodzi o te płyty co podałeś między tym ASUSem za 130zł, a GIGABYTE za 155zł jakąś różnice w OC poczuje? Czy nie będę musiał nic z biosem kombinować żeby ten XEON grał jak należy? Ram założyłem 100zł bo kupiłbym 800mhz, a one się tak skalują cenowo tylko czy 800mhz na pamięciach nie będzie wąskim gardłem przy podkręcaniu? Bo pamięci 1066mhz nie uśmiechają mi się cenowo (spora różnica).

Tak z innej beczki ile tak na oko wycisnę z tego XEONA na chłodzeniu SCYTHE YASYA, te 3.5Ghz pójdzie może prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że budżet jest bardzo napięty i powyżej 400zł wyjść nie mogę, a takie rozwiązanie jest chyba najlepsze i najekonomiczniejsze bo XEON 150zł+ram 100zł+płyta 150zł=450zł, a sprzedaż starych części to 400zł czyli dopłacam 50zł, a 4 rdzenie mam i mogę je na dodatek podkręcić.

Mam pytanie jeśli chodzi o te płyty co podałeś między tym ASUSem za 130zł, a GIGABYTE za 155zł jakąś różnice w OC poczuje? Czy nie będę musiał nic z biosem kombinować żeby ten XEON grał jak należy? Ram założyłem 100zł bo kupiłbym 800mhz, a one się tak skalują cenowo tylko czy 800mhz na pamięciach nie będzie wąskim gardłem przy podkręcaniu? Bo pamięci 1066mhz nie uśmiechają mi się cenowo (spora różnica).

Tak z innej beczki ile tak na oko wycisnę z tego XEONA na chłodzeniu SCYTHE YASYA, te 3.5Ghz pójdzie może prawda?

Za dużo przeżywasz. Według mnie nie opłaca się pakować kasy w stary sprzęt. Różnicy aż takiej nie uświadczysz, a kasa pójdzie.... Lepiej pozbierać i wziąć coś na 1150 skoro już masz G3420. Sprzedaj go, i kup jakiegoś i5.

Edytowane przez keyser2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Xeon to socket S771 , oprócz założenia adaptera i modowania gniazda CPU musiał byś dograć odpowiednie microcode do biosów tych płyt .

Nie widzę sensu sprzedaży nowej platformy tylko po to by kupić staruszka S775 , procek nie jest najwydajniejszy , do tego jest dość gorący .

Dozbieraj 200 zł i kup I5 4570

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowego i5 pchać na bank się nie będę nie ta cena, a 4 rdzenie są mi potrzebne i skoro nie XEON to może i5 750 250zł+/- +płyta (jaka właśnie?) 200zł+/-, a może i7 920 (150zł, tanio) + płyta 350zł. Myślę że jak nie ten XEON to najlepiej będzie wziąć tego i5 750+płyta i podkręcić do 4.0Ghz. Poradźcie coś bo już sam nie wiem co tu robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na to jakie są zyski z tych nowych platform, a ile trzeba za nie bulić nic mi nie przeszkadza że będę posiadaczem starej, a nie tej "nowej" platformy.

Miałem Q8200 przesiadłem się na G3420 bo myślałem że 2 rdzenie ale wysoko taktowane i na dodatek tyle generacji do przodu będę dużo ekonomiczniejsze przy minimalnej stracie wydajności.

MYLIŁEM się bo wydajność strasznie poszła w dół i teraz muszę znowu się przesiąść i właśnie myślę nad i5 750+płytka albo i7 920+płytka, tego XEONA wykluczyłem ze względu na te kombinowania z socketem, a was grzecznie proszę o doradzenie czy lepiej i5 czy i7 i jaką do niego najekonomiczniejszą płytę dobrać DOBRE OC przy niskiej cenie.

Dzięki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem i5 2400 + Gigabyte Z68AP-D3. Wyszło 400zł+150zł, opłacił się ten zakup?

Teraz myślę nad ati HD6850 za kwotę 230zł (z niereferencyjnym chłodzeniem), warto ją kupić? Zależy mi na ciszy, a nie ma dużego wyboru na allegro w kartach z niereferencyjnym chłodzeniem.

Obecnie jest to G3420+Ati 6670 także skok wydajności powinien być tylko czy zakup tej karty za 230zł jest opłacalny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi