Bialykucyk Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Witam świeżo poskładałem zestaw i mam pytanie odnośnie temperatur czy są optymalne czy powinienem coś zmieniać Sprawdzane w OCCT 4.4.1 Po uruchomieniu PC w programie OCCT w idle procesor utrzymuje temperatura od 24 do 27 stopni max na chwile 33 ale pewnie cos sie uruchamiało. W stresie w OCCT 15 minut maxymalnie 53 jednorazowo, srednio 44 do 50 stopni Podczas grania w DAYZ potrafi się rozgrzać do ponad 60-65 stopni po wylaczeniu gry utrzymuje jeszcze około 35 przez dlugi czas i to własnie najbardziej mnie niepokoi Obudowa to zalman z3 plus aktualnie chodzą tylko 3 wiatraki (przedni do środka , tylko na zewnątrz, i procesor) chłodzenie procesora to Fortis 2 XE1226 Dwa górne wiatraki nie chodzą bo zabrakło mi miejsca na płycie i musze je podłaczyc do molexa.... Jeszce jeden problem płyta główna nie wykrywa mi wiatraka na cpu mimo to chodzi ale nie mogę chyba sterować jego obrotami można to jakoś rozwiązać ? Proszę o odpowiedz i wyrozumiałość chce być porostu pewny ze wszystko jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Jest ok. Bo nic nie napisałeś o obrotach.... I to [gluteus maximus] nie urywa. Nie wspominając o tym że OCCT ma dwa tryby i Linpack robi z procka o słabym chłodzeniu elektryczny grill. A na przyszłość - http://forum.purepc.pl/topic/345124-intel-haswell-core-i7-4000-core-i5-4000-testy-w-1-po%C5%9Bcie/ zbiorcze tematy nie gryzą. A jak nie wiesz czegoś idziesz do podstawowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Temperatury są jak najbardziej ok. Te procki już tak mają, że są ciepłe :) Sam w Linpacku OCCTa mam w okolicach 80C. Podczas grania w wota/gta 4/CS;GO w granicach 60-65C więc to jak najbardziej normalne. Edytowane 13 Września 2014 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Grafika podnosi trochę temperaturę w obudowie, więc normalna rzecz że temp procka będą większe nawet w idle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...