Skocz do zawartości
Tomektls

Szukanie kabli, patchpanel + gniazdka, tester rj45

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem: w firmie mam patchapanel, na nim 96 wyjść które prowadzą do gniazdek rozsianych po całym budynku. Ktoś to kto to robił, nie zostawił żadnej dokumentacji, spisu, słowem niczego. Teraz mamy "przemeblowanie" i trzeba by wszystko poprzełączać, jednak nikt nie wie gdzie co idzie. Kilka znalazłem metodą prób i błedów i opisałem:

2014-09-10%2013.17.57.jpg

Próbowałem takim testerem rj45 za 20zł z allegro, ale to nie to, pokazuje połączenie którego nie ma, albo pokazuje że nie ma połączenia kiedy jest (nie wiem czy nie gubi go zbyt długi kabel). Mowa o takim:

411656_0_f.jpg

Macie może jakiś pomysł jak to rozwiązać? Tzn jak znaleść te połączenia?

Może polecicie jakiś tester? (kilkaset złotych jest ceną akceptowalną -jeśli będzie skuteczny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testujesz na odłączonych wszystkich kablach z patchpanelu? Jak są podłączone to jakieś aktywne urządzenie może przekłamywać wyniki.
Jak chcesz inwestować w tester(przyda się na później) to poszukaj SC8108.
Jak taniej to np. taki dedykowany tracker http://mastech.com.pl/index.php?id_product=23&controller=product

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy nie ma rjta, rozumiem, że testować można tylko na gołych kablach (wolałbym na rj45)? I to wygląda tak, że podpina się to w miejscu gniazdka, a potem po patchpanelu jedzie się tą pałką i ona bezprzewodowo wykrywa sygnał? Testowałeś któreś z urządzeń z praktyce?

Testujesz na odłączonych wszystkich kablach z patchpanelu? Jak są podłączone to jakieś aktywne urządzenie może przekłamywać wyniki.

Jak chcesz inwestować w tester(przyda się na później) to poszukaj SC8108.

Jak taniej to np. taki dedykowany tracker http://mastech.com.pl/index.php?id_product=23&controller=product

Wszystkie nie są odłączone, ale te które są podpięte do switcha to wiem gdzie idą i ich nie testuje (tzn pojedyńcze wyjścia z patchpanelu), więc to chyba nie będzie miało wpływu? Raczej "po drodze" nie powinno być urządzeń, chociaż tu się różne rzeczy dzieją i nie mogę tego wykluczyć...

Ogólnie dzięki Panowie za odpowiedzi, już troche lepiej wiem czego szukać.

Edytowane przez Tomektls

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi