zimek111 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Witam, Wymieniłem w komputerze procesor z Pentium D 2x3 Ghz na Core 2 Duo E4300 2x1.8 Niestety nie widzę dużego wzrostu wydajności, czy powinienem sformatować komputer po wymianie procesora czy to nic nie zmieni? Bo z tego co kojarzę ten procesor ma więcej instrukcji niż Pentium D i może w windowsie nie wszystko się wgrało. Sprzet: MB: ECS 945gct-hm Ram: 3GB DDR2 GPU: HD4670 512MB DDR3 Zasilacz: Fortron 350wat HDD: 250GB S-ATA System na którym to działa to Win XP Na pentiumie D jak wgrałem windowsa 7 to wydajność była bardzo słaba, więc nie wiem jezeli na C2D windows 7 będzie działał lepiej niż XP to mogę wgrać 7 (oczywiście oryginalny VUP ). Dodatkowo nie wiem dlaczego ale pamięci chodzą mi na 533 MhZ chociaż kości które mam mają po 800 mhz. Screen z CPU-Z : Z góry dziękuje Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Może masz zasyfiony system albo co innego powoduje że nie odczułeś wzrostu wydajności ? A czym sprawdzałeś w ogóle wydajność - jakieś 3D Marki , gry/programy czy o zgrozo windosowy wskaźnik wydajności ? W markach i grach powinien być wzrost wydajności mimo że E4300 ma znacznie niższe taktowanie niż twój stary Pentium D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimek111 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) System jest świeżo po formacie, ale wgrywany był gdy jeszcze Pentium D siedział w nim. A jak to jest z tymi pamięcami? Skoro są 800 to dlaczego na 533 chodzą? ogólnie w grach, w niektórych jest wzrost 5-10 fps a w innych żaden. Jedynie wzrost zauważyłem że mogę więcej rzeczy na raz uruchomić i się nie ścina tak. Czyli powiadasz, że format nic nie da ? Powiedz mi jeszcze, czy na ten sprzęt opłaca się pakować Win 7 ? Czy w grach na 7 będzie dużo gorzej, tak jak to było w przypadku Pentiuma? Edytowane 11 Września 2014 przez zimek111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Dzielnik fsb:dram ustaw 1:2 i będziesz miał 800 MHz, jak chcesz odczuć kopa to podkręć procesor do 3 Ghz jak płyta da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 1. Obsługa wielowątkowości w XP jest daleka do ideału. 2. Możesz zainstalować intel inf update utility - może ich sterownik procesora będzie sobie lepiej radził, o ile IUU w ogóle będzie zawierał taki sterownik (na pewno zawiera dla nowszych CPU i windows 7) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 Procesor pod obciążeniem zwiększa mnożnik (a co za tym idzie - taktowanie) , tj. wbija dziewiątkę i 1.8 GHz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...