BLANTMEN Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Panowie prosiłbym o pomoc. Borykam się z takim oto problemem. Mam plik o strukturze: 1;2;3 4;5;6 7;8;9 ... n gdzie n to nieokreślona liczba (plik każdorazowo generowany jest z inną liczbą wierszy). Potrzebowałbym napisać w shellu polecenie które wypluje mi coś takiego: polecenie_1_polecenie_2_polecenie_3 polecenie_4_polecenie_5_polecenie_6 i tak dalej do n. Trochę doświadczenia w pisaniu skryptów mam, ale na prawdę nie mam pomysłu jak rozpisać powyższe. Jakieś pomysły z czego można by skorzystać? Próbowałem rozbić go na 3 różne pliki w których dostawałem odpowiednio 1 4 7 2 5 8 3 6 9 i potem zmiennymi wrzucić w polecenia ale chyba przekombinowałem ;) Edytowane 11 Września 2014 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 Gdyby ktoś szukał czegoś podobnego: awk 'BEGIN {FS=";"}; {$1="polecenie_"$1;$2="polecenie_"$2;$3="polecenie_"$3;print $1"_"$2"_"$3}' plik_z_danymi.txt 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...