qwerty9633 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników. Proszę o ocenienie wybranych przeze mnie komponentów i poradę w wymienionych pytaniach. Płyta główna: Asrock P67 Pro3 B3 (nowa) Procesor: Intel i5 2500K (używany) Zasilacz: XFX Pro Series Core 550W (nowy) czy będzie miał mały zapas mocy dla możliwej późnej modyfikacji ? Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 (używana) z niskimi radiatorami Dysk SSD: Plextor M6S 128GB (nowy) Dysk HDD: Samsung SpinPoint F1 HD753LJ 750GB (już posiadam) Karta graficzna: Radeon HD 4650 1GB (już posiadam) (tymczasowo ze względu kosztów musi zostać) co polecacie na wymianę ? (myślę, że za ok. 500zł będę mógł kupić już coś dobrego ?) czas zakupu myślę, że pod koniec tego roku, w grę wchodzi też używana karta. Chłodzenie procesora: SilentiumPC Fortis HE1225 będzie wystarczające ? a może coś w podobnej cenie znajdzie się lepszego ? (raczej będę szukał używanego, no chyba że trafi się jakaś super promocja :) ) chciałbym, żeby nie trzeba było wyciągać całego chłodzenia do pracy z pamięciami RAM. Demontaż samego wentylatora to już nie będzie problem i może nachodzić nad RAM :) Nagrywarka DVD: posiadam już stary napęd na złącze ATA, ale jest sprawny i na razie zostanie. Wiem, że płyta nie posiada złącza ATA, ale posiadam kontroler na PCI z tym złączem. Prawdopodobnie dołożę do niej jakąś nagrywarkę na SATA, ale to później. Obudowa: tymczasowo przerobię trochę starą obudowę aby była bardziej przewiewna (na razie musi zostać) co polecacie na przyszłość ? aktualna obudowa nie posiada wycięcia w miejscu gdzie montuje się backplate. Czy jeśli wytnę samodzielnie ten otwór w obudowie, to nie będzie to problemem ? Oczywiście bardzo starannie, szlifowanie itp. Wentylatory: na procesorze (1 lub 2), na przodzie i na tyle po jednej sztuce. Mam jakieś już w domu i z nich coś wybiorę. Przeznaczam na ten cel ok 1500zł (bez karty graficznej) dlatego biorę pod uwagę części używane i chciałbym zostać w bliskim otoczeniu tej kwoty :) Jak już zakupię procesor i pamięci to podam jaka kwota mi zostanie do wykorzystania. Wiadomo dojdą do tego koszta przesyłek, pasty termorzewodzącej itp. A właśnie bym zapomniał, jaką pastę byście polecili o dobrym stosunku cena/jakość ? W grę będzie wchodziło podkręcenie procesora, być może grafiki jak będzie taka możliwość lub jeszcze czegoś, zobaczymy :) Jest to zakup już na dłuższy czas i chcę dobrze to zrobić za rozsądną kwotę. Przeznaczenie zestawu to: internet, praca na dokumentach i dużych plikach pdf, gry ( nie często ale jednak będą i dobrze żeby działały prawidłowo na wysokich detalach- ultra jest mi zbędne), możliwa obróbka foto/wideo (rzadziej, ale jednak), filmy FullHD. Dziękuję serdecznie za przeczytanie moich wypocin i czekam na Waszą pomoc. Pozdrawiam Mariusz Edytowane 16 Września 2014 przez qwerty9633 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty9633 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Nie jestem na bieżąco teraz z komputerami i tą tematyką, dlatego zdecydowałem się poradzić Was, z większą wiedzą żeby nie popełnić gafy. Dzięki za odpowiedź :) Wybrałem tę płytę bo sporo ludzi ją polecało (bo ma podobno bardzo dobrą sekcję zasilania) tak jak również i tą co Ty kolego poleciłeś też albo wersję G45. Trudna decyzja, a moja kwota jest dosyć skromna czego jestem świadomy. Obudowa jest po tej stronie trochę wyprofilowana, więc jak wytnę małą część to powinna wytrzymać.Podkręcanie będzie wchodziło w grę a ten procesor chyba ma spory potencjał :) I chyba zostanę przy nim. Komputer będzie już na dłuższy czas. Myślałem też o i5 3570K, ale jednak koszty spore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty9633 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Zdecydowałem jednak, że w celu oszczędności kupię używaną MSI Z77A G43 tak jak kolega tesel doradził. :) Czy mogę liczyć na rozwój tematu i odpowiedzi na moje pytania ? Może inni użytkownicy by się dołączyli i podzielili wiedzą :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volhir Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 a potrzebujesz 'modernizacji' na juz? moze lepiej dozbierac wiecej pieniedzy i kupic zestaw 'nowszej technologi' .. bo i5-2500k to dobry procesor, ale jak weszly Devile ktore maja lepsze chlodzenie to raczej pojsc moze w ta strone? Jezeli bardziej komputera uzywasz do programow to mozna sie zastanowic nad Xeon'em ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty9633 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Padł mi PC i zdecydowałem, że nie będę już go naprawiał i zakupię lepszy zestaw. Przepracowałem całe wakacje na netbooku i mam dość :) Procesor już zakupiony :) Po dokupieniu w późniejszym czasie grafiki, nowej obudowy i chłodzenia komputer i tak wyjdzie mnie ponad 2k. Wydaje mi się, że więcej nie ma sensu wydawać. Jak wypada w porównaniu asrock p67 pro3 do msi z77a g43 w przypadku podkręcania i5 2500k, czy ktoś z tego forum miał z nimi do czynienia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty9633 Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2014 Podkreśliłem pytania. Zakupione są już procesor (540zl), płyta główna (190zl), i ram (260zl) wszystkie części używane (cena z wysyłką). Czy pasta Gelid GC Extreme będzie dobra ? Warto ją brać czy może coś tańszego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...