midway Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 Witam, ostatnio tego typu tematów jest wiele ale nie pomogły mi one w ogóle, 4 miesiące temu zepsuł mi się mój komputer stacjonarny i od tamtego czasu wypadłem z obiegu w kwestii sprzętu(i tak czeka mnie reanimacja tego komputera...) Do rzeczy... Potrzebuje laptopa na studia, od czasu do czasu gry(dawniej grałem w WarThunder, ale jakby wiedźmin 2 działał to byłbym zadowolony). I tu problem bo nie wiem czy lepsza matryca 15.6 czy 17?(chodzi mi o to co bardziej polecacie, na uczelnię ale i do pogrania czasem) Matryce chciałbym dobrej jakości, najlepiej matową. Liczy się dla mnie długi czas pracy na baterii i wykonanie. Dysk SSD posiadam z komputera(Samsung 830 2.5", będzie możliwe jego zamontowanie w laptopie?). Proszę o porady, laptop mam zamiar zamówić w przyszłym tygodniu, bo teraz mam bardzo ograniczone możliwości korzystania z Internetu(komorka, za granicą, prędkość w porywach 7kbps...) Budżet to około 3200zł, ale jestem w stanie dopłacić jeśli będzie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 Za 3100 MSI GP60 z i5, 8GB RAM i kartą GTX850 DDR3. Plusem dobra matryca Za dopłatą z myślą o grach Lenovo Y50 z i5 i kartą GTX860 (~40% wydajniejsza od gtx850 ddr3). Dobra jakość wykonania, podświetlana klawiatura, cienka obudowa (typu slim), audio JBL, mocna bateria. Jest to najwydajniejsza konfiguracja do gier do 4k. Dysk SSD możesz zamontować w miejsce HDD. MSI ma niższą wydajnosć, gorszą obudowę. Na plus lepsza matryca i miejsce na dysk mSata (w twoim wypadku to bez znaczenia ponieważ posiadasz dysk SSD na Sata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 Czy w tym lenovo jest możliwość zamontowania dwóch dysków twardych?, dysk ssd jaki posiadam to 64GB i wystarczy to na system i programy jakich będę używał, ale chociażby biblioteka steam mogłaby być problemem, a podłączenie zewnętrznego dysku przez usb 3.0 i tam umieszczenie gier i programów nie wiem jakby się spisało, czy istnieje taka konfiguracja? Mógłby spróbować bardziej zwiększyć budżet jeśli by była taka opcja . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Lenovo z racji posiadania obudowy SLIM nie posiada miejsca na dodatkowy dysk. Można zamontować w miejsce HDD a tego przełożyć do zewnętrznej kieszeni na podłączanej USB. 64GB to mało jako jedyny dysk, trzymanie gier mija się z celem. Lepiej zostawić HDD wewnątrz, sprzedać SSD i dozbierać do większego. Potem sobie przełożyć. Nie ma sensu schodzić niżej ze specyfikacją jeśli myślisz o grach. Y50 już i tak przekroczył budżet. Edytowane 12 Września 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Witam, porównywałem modele lenowo i model o 100zł droższy posiada 6 komorową baterię, więcej ramu i express cache 8mb, czy warto dopłacić do baterii 6komorowej?, ram nie zaważy na wyborze, a express cache czym jest?. Również skoro oba modele maja ten sam procesor to dlaczego w tańszym jest Intel Graphics HD4000, a w droższym nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Wszystkie Y50 posiadają express cache nawet jeśli nie jest to napisane. W praktyce express cache nic nie daje (sam posiadam) więc można to uznać za pic marketingowy. Jak już dopłacać to ze względu na pamięć RAM (zależy w jakie gry masz zamiar grać). Pamiętaj, że pamięć zawsze można dołożyć 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 6 komorowa bateria mnie zastanawia, czy w praktyce coś to daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Najważniejszy parametr baterii to pojemność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 http://www.x-kom.pl/p/204778-notebook-laptop-15-6-lenovo-y50-70-i5-4200h-8gb-1201000gb-gtx860m-fhd.html Ten laptop najprawdopodobniej zakupię, przekroczył budżet, ale wygoda dysku ssd do mnie przemawia, jezeli za tę kwotę (do 3750, albo3800, z lekkimi wahaniami) jest coś lepszego to prosiłbym o radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Nic lepszego nie dostaniesz ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caed Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2014 Fajny jest też Acer V5-573g. http://www.x-kom.pl/p/187559-notebook-laptop-15-6-acer-v5-573g-i7-4500u-8gb-1000-gt750m.html?partnerid=100119355&sm12=NTU=&ts=1410726955&token=79a5ce7492e2ea801febff42493947c0 Parametry takie dzieki ktorym mozna pograc na tym sprzecie i dodatkowo dochodzi dlugi czas pracy na baterii (ponad 6h) + podswietlana klawiatura. Laptop jest bardzo smukly i lekki (2kg). Na studia wedlug mnie bardzo ciekawy komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...