Skocz do zawartości
Psychol324

AHCI - długie szukanie dysków, brak smartu, dziwne dźwięki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem dlaczego albo przy trybie AHCI moje dyski ładują się czasami dłużej czyli:

detecting drives.

detecting drives.....

raz tylko jedna kropka się pojawi a czasami parę i gdy następuje to dłuższe wykrywanie dysków to z komputera wydobywają się dziwne dźwięki, chyba te dźwięki można by porównać do ładowania się dyskietki w stacji dyskietek.

Kolejny problem to brak smarta w hd tune mimo włączonego w biosie.

Przy native IDE żadne z tych problemów nie występuje i w dodatku smart działa nawet z wyłączoną opcją w biosie.

Specyfikacja komputera:
Windows 7 x64
Phenom II 550 BE x2@3 3.1@3.4
StealthXStream 500W
ma ma770t ud3p v.1
GoodRam 1333 CL9 DDR3
Radeon 5770 HD
Samsung F3 500gb
Crucial MX100
Seagate 2TB ST2000DM100

Edytowane przez Psychol324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dźwięki też wydawał twój komputer przy wykrywaniu dysków? co do mojego ssd to nie jest on przypadkiem uszkodzony? bo wpisałem w google grafika AS SSD SATA II i wyniki są dużo większe oprócz Seq READ.  IDE raczej odpada bo bez TRIM to mi ten dysk padnie szybko bo już teraz mam 150gb przemielone po 3 dniach.

BP80G3H.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mam płytę GA-MA770T-UD3P jeśli ma to znaczenie.

Ogromne! Na tym chipsecie nigdy nie ma rewelacji, mostek SB710 jest bardzo kiepski i SSD to uwidacznia.

Owszem sterowniki mogą sporo zmienić jednak wciąż ten chipset pozostawia dużo do życzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W menadżerze urządzeń właściwości kontrolera, sterownik, i aktualizuj sterownik lub przywróć sterownik i wybierasz sterownik zaproponowany przez system od Microsoftu.

Ten AMD SATA Crontroller tak? to mam najpierw usunąć a potem update zrobić? bo przywrócenie jest na szaro

H7NKRwg.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy komp wstanie po usunięciu.

Opcja aktualizuj tez jest na szaro?

Jaki to system?

Win 7 x64. Update jest dostępne, to dać update?

edit. Dałem update i pisze, że moje sterowniki są aktualne.

edit2.

Odinstalowałem i przy próbie update każdego z tych kanałów pisze, że stery aktulane tylko system wstaje 70 sekund, wtf?

sXaopFd.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IDE raczej odpada bo bez TRIM to mi ten dysk padnie szybko bo już teraz mam 150gb przemielone po 3 dniach.

1. TRIM aż taki cudowny nie jest, dysk nawet bez niego sobie radzi

2. 150GB nabiłeś robiąc miedzy innymi testy AS SSD które tutaj tak chętnie wklejasz :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi