BTK_BLR Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Witam. Nadszedł czas na zakup nowego sprzętu. Moja propozycja wygląda tak:- Intel Pentium G3258 BOX,- MSI H81-P33,- Goodram Play Blue DDR3 4GB 1600Mhz CL9,- HDD 1TB WD Blue/WD Black/Seagate ST1000DM003,- Lite-On iHAS124-14.Problem mi sprawia wybór odpowiedniego dysku twardego. WD Blue jest chyba najpopularniejszy i najczęściej polecany, Seagate od lat gościł w moich komputerach i nigdy mnie nie zawiódł, a WB Black kusi o 3 lata dłuższą gwarancją w porównaniu do poprzedników. Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na niezawodności.Drugie pytanie tyczy się karty graficznej - ww. zestaw kosztował mnie będzie niecałe 900 zł, więc zostaje jakieś 200 zł na grafikę. Zależy mi na ciszy (BOX z Pentiuma pójdzie do wymiany jak będzie hałasował), więc wskazane jest odpowiednie chłodzenie. Oczywiście mowa tu o używanym sprzęcie, bo sensownej nówki raczej nie dostanę nawet za 300 zł. Wstępnie myślałem nad HD5770/GTS450, ale nie wiem jakie modele będą cicho pracować. W grę wchodzi też HD7770, gdyby udało się kupić kulturalnie pracujący egzemplarz za ok. 250 zł. Jestem otwarty na wszelkie sugestie odnośnie wyboru ww. podzespołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Będziesz kręcił ? Jak nie to proponuję nieco tańszego G3220 a te ~55 zł różnicy dołożył bym do lepszej płyty np. Asrock H81M . Co do dysku - to albo WD Blue albo Seagate , WD Black nie ma sensu brać - za drogi w stosunku do tego co oferuje . Co do karty - skoro priorytetem jest cisza to proponuję Sapphire HD5770 1GB za 220 zł , ma założone chłodzenie Accelero Twin Turbo . PS. Co rozumiesz pod pojęciem multimedia - internet/oglądanie filmów czy gry ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Będę podkręcał, a z tą płytą nie powinno być żadnych problemów po aktualizacji biosu. Dodatkowo ma radiator i sporo gniazd PCI/PCI-E. Ostatecznie pewnie wybiorę Seagate, bo jakoś mam największe zaufanie do tej marki. Patrzyłem na ten egzemplarz HD5770 i prezentuje się ciekawie. Widziałem też HD5770 VAPOR-X od Sapphire. Multimedia jako szeroko pojęta rozrywka w postaci słuchania muzyki, oglądania filmów i grania. Oczywiście gry to będą starsze tytuły, dlatego nie potrzeba mi zbyt wysokiej wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keyser2 Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Jaki dokladnie zasilacz posiadasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Zasilacz jest w porządku - SilentiumPC Deus 500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keyser2 Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Popatrz też na GTX 460. Nieco wydanieszy od 5770. I około 220zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Będę podkręcał, a z tą płytą nie powinno być żadnych problemów po aktualizacji biosu. Dodatkowo ma radiator i sporo gniazd PCI/PCI-E. Masz jakieś potwierdzone info, że można na niej kręcić tego Pentiuma? Jeśli nie to nie nastawiaj się zbytnio na OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BTK_BLR Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Popatrz też na GTX 460. Nieco wydanieszy od 5770. I około 220zł Czy przypadkiem GeForce nie lubią się z dwurdzeniowymi procesorami? Słyszałem kiedyś o jakichś problemach ze sterownikami, które dość mocno wykorzystywały moc obliczeniową. Masz jakieś potwierdzone info, że można na niej kręcić tego Pentiuma? Jeśli nie to nie nastawiaj się zbytnio na OC. Tak, spokojnie można podkręcić G3258 na większości płyt na chipsecie H81, bo tymi się interesowałem. B85 pewnie też daje taką możliwość, ale cena jest wyższa, a dla mnie korzyści wątpliwe. Jest sporo wyników z OC Pentiuma np. na tej płycie głównej, która jest totalnie budżetowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...