Sirqu Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Witam, Mam taki problem, że router który otrzymałem od UPC nadaje na tyle słaby sygnał Wi-Fi, że już w pokoju obok routera prędkość pobierania spada do 2mb/s (w umowie mam do 120 mb/s). Na kablu wszystko jest ok i osiągana jest prędkość maksymalna tylko przy połączeniu przez Wi-Fi zaczynają sie problemy bo nawet zaraz obok routera można wyciągnąć maksymalnie z 60/70 mb/s. Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mam sobie podłączyć swój własny router do routera od UPC aby ten pełnił funkcję modemu a sygnał Wi-Fi był nadawany przez mój router? Podpięcie routera bezpośrednio do gniazdka UPC jest niemożliwe bo wychodzi z niego kabel koncentryczny. Sprzęt od UPC to Technicolor TC7200 w którym problem ten jest bardzo powszechny. Prosiłbym o jak najbardziej łopatologiczne przedstawienie sprawy bo jestem w tym temacie zupełnie zielony dlatego zwracam się z prośbą do Was forumowicze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Routerowi, który ma pełnić rolę AP ustawiasz adres IP z tego samego zakresu, co Technicolor (przykładowo - jeżeli on ma 192.168.0.1, to sprzętowi odpowiedzialnemu za wifi dajesz 192.168.0.x; maska taka sama), wyłączasz serwer DHCP (dynamiczne przydzielanie adresów IP, za to będzie odpowiadał klocek od UPC) i oba urządzenia łączysz kablem do portów LAN. Bardzo proste. Nie zapomnij o szyfrowaniu (~WPA2). Powodzenia! :) 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirqu Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Przepraszam za głupie pytania ;D w miejscu "x" mam wstawić "1" czy może to być dowolna cyfra? Rozumiem że w ustawieniach technicoloru już nic nie muszę grzebać? I jeszcze czy po np odłączeniu zasilania te ustawienia sie nie zresetują? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 E tam, wcale nie głupie :). W miejscu X może być wartość z zakresu od 2 do 254, byleby nie 1 właśnie - adresy urządzeń w sieci lokalnej nie powinny się pokrywać. Nie będziesz musiał więcej grzebać, utrata zasilania nie spowoduje też pożegnania się z ustawieniami. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirqu Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) W takim razie dziękuję bardzo za pomoc. Jak wyjdzie to dam znać jutro bo to nie jest u mnie na mieszkaniu. Jestem jeszcze umówiony z technikiem od UPC, ale on najprawdopodobniej stwierdzi że wszystko jest ok, a wifi nie chodzi bo ściany są grube, a nawet jeśli dojdzie do wymiany to pewnie na taki sam model... Aaaa i jeszcze, czy w technicolorze mam wyłączyć wifi? Czy nie jest to konieczne? Edytowane 15 Września 2014 przez Sirqu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Osobiście wyłączyłbym wifi w Technicolorze :). Jeżeli jednak zamierzasz zostawić włączone, ustaw kanały na obu urządzeniach tak, aby były jak najbardziej odległe od siebie. Przy ustawianiu kanału rzuciłbym jeszcze okiem na to, jakie sieci nadają w okolicy przy pomocy inSSIDera lub podobnego narzędzia, celem dobrania optymalnego. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonka Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 witam. mam podobny problem różnica polega na tym że w domu jest neostrada rozdzielona routerem(tp link tlwr740n) na kilka mieszkań oczywiście po kablu. do tego routera nie mam dostępu a chciałem sobie założyć swój (d-link dir-300) żeby w mieszkaniu mieć wifi. próbowałem według powyższej instrukcji ale niestety albo ja robię coś źle albo jest jakaś inna przyczyna mojego niepowodzenia. czy ktoś wie o co chodzi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Robisz tak, jak w drugim liście. Musi działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dobra jestem za tępy na to. Wpisuje w ustawieniach lan(w routerze) jakiś inny ip (192.168.0.101) i ciągle nie ma neta. Chcę zmienić na routerze ustawienia internetu to gdy przełączę z dynamicznego na statyczne przydzielanie ip to mi mówi że mam wpisać ip wpisuję to które dałem w ustawieniach lan i mi mówi że mam złe ip i nie da się zapisać. co robię źle ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 W zakładce Setup/lan setup wyłączasz Enable DHCP serwer. Przewód ktróym masz dostarczany internet wpinasz w gniazdo LAN (NIE WAN!). Gniazdo WAN pozostaje wolne. Podaj jeszcze jaki adres przydziela ci tplink. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 a gdzie jest ten adres ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) (w umowie mam do 120 mb/s). Na kablu wszystko jest ok i osiągana jest prędkość maksymalna tylko przy połączeniu przez Wi-Fi zaczynają sie problemy bo nawet zaraz obok routera można wyciągnąć maksymalnie z 60/70 mb/s. Taka jest natura połączeń bezprzewodowych. Na przykład jeśli połączenie wifi jest zestawione na 100 Mb/s to realnie będziesz miał około połowę tego pasma. Zatem jeśli chcesz mieć po wifi 120 Mb/s to połączenie musi być zestawione 2x szybsze. W praktyce 300 Mbit. Laptopowe karty wlan są zazwyczaj 150 Mb/s, więc nic lepszego nie osiągniesz. Pozostaje zewnętrzna karta w pasmie 5Ghz a najlepiej już rozwiązania w standardzie AC i odpowiedni router. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez radiergummi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) a spoko problem rozwiązany moja wina nie doczytałem że kabel ma być w porcie lan ;) dzięki za cierpliwość i pomoc ;) Pozdrawiam :twisted2: Edytowane 16 Grudnia 2014 przez zielonka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Taka jest natura połączeń bezprzewodowych. Na przykład jeśli połączenie wifi jest zestawione na 100 Mb/s to realnie będziesz miał około połowę tego pasma. Zatem jeśli chcesz mieć po wifi 120 Mb/s to połączenie musi być zestawione 2x szybsze. W praktyce 300 Mbit. Laptopowe karty wlan są zazwyczaj 150 Mb/s, więc nic lepszego nie osiągniesz. Pozostaje zewnętrzna karta w pasmie 5Ghz a najlepiej już rozwiązania w standardzie AC i odpowiedni router. Ja nie spotkałem się z laptopem który miałby kartę 150 Mb/s, jak ma standard N to ma 300 Mbit/s. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Mylisz się. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Nie mylę się, bo wiem jakie laptopy miałem w rękach i jaką miały kartę, więc nie mogę się mylić. Nigdzie nie napisałem, że wszystkie mają 300, a tylko te, które miałem w rękach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Przykładowo mój egzemplarz MSI Winda U100 miał kartę, która pracowała w 150Mb/s (Ralink bodajże) :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...