katisun Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Witam, Programuje w PHP dla potrzeb Web. Większość pracy to pisanie kodu php+html+css+js i obróbka grafiki dla potrzeb Web-owych w photoshopie. Do tej pracy chciał bym skompletować sprzęt i potrzebuje pomocy bo nie jestem obeznany co teraz warto kupić. Moje potrzeby: 1. PC do 5500zł - wydajny, bez czekania aż coś się odpali czy photoshop zapisze grafikę, tak wiec myślałem o: SSD, 8 rdzeni, 8-16gb ram, win 8.1, dobra grafa (czasem coś pogram), rachunki za prąd przyziemne bo 8h-12h / dziennie PC będzie chodził w domu. 2. Monitor do 1500zł - dobra jakoś obrazu abym nie oślepł, z możliwością obrócenia o 90 stopni (lepiej czytać kod). 3. Tablet piórowy do 800zł - mniej do grafiki bardziej jako mysz - aby odciążyć dłonie - to znaczy raz pracuje z myszką raz z tabletem - podobno pomaga aby odciążyć dłonie które i tak już bolą od pracy :( 4. Klawiatura i myszka do 800zł - tak jak wyżej musi być wygodne bo już mam problemy z dłońmi od pracy na kompie 5. Laptop do 4000zł - do pracy wieczorami na kolanach + prezentacja u klienta (tylko kodowanie bo photoshop grzeje lapciaki), podświetlana klawiatura, duży 17cali ekran nie "odblaskowy" najlepiej mat, wydajny czyli ssd, 4 rdzenie, win 8.1. NIE AMD - już dwa laptopy straciłem przez przegrzanie gpu - ...szkoda bo taka fajna firma :) Jeśli może pomóc chociaż na 1 z tych punków to smiało pisz, każdą pomoc bardzo cenie. Pozdrawiam i dzięki wszystkim ps. budżet całkowity to +/- 10 000 - 11 000 zł - do zagospodarowania ( można przesuwać pomiędzy elementami całego zestawu). Edytowane 17 Września 2014 przez katisun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) Po co Ci 8 rdzenia do pisania www? Nie mow że że względu na photoshopa bo robienie templatki nie jest specjalnie obciążające. Co innego gdybyś był fotografem i obrabial rawy w wysokich rozdzielczosciach z toną filtrów ;) Czy ten laptop z 17,3" ma posiadać dobrej jakości matryce? Jeśli tak to zapomnij o 17", tam znajdziesz tylko tn-ki. Jak kupisz normalnego laptopa to bez problemu będziesz mógł odpalac PhotoShopa i nic się nie będzie przegrzewac. Edytowane 18 Września 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katisun Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedz. 8 rdzenie bo czasem chce pograć w BF4 a za rok w BF5 - nie będzie to PC 100% przeznaczony na roboty. 17" cali ponieważ jak pojadę do klienta lub pracuje w terenie / biurze to mam takie osobiste wrażenie że 15" jest małe do klepania kodu. Może masz racje że lepiej mieć mniejszy ale dobry jakości obraz - bo mniej szkodzi na oczy. W takim razie proszę podawajcie i 15" laptopy z dobrą matrycą Edytowane 18 Września 2014 przez katisun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) Tu nie chodzi o to czy męczy oczy czy nie tylko o to co pokazesz klientowi. Ten patrzac na stronę WWW na kiepskiej matrycy 17,3" będzie widział całą paletę barw mimo, że na stronie będą użyte raptem 2-3 kolory. Z sensowną matrycą masz Acera V5-573G z i7ulv (2 rdzenie/4 wątki - do klepania kodu www oraz photoshopa w podstawowym zastosowaniu nie potrzeba Ci 4 rdzeni), do tego 8GB RAM, karta GTX850 i matryca IPS <- nie kupisz laptopa z lepszą matrycą za te pieniądze, chyba, że używanego maca. Oprócz tego waży 2kg i ma 2cm grubości a więc nie będzie kulą u nogi jak 17" klocek. Albo podchodzisz do pracy (i klienta) profesjonalnie albo robisz jakąś rzeźbę prezentując mu produkt (stronę) na beznadziejnej TN-ce. Za resztę kup sobie PC. Edytowane 18 Września 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katisun Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2014 dzięki, bardzo pomocne uwagi i rady. W ciągam tego lapta na liste. Szkoda że jest bez SSD - przyzwyczaiłem się do prędkości i ciszy.... a co powiecie o tym monitorze: LED Dell P2714H http://www.morele.net/monitor-led-dell-p2714h-606672/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...