Skocz do zawartości
Laqrua

Zestaw na przyszłe lata?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Dwa lata temu kupiłem komputer, który niestety już nie pociągnie najnowszy ( Watch Dogs) gier nawet na minimalnych wymaganiach, dlatego teraz chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników  forum o doradzenie co lepiej wybrać, aby przyszły komputer posłużył mi dłużej niż obecny, jeżeli chodzi o gry.

Budżet na komputer to ok. 2500 zł.

Procesor: 

Procesor Intel CORE I5-4670 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL

Płyta główna: MSI H97M-G43

Karta Graficzna: coś  z R9 280, lub R9 280X

Spotkałem się również z opinią że lepiej jest np. kupić dwie karty, tzn jedną na teraz za np. 600zł, i drugą za 2-3 lata też za podobna kwotę, co o tym sadzicie?

Pamięć RAM: 2x 4GB Crucial 1600 MHz CL9

Zasilacz: Corsair CX Series 500W ATX, Modular, 80 Plus Bronze 

Dysk twardy 500GB, Obudowa i napęd będę miał z obecnego komputera.

Napiszcie proszę czy taki zestaw byłby odpowiedni, czy poszczególne podzespoły do siebie pasują, aby nie było sytuacji, że np. grafika jest ok, ale procesor będzie zamulać itp.

Ostatnia prośba, choć wiem że to trochę jak wróżenie z fusów, ale...

Czy taki zestaw ma szanse przetrwać z grami przez kolejne 5 lat, biorąc pod uwagę że teraz jesteśmy świadkami następnych generacji konsol, co teoretycznie ma pozwolić na tworzenie zupełnie nowych gier?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień procesor na nowszy czyli i5-4590, różnicy dużej nie ma w i5-4690 ale jak chcesz mozesz dać tego mocniejszego.

Płytę dał bym taka: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h97-pro4-h97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-h97-pro4-640930/

jeżeli obudowa mieści formaty ATX.

Co do grafiki jak starczy ci kasy to bierz R9 280X wydajniejsza od R9 280.

Reszta ok, co do kolejnych lat na pewno starczy an 5 latek ale w jakich ustawieniach gry będą chodzić tego już nie damy rady przepowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że jestem zielony w tych sprawach, to wytłumaczcie proszę jakie są róznice pomiedzy tymi procesorami, ten 

Core i5-4590 jest o 100zł tańszy a polecacie go bardziej niż inne,  czyli mam rozumieć, że w tym wypadku cena zupełnie nie odzwierciedla jakosci, czy bardziej chodzi o stosunek ceny do jakości.

Jeszcze jedno pytanie.

Jakiej firmy brać kartę graficzną, podobno z r9 280x od Asusa są jakies problemy, artefakty itp. od MSI bywa ze wycieka olej?

Podobno od Gigabates podzespoły sa najtrwalsze, jakie są Wasze opinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi